Drukke oudejaarsnacht voor Friese hulpdiensten, 8 vuurwerkslachtoffers en 30 aanhoudingen

De Friese hulpdiensten hebben het oudejaarsnacht druk gehad met een groot aantal incidenten in de provincie. De brandweer is tijdens de jaarwisseling veelvuldig uitgerukt om grotere, maar vooral veel kleinere branden te bestrijden. Er raakte een aantal mensen gewond door vuurwerk. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de 5 Friese ziekenhuizen zijn 8 vuurwerkslachtoffers behandeld. Door snel ingrijpen van de politie deden zich in Fryslân geen grootschalige ordeverstoringen voor. Er is melding gedaan van fysiek geweld tegen politieagenten bij een aanhouding.

Bij de Meldkamer Fryslân kwamen ruim 250 meldingen binnen. Door de Friese hulpdiensten is tijdens de jaarwisseling een groot aantal medewerkers ingezet, circa 300 medewerkers van de politie, 200 van de brandweer en 40 van de ambulancedienst.

Brandweer
De brandweer is in de provincie 90 keer uitgerukt om branden en brandjes blussen. De eerste meldingen van brand kwam al vroeg in de oudejaarsmiddag bij de Meldkamer Fryslân binnen, waaronder brandbulten op straat en branden in leegstaande panden. Na het blussen van de brand zorgde de gemeente in veel gevallen dat de restanten werden opgeruimd.

Dokterswacht, ziekenhuizen en ambulances
Bij de Dokterswacht hebben zich circa 10 mensen gemeld met vuurwerkverwondingen waarvan twee met een oogverwonding. Bij twee mensen is een nitraatbom tegen het hoofd ontploft. 8 slachtoffers met voornamelijk lichte verwondingen zijn op de Spoedeisende Hulp in de ziekenhuizen behandeld. De ambulancediensten hebben het drukker gehad dan een normale uitgaansavond. De ritten bestonden voornamelijk uit niet oud en nieuw gerelateerde gezondheidsklachten. Er vonden een aantal ritten plaats als gevolg van teveel alcoholgebruik.

Politie
Ondanks de inbeslagname van ruim 2500 kilo deels illegaal vuurwerk, werd tijdens de oudejaarsnacht vele vernielingen gepleegd door het gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk. Verkeersborden en ruiten van auto’s, maar ook woningen, winkels en bedrijven raakten dan ook beschadigd.

In totaal zijn tijdens jaarwisseling door de politie 30 aanhoudingen verricht voor onder andere vernieling, mishandeling, bedreiging, belediging en bezit van illegaal vuurwerk. De aanhoudingen betroffen veelal mensen, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden. Daarnaast werden 11 mensen aangehouden voor strafbare feiten die niets met de jaarwisseling te maken hadden.

De politie is nu en zal de komende periode veel menskracht en energie stoppen in het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen dan ook te verwachten.

De Friese hulpdiensten wensen u een gezond en veilig 2010.


Van de meest opvallende incidenten zijn politieberichten gemaakt.

Heerenveen: brand in school
De politie onderzoekt een brand in een scholencomplex aan de Beugel. Dondermiddag stonden een opslaghok en twee lokalen in de brand, mogelijk als gevolg van brandstichting. De brandweer zetten twee spuitwagens en een hoogwerker in om de brand te bestrijden. Omdat er mogelijk sprake is van brandstichting stelt de politie een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt brand in leegstaande fabriek
De politie onderzoekt een brand in een leegstaande fabriek aan de Snekertregweg. Oudejaarsmiddag zag een voorbijganger rook uit het pand komen. Direct werden via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer was de brand snel brandmeester. Met behulp van een kraan werden enkele muren omgetrokken. Omdat er mogelijk sprake is van brandstichting, stelt de politie een nader onderzoek in.

Britsum: politie onderzoekt woningbrand
De politie onderzoekt de mogelijke brandstichting in een woning aan de Aldlansdyk. De buren alarmeerde oudejaarsavond de brandweer nadat zij hadden gemerkt dat achter de naastgelegen woning brand was ontstaan. De bewoners waren niet thuis. De brandweer heeft de brand geblust en de politie stelt een onderzoek in.

