Politieberichten Van: Maandag 11 December t/m Dinsdag 12 December 07.00 uur

Leeuwarden: onderwerpen uitzending PlysjepostDinsdag 12 december wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Daaronder een serie aanrandingen die gepleegd zijn in Franeker, waarvan de politie vermoedt dat er sprake is van dezelfde dader. Ook aandacht voor een bedrijfsinbraak in Harlingen op donderdag 30 november waarbij een geldbedrag werd buitgemaakt. Op woensdag 29 november werd in Leeuwarden een straatroof gepleegd. Het slachtoffer kreeg een mes op de keel. Plysjepost geeft de details.

Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Harkema: inbraak in bedrijfsloodsDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijfsloods aan de Betonwei. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren  van een ruit. Uit de loods werd een grote hoeveelheid professioneel gereedschap, waaronder een slagboormachine, schroefmachine, festozaag en een freesmachine, weggenomen. Vermoedelijk heeft men gebruik gemaakt van een auto om alle gereedschap te vervoeren. Namens het bedrijf deed een 50-jarige inwoner van Harkema aangifte.

Leeuwarden: inbraak in eetgelegenheidDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit twee gokkasten werd een onbekende hoeveelheid geld weggenomen. Namens het bedrijf deed een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Dokkum: man aangehouden na bezit vuurwerkDe politie heeft maandagmiddag een 23-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van het ongeoorloofd voorhanden hebben van vuurwerk. Na een tip werd besloten om in de woning van de man een nader onderzoek in te stellen. Agenten vonden in een slaapkamer acht dozen met daarin 160 nitraatbommen. Al het vuurwerk werd in beslaggenomen. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mocht de Dokkumer het politiebureau verlaten.

Leeuwarden: automobilist gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een kop-staartbotsing op de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg, waarbij een 44-jarige automobilist uit Engelum gewond raakte. Een 33-jarige automobilist uit Westerbork zag dat voor hem enkele auto’s stil stonden. De man probeerde af te remmen, maar gleed door. Hij raakte de achterzijde van de auto van een 44-jarige automobilist uit Engelum. Door de klap schoot deze auto door en raakte de auto van een 27-jarige automobilist uit Ureterp. De automobilist uit Engelum had veel pijn in de rug, nek en benen. Hierop werd besloten dat de brandweer de man uit zijn benarde positie moest bevrijden, zodat hij met een schepbrancard uit de auto kon worden gehaald. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De andere twee automobilisten kwamen met de schrik vrij.

Beetsterzwaag: automobilist gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Beetsterweg, waarbij een 22-jarige automobilist uit Beetsterzwaag gewond raakte. De bestuurder verleende bij het afslaan geen voorrang aan een 29-jarige automobilist uit Wirdum (fr.)en een aanrijding was het gevolg. De man uit Beetsterzwaag werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder uit Wirdum kwam met de schrik vrij.

Steggerda: automobilist overleden na eenzijdig ongevalEen 51-jarige automobilist uit Oosterstreek is maandagavond bij een eenzijdig ongeval op de Steggerdaweg om het leven gekomen. De man reed in een flauwe bocht rechtdoor en kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand. Ondanks de snelle inzet van het ambulancepersoneel en de brandweer kwam hulp te laat. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Terwispel A7: rijden onder invloedDe politie heeft maandagavond op de A7 nabij de afslag Gorredijk een 41-jarige automobilist uit Marum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De man was na een stuurcorrectie met zijn auto in de sloot beland. De Marumer werd overgebracht naar het politiebureau omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau blies hij 345 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: politie houdt man aan na bezit harddrugsDe politie heeft maandagavond laat op de Wirdumerdijk een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Bij het zien van de agenten liet de man een zakje vallen. Nader onderzoek leerde dat er in het zakje enkele bolletjes met vermoedelijk cocaïne en heroïne zaten. Hierop werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Woudsend: rijden onder invloedDe politie heeft dinsdagochtend vroeg op de Vosseleane een 28-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden zonder geldig rijbewijs. Bij het zien van de politie parkeerde de bestuurder zijn auto tussen een aantal boten op het industrieterrein. Hierop werd de man gecontroleerd. Omdat er vermoeden bestond dat de Sneker onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies 455 ug/l. Goed voor een rijverbod van vier uur een proces-verbaal. Na onderzoek bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook hier kreeg hij een proces-verbaal voor.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan