Fryslân, 12-08-2008 • Politieberichten van maandag 11 augustus 07.00 uur t/m dinsdag 12 augustus 07.00 uur

Weidum: ongeval met dodelijke afloopBij een ongeval op een boerderij aan de Lytse Buorren is zondagavond een 32-jarige man uit Weidum om het leven gekomen. Het slachtoffer kon een betonmuur niet meer ontwijken die omviel tijdens werkzaamheden. De man was aan het werk in een stal in aanbouw. Hij kwam bekneld te zitten onder het puin en overleed ter plaatse. De technische recherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Dronrijp: diefstal uit schoolDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Ljouwertertrekwei. Hoe de daders in de nacht van zondag op maandag zijn binnengekomen is nog niet bekend. Uit de school zijn zes computers weggenomen. Een 52-jarige vrouw uit Leeuwarden deed aangifte.

Opeinde en Sneek: diefstal motorboot en buitenboordmotorDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een motorboot met buitenboordmotor in de nacht van zondag op maandag. De boot van het merk Placom met de buitenboordmotor van het merk Mariner lag afgemeerd in het Opeinderkanaal aan de Leidyk. Hoe de boot is meegenomen is nog niet bekend. Een 22-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan. In Sneek werd een buitenboordmotor in de nacht van zaterdag op zondag weggenomen. De boot waaraan de buitenboordmotor was bevestigd lag op het Kruiswater aan een steiger. De 39-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal autoDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een personenauto van een bedrijf aan de Lorentzkade tussen zaterdagavond en maandagochtend. Het betrof een groene Volkswagen Polo met het kenteken 96-DR-BL. Een 40-jarige inwoner van Ryptsjerk deed namens het bedrijf aangifte.

Sneek: diefstal dieselolieDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal dieselolie uit een tank bij een pand aan de Tingietersstraat. Afgelopen weekeinde heeft men zich op een nog onbekende wijze toegang verschaft op het terrein en daarbij 300 liter diesel meegenomen. Een 28-jarige man uit Koudum deed aangifte.

Drachten: verduisterde spullen terecht, politie houdt man aanDe politie heeft zaterdagmorgen op de Passchier Bollemanweg een 31-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van verduistering en of heling. Eind juli deed de 57-jarige eigenaar van een tentenverhuur- en cateringbedrijf uit Scharnegoutum aangifte nadat hij een aantal verhuurde goederen niet retour ontvangen had. Hierbij ging het onder andere over een partytent van een type dat in Friesland alleen bij dit bedrijf te huur is. De politie stuurde de media een bericht over deze verduistering, waarna hier onder andere door GPTV aandacht aan besteed werd. Naar aanleiding van deze uitzending kreeg de eigenaar een tip binnen dat iemand de tent bij een woning op de Passchier Bollemanweg gezien had. De man nam contact op met de politie en bij de aangegeven woning vonden zij inderdaad de betreffende tent. De eigenaar herkende de bewoner als een van de huurders. Hierop werd de verdachte aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht de man het bureau weer verlaten. De tent is in beslag genomen en gaat retour naar de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: “Dader Gezocht” van start bij GPTVDinsdag 12 augustus start bij GPTV een nieuw wekelijks opsporingsprogramma: “Dader Gezocht”. Het televisieprogramma is een gezamenlijke productie van de politie Fryslân, het Openbaar Ministerie Leeuwarden en GPTV. In het programma zullen voornamelijk beelden van bewakingscamera’s worden getoond, maar ook het tonen van een reconstructie behoort tot de mogelijkheden. “Dader Gezocht” wordt dinsdag 12 augustus om 17.00 uur voor het eerst uitgezonden. Daarna is het programma tot woensdag 13augustus 17.00 uur ieder uur twee keer te zien. In de eerste aflevering van Dader Gezocht is er aandacht voor de diefstal van een pinpas in het Dr. Wumkeshûs in Sneek, de diefstal van een tas bij de Mc Donalds in het centrum van Leeuwarden en de inbraak in een auto in de parkeerkelder Het Zaailand in Leeuwarden. Daarnaast zoekt de politie de eigenaren van een aantal sieraden. Deze sieraden werden aangetroffen bij twee inbrekers.

Leeuwarden: diefstalDe politie onderzoekt de diefstal vanaf een schoolgebouw aan de Cornelis Trooststraat. Tussen vrijdag 17.00 uur en maandag 12.30 uur werd daar ca. 80 meter aluminium bliksemafleider en 30 meter loodslab weggenomen. Een 41-jarige Leeuwarder deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: aanrijding met letselDe politie heeft maandagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op het Drachtsterplein. Op het moment dat de verkeerslichten op het plein buiten werking waren, had een 80-jarige automobiliste uit Zwaagwesteinde daar verzuimd voorrang te verlenen aan een 58-jarige medeautomobiliste uit Leeuwarden. De 80-jarige automobiliste werd per ambulance voor controle naar het MCL overgebracht.

Tijnje: bromfietsster gewondDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Breewei. Een 18-jarige bromfietsster uit Gorredijk was daar tegen een langs de weg geparkeerde auto gebotst. Ze werd met mogelijk beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Hollum: paarrijdsters gewondDe politie heeft maandagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Burenlaan waarbij twee paardrijdsters (één van 15 jaar, leeftijd andere onbekend) letsel opliepen. De twee, beiden woonachtig in Hollum, waren in een paardenbak aan het rijden toen hun twee paarden begonnen te bokken. Beide amazones kwamen daarbij ten val. Eén van hen werd per traumaheli naar het MCL overgebracht. De ander werd naar de huisarts overgebracht om foto’s te laten maken.

Dokkum: inbraak rijdende winkelDe politie onderzoekt de inbraak in een rijdende winkel op een terrein aan de Uithof. In de nacht van zondag op maandag werd van de winkelwagen een ruit vernield, waarna voor ca. 100 euro aan etenswaar werd weggenomen. Een 62-jarige inwoner van Ee deed aangifte.

Oosterwolde: onder invloedDe politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 65-jarige inwoner van Donkerbroek. De man werd door agenten opgemerkt omdat hij op de Molenweg in een auto zonder verlichting reed. Bij zijn staandehouding bleek de bestuurder behoorlijk onder invloed te zijn, waarna deze naar het politiebureau werd overgebracht voor een ademanalyse. Gezien het resultaat van 950 ug/l werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Appelscha: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Oosterwolde. De man bleek bij een controle op de Bruggelaan onder invloed te zijn en moest op het politiebureau en ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 535 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd en is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan