Politieberichten Van: Maandag 16 Oktober 07.00 uur t/m Dinsdag 17 Oktober 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt acht straatrovers aanDe politie heeft met de aanhouding van acht jongeren uit Leeuwarden vier straatroven opgelost. Op zaterdag 23 september werden twee jongens van 14 en 15 jaar uit Leeuwarden op het bruggetje tussen het Waagplein en het Herenwaltje beroofd van hun mobiele telefoons. Ook werden van de jongens een portemonnee, een trui en sieraden afgenomen. Deze beroving werd uitgevoerd door tenminste twee of mogelijk drie jongeren. Eén van de slachtoffers herkende één van zijn belagers. Het bleek te gaan om een 15-jarige jongen uit Leeuwarden. Hij werd op woensdag 27 september door de politie aangehouden. Uit onderzoek bleek dat er nog twee jongens van 14 en 15 jaar uit Leeuwarden betrokken waren geweest bij deze straatroof. Ook zij werden aangehouden.

Uit het verdere onderzoek van de politie kwam naar voren dat de drie jongens deel uitmaakten van een groep van acht jongeren. Deze groep bleek bij nog een aantal straatroven in Leeuwarden betrokken te zijn geweest. Vandaar dat de overige vijf jongeren van deze groep ook werden aangehouden.

Tijdens de verhoren verklaarden de acht verdachten dat ze nog drie straatroven hadden gepleegd. Op vrijdag 22 september werd op de Nieuwestad een 33-jarige Leeuwarder van zijn net gepinde geld beroofd. Een dag later, zaterdag 23 september, werd in de Prinsentuin een 14-jarige inwoner van Leeuwarden van zijn mobiele telefoon beroofd. Vervolgens verklaarden de verdachten dat zij datzelfde weekend in de omgeving van het station in Leeuwarden een man hadden beroofd van zijn mobiele telefoon. De dag en de juiste toedracht van deze beroving is niet bekend omdat van dit laatste geval geen aangifte is gedaan. De politie roept het slachtoffer dan ook op om alsnog aangifte te komen doen.

De politie heeft tegen alle acht verdachten, variërend in leeftijd van 13 tot 16 jaar en allemaal afkomstig uit Leeuwarden, proces-verbaal opgemaakt. De jongeren zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld, dit in afwachting van verdere strafvervolging.

Hurdegaryp: fietsendief aangehoudenDe politie heeft maandagochtend op de Rijksstraatweg een 50-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat de man bij een bushalte aan de Rijksstraatweg in Noardburgum een afgesloten damesfiets in zijn bestelauto laadde. Deze getuige vertrouwde het niet, noteerde het kenteken van de bestelauto en belde de politie. Na een korte zoekslag kon de politie de man een stopteken geven op de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Na controle van het voertuig bleek dat de fiets achter in de laadruimte stond. Omdat de Leeuwarder geen goede verklaring kon geven waarom hij deze fiets achter in zijn auto had staan werd hij aangehouden op verdenking van diefstal. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie wil graag weten van wie deze fiets is. Het betreft een grijs groene damesfiets van het merk Altra, type Vision en op het zadel zit plakband. De eigenaar kan zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Burgum: politie zoekt getuigen van mishandelingDe politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 26-jarige inwoner van Burgum. De man was zaterdagnacht in een horecagelegenheid in de Schoolstraat. Omstreeks 02.00 uur werd de man, zonder dat daarvoor aanleiding was, geslagen door een nog onbekende man. Het slachtoffer viel op de grond en werd vervolgens nog enkele keren op zijn achterhoofd geslagen. De verdachte is door omstanders uit de zaak gezet. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen zich melden via 0900 – 8844.

Drachten: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Sint Jansberg. Tussen zaterdagmiddag en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere sieraden, een mp3-speler, een computer en een grote collectie met cd’s en dvd’s weggenomen. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

Nijehaske: fietser gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Innovatielaan, waarbij een 36-jarige fietser uit Heerenveen gewond raakte. De fietser werd geraakt door de buitenspiegel van een vrachtauto, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Heerenveen. Het slachtoffer kwam ten val en belandde in de berm. Hij is met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: fietsster gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Alma Tademastraat. Een 86-jarige automobiliste uit Leeuwarden reed over de Bote van Bolswerdstraat en wilde de Alma Tademastraat inrijden. Hierbij zag ze een 55-jarige fietsster uit Leeuwarden over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de fietsster kwam ten val. Het slachtoffer is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

De Valom: twee gewonden door eenzijdig ongevalDe politie heeft maandagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Hoofdweg, waarbij twee mannen van 25 en 21 jaar uit Damwoude gewond raakten.. De 25-jarige bestuurder uit Damwoude verloor in een bocht door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De auto, met daarin twee inzittenden, schoot vervolgens door een heg, raakte enkele bomen en belandde vervolgens op het dak op het fietspad. De bestuurder werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Zijn 21-jarige passagier uit Damwoude werden eveneens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Leeuwarden: gewelddadige dood van man uit Haulerwijk in Plysjepost en Opsporing VerzochtPlysjepost, het opsporingsprogramma van Omrop Fryslân, besteedt vanavond (dinsdag) aandacht aan de dood van een 51-jarige inwoner van Haulerwijk, de gewapende overval op de Aldi in Sneek en de vermissing van de 49-jarige Neeltje Sanduhan-de Vries.

Woensdag 11 oktober werd in een woning aan de Slotemaker de Bruineweg het stoffelijk overschot aangetroffen van de 51-jarige bewoner. Uit de sectie bleek dat hij door geweld om het leven is gekomen. Daarbij is gebruik gemaakt van een mes. Daarnaast komt de gewapende overval op de Aldi in Sneek aanbod. Op donderdag 5 oktober werd de supermarkt overvallen door een nog onbekende man. Hij wilde geld en dreigde met een wapen. Kennelijk om zijn woorden kracht bij te zetten, schoot hij ermee in de lucht. Vervolgens vertrok hij met twee kassalades met een onbekend geldbedrag. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de vermissing van de 49-jarige Neeltje Sanduhan-de Vries. De vrouw heeft op vrijdag 6 oktober haar huis in Wolvega verlaten en sindsdien is niets meer van haar vernomen.

Plysjepost, het opsporingsprogramma van Omrop Fryslân, is vanavond te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Ook Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de gewelddadige dood van de man uit Haulerwijk. Dit programma is dinsdagavond op Nederland 1 te zien om 21.40 uur en wordt op woensdagmiddag om 13.15 uur herhaald  op Nederland 2.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan