Fryslân, 01-07-2008 • Politieberichten van maandag 30 juni 07.00 uur t/m dinsdag 1 juli 07.00 uur

Parrega: politie onderzoekt diefstal boot De politie onderzoekt de diefstal van een boot. De vijf meter lange Garda Elegance lag afgemeerd aan een steiger voor een woning aan de Trekweg. De boot, inclusief buitenboordmotor, werd in de nacht van zondag op maandag weggenomen. De crèmekleurige boot met de naam Catarina is voorzien van cabalering en een rvs-reling. De 25-jarige eigenaresse uit Makkum deed aangifte.

Sneek: vernielingen De politie onderzoekt vernielingen die zijn aangericht op een bouwterrein aan de Wagemakerstraat. Afgelopen weekend werden daar de ruiten van een pand en een bouwkraan ingegooid. Een 30-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Sneek: inbraak bedrijf De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Zadelmakersstraat. Afgelopen weekend werd van het pand een raam vernield, waarna ruim 30 dozen met schoenen werden genomen. Een 55-jarige inwoner van Raerd deed aangifte.

Fryslân: snelheidscontroles De politie heeft maandag op verschillende locaties in het noordoosten van Fryslân, waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer, snelheidscontroles gehouden. Van 07.00 tot 10.00 uur werd gecontroleerd op De Wedze in Twijzel. Van de 230 gecontroleerde voertuigen reden er 91 meer dan de toegestane 60 km/u. De snelste bestuurder reed 97 km/u. Daarna werd tot 13.00 uur gecontroleerd op de Doniaweg in Damwoude. Hier reden 59 van de 437 gecontroleerde voertuigen sneller dan de 50 km/u die daar is toegestaan, met 81 km/u als negatieve uitschieter. Tenslotte werd tot ca. 17.30 uur gecontroleerd op de Saatsenwei in Engwierum, waar een maximumsnelheid geldt van 80 km/u. Op deze weg werden 425 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 101 te snel, met 132 km/u als hoogst gemeten snelheid.

Terwispel: hond op snelweg De politie is op zoek naar de eigenaar van een hond die maandag rond 19.00 uur op de A7 ter hoogte van Terwispel werd aangereden. Na een melding troffen agenten de hond in de middenberm van de weg aan. Het dier liet zich echter niet vangen en liep de rijbaan op. Daar werd het aangereden door een auto. De hond raakte daarbij gewond en werd voor behandeling door een dierenarts per dierenambulance afgevoerd. De politie wil graag in contact komen met de eigenaar van de hond. Het gaat om een bruin/witte teef met een blauwe halsband. De hond lijkt op een stabij.

Nijland: fietsster ten val De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Tsjaerddyk. Een 60-jarige fietsster uit Blauwhuis was in een bocht tegen haar naast haar fietsende echtgenoot gereden en vervolgens ten val gekomen. De fietsster werd met vermoedelijk een heupfractuur per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Leeuwarden: fietser gevallen De politie heeft maandagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Zuiderkruisweg. Een 40-jarige fietser uit Leeuwarden moest daar hard remmen om voorrang te kunnen verlenen aan een auto. Hij sloeg daarbij over de kop en liep daardoor letsel aan zijn hoofd op. De fietser werd per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: te snel, rijbewijs kwijt De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige motorrijder uit Hurdegaryp. Op de Groningerstraatweg, waar een maximumsnelheid geldt van 100 km/u, werd met de laserpatrol geconstateerd dat de man 162 km/u reed. Hij werd staande gehouden, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt.

Sint Nicolaasga: paard schopt fietsster De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Huisterheide. Een 79-jarige fietsster uit Sint Nicolaasga raakte daar gewond door een trap van een paard. Het paard liep daar in de berm met een 15-jarige berijdster uit Sint Nicolaasga. Juist op het moment dat de fietsster het paar inhaalde schrok het dier van iets in de berm en trapte naar achteren. De fietsster werd daarbij geraakt en liep daardoor een wond aan haar been op. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Terwispel: schade door onderdelen op snelweg De politie is op zoek naar de bestuurder van een vrachtauto, die maandag rond 18.30 uur op de A7 ter hoogte van Terwispel en vlak voor het tankstation daar, een remtrommel is verloren. Brokstukken daarvan veroorzaakte schade bij minstens vijf personenauto’s. De schade betrof onder andere lekke banden, vernielde velgen, een kapotte remleiding en een lekkende brandstoftank.

Scherpenzeel: onder invloed in de sloot De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 72-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf. De man werd op de Gracht aangetroffen bij zijn auto die in de sloot lag. Omdat hij gedronken bleek te hebben moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Die mislukte, waarna hem een bloedproef werd afgenomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: inbraak De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Lindegracht. Maandagavond hoorde een getuige glasgerinkel en liep het balkon van zijn woning op. Hij zag hoe twee jongemannen via een gat in een ruit een aantal goederen uit de etalage pakten en vervolgens wegrenden. De getuige schatte de leeftijd van de daders op 16 à 17 jaar. Ze droegen lichte kleding en één van hen had een wit petje op. Een aantal politieagenten heeft na de melding nog in de omgeving naar de daders gezocht. Dit bleef helaas zonder resultaat. Uit de winkeletalage werden onder meer enkele digitale cameras weggenomen.

Sint Jacobiparochie: onder invloed De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Oudebildtdijk een 46-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie staande gehouden. De man reed onder invloed op een bromscooter en werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien het resultaat van 975 ug/l, werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en kreeg hij een rijverbod voor 12 uur.

112Fryslan

})