Fryslân, 13-08-2006 • Politieberichten van zaterdag 12 augustus 13. 00 uur t/m zondag 13 augustus 13.00 uur.

Berlikum: sportschoenen gestolen bij bedrijfsinbraakDe politie onderzoekt een bedrijfsinbraak die tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag plaatsvond in een opslagruimte aan de Sportleane. Van een bedrijf dat handelt in voetbalartikelen zijn tweehonderdvijftig paar sportschoenen van diverse topmerken gestolen. Men drong het pand binnen door een raam te forceren. Een 49-jarige inwoner van Berlikum deed aangifte.

Damwoude: brand in school De politie heeft zaterdagmiddag assistentie geleverd aan de brandweer tijdens een brand in een school aan de Voorweg. De brandweer van Damwoude was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het pand aanzienlijke brand en blusschade opliep. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De politie stelt een onderzoek in.

Lemmer: aanhouding na beledigingDe politie heeft zondagochtend een 26-jarige inwoner van Creil aan het Waaigat aangehouden in verband met het beledigen van surveillerende agenten. De man was onder invloed van alcohol. Hij is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Hemrik: joyrider aangehoudenDe politie heeft zondagochtend een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden aan de Binnenwei aangehouden op verdenking van joyriding, het rijden zonder rijbewijs en het rijden in een personenauto zonder APK. De verdachte werd tijdens een politiesurveillance gecontroleerd. Op dat moment bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs en de personenauto van een familielid had meegenomen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht en is ingesloten. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt.

Damwoude: bedrijfsinbraakDe politie onderzoekt een inbraak die tussen vrijdagavond en zaterdagochtend plaatsvond in een pand van een autopoetsbedrijf aan De Moarreweg. Er zijn twee poetsmachines en een koffer met bijbehorende accessoires weggenomen. Daarnaast is het interieur met verf besmeurd. Een 35-jarige inwoner van Houtigehage deed aangifte.

Drachten: snorfietsers gewond door aanrijdingDe politie heeft zaterdagochtend aan De Drift assistentie geleverd tijdens een aanrijding tussen een snorfietser en een personenauto met aanhanger. De 57-jarige snorfietser uit Drachten raakte gewond. Hij reed op De Drift in noordelijke richting. Een 38-jarige automobilist uit Drachten reed met een personenauto met aanhanger in dezelfde richting. De automobilist haalde de snorfietser in. Direct daarna wilde de snorfietser een fietser inhalen, maar merkte de aanhanger niet op. Gevolg was dat hij met de snorfiets tegen de aanhanger kwam, in onbalans raakte en viel. Het slachtoffer liep hoofdletsel op wat ter plaatse door het personeel van de ambulancedienst is onderzocht. Het bleek geen ernstig  letsel te zijn, het slachtoffer kon daarna weer huiswaarts. 

Heerenveen: mishandelingDe politie heeft zondagochtend een aangifte opgenomen van een 19-jarige inwoner van Oudehaske in verband met mishandeling. De mishandeling vond op straat plaats waarbij het slachtoffer door een 17-jarige inwoner van Heerenveen geslagen is. Een 32-jarige inwoner van Oudehaske wilde tussenbeide komen, maar kwam tijdens de schermutseling met zijn hoofd tegen een muur aan. Hij liep een hoofdwond op. Surveillerende agenten werden door horecapersoneel gewezen op de vechtpartij en gingen ter plaatse. Ze lieten een ambulance komen in verband met het hoofdletsel van de 32-jarige man. Zijn wond is ter plaatse verzorgd door het ambulancepersoneel. Hij kon zijn weg daarna vervolgen. De 19-jarige bleef ongedeerd. De toedracht en achtergrond van het incident zijn nog onduidelijk. Wel staat vast dat er over en weer geslagen is. De politie gaat nog verder in gesprek met alle betrokkenen. Het politieonderzoek gaat door.   

Kortehemmen: zitmaaier gestolenDe politie onderzoekt een woninginbraak waarbij aan de Sanbourren een zitmaaier uit een garage is gestolen. De inbraak vond tussen zaterdagavond en zondagochtend plaats. Men drong de garage binnen door een toegangsdeur te forceren. Een 50-jarige inwoner van Kortehemmen deed aangifte.

Heeg: verdachte met mes aangehoudenDe politie heeft zondagochtend een 23-jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradiel aan It Eilan aangehouden op verdenking van het bezit van een mes wat onder de categorie verboden wapens valt. De politie was ter plaatse gevraagd naar aanleiding van een bedreiging. Toen de agenten arriveerden zagen ze de verdachte met een grote zaklamp lopen. Daarnaast had hij een groot mes in zijn broekband. Hij was onder invloed van alcohol. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de man is daarna weer vrijgelaten. Het mes en de zaklamp zijn in beslag genomen.    

Heerenveen: aanhouding na beledigingDe politie heeft zondagochtend een 32-jarige Leeuwarder aan het Gemeenteplein aangehouden op verdenking van belediging. De verdachte wilde dat agenten met de surveillanceauto een taxirit voor hem uitvoerden. Toen de agenten dit verzoek afwezen beledigde hij de agenten meerdere keren. De agenten gingen met hem in gesprek waarbij hij zich niet kon legitimeren en weigerde zijn naam op te geven. Hij is aangehouden, voor verhoor naar het bureau gebracht en ingesloten.

Kollumerzwaag: aanhouding na bedreigingDe politie heeft zondagochtend aan de Foarwei een 22-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van bedreiging en huisvredebreuk. De man was daar een café binnengegaan. Een 50-jarige inwoonster van Wijnjewoude vroeg hem als personeelslid van het café om de zaak te verlaten in verband met een lokaalverbod. Tijdens de begeleiding naar de uitgang sloeg de verdachte de vrouw in het gezicht. De politie werd ingeschakeld. Kort daarna kwam de verdachte terug en liep in de richting van het café. Hij droeg in beide handen een hamer waarmee hij buiten slaande bewegingen in de richting van de vrouw maakte. Daarna ging hij er te voet vandoor. De politie trof de verdachte, mede met behulp van een surveillancehond, in nabijgelegen bosjes aan. Hij is aangehouden en ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Oosterwolde: winkeldieven aangehoudenDe politie heeft zaterdagmiddag een 24-jarige inwoner van Appelscha aan de Dertien Aprilstraat aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Winkelpersoneel van een schoenenzaak had gezien dat de man  een paar schoenen uit de winkel had meegenomen zonder te betalen. De man was in gezelschap van een andere man. De schoenen waren in een diepvriestas gedaan en het duo verliet de zaak. Winkelpersoneel achtervolgde de twee en de politie werd ingeschakeld. De mannen zijn door de personeelsleden buiten staande gehouden tot de politie arriveerde. Een van de twee mannen kon zich niet legitimeren. Agenten brachten de mannen naar het bureau. Er is proces-verbaal opgemaakt en hun identiteit is onderzocht. De mannen zijn daarna weer vrijgelaten. Een 29-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Fryslân: onder invloed De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: zaterdagmiddag, Groningerstraatweg, 46-jarige Leeuwarder, 290 ug/l, rijverbod 2 uur, motorrijder. De bestuurder merkte niet op dat zijn voorganger voor voetgangers stopte en een kop-staartbotsing was het gevolg. De verdachte is niet in het bezit van een rijbewijs, maar bestuurde wel een motorfiets.

Joure: Gerrit Knolweg, zondagochtend, 25-jarige inwoner van Joure, 485 ug/l, rijbewijs ingevorderd omdat verdachte een beginnend bestuurder is, rijverbod 7 uur, automobilist.

Wolvega: Johan Willem Frisostraat, zondagochtend, 38-jarige inwoner van Noordwolde, 305 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist. De verdachte was niet in het bezit van een rijbewijs.

Midsland (T): Zuidermiedenweg, zaterdagavond, 20-jarige inwoner van de gemeente Terschelling, 590 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

112Fryslan

})