Gorredijk: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft net na de jaarwisseling op de Watse Eelkesstrjitte een 27-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking belediging. Surveillerende kregen een melding dat er in de straat een dronken en agressieve man door omstanders in bedwang werd gehouden. De agenten gingen met de man in gesprek, maar hij was niet rustig te krijgen. Hij werd dan ook aangehouden. Tijdens het overbrengen naar het politiebureau spuugde de verdachte nog een agent in zijn gezicht. De 27-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Kootstertille: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft net na de jaarwisseling in de Van Stolbergstrjitte een 30-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van vernieling. De man had met een aantal vlinderbommen de ruit van een woning in de straat vernield. De 30-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de oudejaarsnacht op de Noordkade twee inwoners van Drachten van 21 en 22 jaar aangehouden. De 22-jarige man beledigde een agent en daarom werd hij aangehouden. De 21-jarige kwam uit het niets te voorschijn en trapte een agent in zijn rug en een agente in haar gezicht. Na een worsteling en het gebruik van pepperspray konden de twee worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: politie houdt verdachte aan na vernieling
De politie heeft oudejaarsnacht in de Brouwersstraat een 20-jarige inwoner van Hasselt aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man drie auto’s had vernield. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de 20-jarige snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan
De politie oudejaarsnacht in de Walta drie inwoners van Drachten van 15, 15 en 18 jaar aangehouden. De jongens van 15 hadden grote blokken hout uit een tuin van één van de omwonenden gestolen. Dit hout werd gebruikt voor een groot vuur in de straat. De twee werden aangehouden. De 18-jarige bemoeide zich met de aanhouding en beledigde een agent. Ook hij werd aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt verdachte aan na steekincident
De politie heeft oudejaarsnacht een 37-jarige inwoner van Rutten aangehouden. De man had een 50-jarige inwoner van Lemmer met een mes gestoken. De 37-jarige was met zijn auto naar de Fedde Schurerplein gekomen om daar zwaar vuurwerk op een vuur te gooien. Er ontstond onenigheid tussen de automobilist en enkele omstanders. Daarbij werd een 50-jarige inwoner van Lemmer met een mes gestoken. Het slachtoffer werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld. De verdachte werd in zijn woonplaats aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft oudejaarsnacht in de Leliestraat een 29-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de man een container op een vuur gooide. Hij werd dan ook aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt drie verdachten
De politie heeft oudejaarsnacht op de Straatweg drie inwoners van Lemmer van 31, 33 en 36 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten zagen dat de mannen met vuurwerk prullenbakken in de Pampusstraat en de Straatweg opbliezen. De drie werden aangehouden en overgebracht naar politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Het vuurwerk van de mannen werd in beslag genomen.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft oudejaarsnacht in de Citroenvlinderstraat een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de man een fiets op een vuur gooide. Hij werd dan ook aangehouden. Ook drie omstanders werden aangehouden, maar de drie bleken uiteindelijk niks met de vernieling te maken te hebben. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Daarna mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft nieuwejaarsochtend op de Nieuwestad een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking belediging. De Leeuwarder schold een passerende agent uit. Hij werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt twee verdachten voor mishandeling
De politie heeft nieuwejaarsochtend op de Noordkade twee inwoners van Drachten van 22 en 42 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee waren betrokken bij een vechtpartij voor een horecagelegenheid. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor werd er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de ochtend mochten ze het bureau verlaten.

Joure: politie houdt verdachte aan
De politie heeft vrijdagochtend op de Vegelingsweg een 31-jarige inwoner van Joure aangehouden. De man had zich in de feesttent erg vervelend gedragen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft inmiddels het bureau weer verlaten.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft vrijdagochtend vroeg in het centrum van Heerenveen twee inwoners van Spierdijk 20 en 25 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Surveillerende agenten zagen een luidruchtig groepje jongeren. De zes schopten tegen prullenbakken en ruiten van winkels. Ook diverse fietsers en automobilisten werden door hen lastig gevallen. In de Minckelerstraat sneuvelde een ruit van een winkel. De agenten besloten om het groepje aan te houden. Twee van hen werden direct overgebracht naar het politiebureau. Van de andere vier werden de namen genoteerd. Zij worden in de loop van de dag nog als verdachte gehoord.

IJlst: politie houdt verdachte aan
De politie heeft vrijdagochtend op de Stadslaan een 29-jarige inwoner van IJlst aangehouden. De man was onder invloed van alcohol en had enkele mensen lastig gevallen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft inmiddels het bureau weer verlaten.

Drachten: politie houdt verdachten aan voor bedreiging
De politie heeft vrijdagochtend vroeg twee inwoners van Drachten van 19 en 22 jaar aangehouden op verdenking van bedreiging. Op de Stationsweg hadden ze een 18-jarige plaatsgenoot bedreigd met een mes. Het slachtoffer waarschuwde de politie en na een zoektocht konden de twee worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd niet aangetroffen.

Drachten: politie houdt ruziënde mannen aan
De politie heeft vrijdagochtend op de Zuidkade een 19-jarige uit Drachten en een 27-jarige uit Ureterp aangehouden voor betrokkenheid bij een vechtpartij. Beide hadden ruzie gekregen en over en weer zou geslagen zijn. Beide mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Minnertsga: politie houdt vernielers aan
De politie heeft vrijdagochtend twee 21-jarige mannen uit Minnertsga aangehouden op verdenking van vernieling. Op de Meinardswei werd een vuur gemaakt waarbij de aanwezig jeugd dit aanwakkerden door voorwerpen uit tuinen van omwonenden te halen. Toen de politie ter plaatse kwam zette de groep jongeren het op een lopen. Twee verdachten van de groep werden na een korte achtervolging aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Ameland: aanhouding na uitdelen klap
De politie heeft vrijdagochtend een 24-jarige man uit Ballum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Tijdens een ruzie op het Kerkplein had de verdachte een 23-jarige man uit Hardegaryp vermoedelijk geslagen. Het slachtoffer was daarbij op de straat gevallen. De man uit Ballum werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden.

112Fryslan