Politieberichten Van: Zondag 8 Oktober 15.00 uur t/m Maandag 9 Oktober 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Door Computer Problemen Zijn Politieberichten Nu Pas Om De Site Geplaatst.

Dokkum: vuurwerk in beslaggenomenDe politie heeft donderdag 5 oktober een 31-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van het ongeoorloofd voor handen hebben van vuurwerk. Na een anonieme tip trof de politie in de woning van de man vijf dozen aan met daarin 5000 zogenaamde nitraatbommen. Het vuurwerk is door de politie in beslaggenomen. De Dokkumer heeft een proces-verbaal gekregen.

Twijzel: mannen aangehouden na verlaten plaats ongeval De politie heeft zondagmiddag op de Optwizel een 39-jarige inwoner van Kollum en een 37-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. De 39-jarige man, die onder invloed verkeerde, had op de Rijksstraatweg de macht over het stuur verloren van zijn auto met aanhangwagen. De auto, met daarin de twee mannen, belandde vervolgens in de middenberm. De aanhangwagen bleef echter steken op een opstaande rand en stond nog voor een groot gedeelte op de Rijksstraatweg. Beide mannen verlieten vervolgens de plaats van het ongeval. Omdat de politie beschikte over een goed signalement konden de twee na korte zoekslag worden aangehouden op de Optwizel in Twijzel. Op het politiebureau bleek dat de 39-jarige inwoner van Kollum het voertuig had bestuurd. Omdat er een vermoeden bestond dat hij had gedronken werd bij hem een blaastest afgenomen. Hij blies 955 ug/l. Goed voor een proces-verbaal en tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Beide mannen kregen vervolgens ook nog een proces-verbaal omdat ze de plaats van het ongeval hadden verlaten.

Leeuwarden: fietsster gewond door aanrijdingDe politie heeft zondagavond geassisteerd bij een aanrijding op het Oostergoplein, waarbij een 22-jarige fietsster uit Goutum gewond raakte. De vrouw heeft vermoedelijk het rode stoplicht genegeerd. Een 47-jarige automobilist uit Beetgumermolen kon de fietsster niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en is met per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Boornbergum: auto in brandDe politie stelt een onderzoek naar brandstichting. Zondagnacht kreeg de politie een melding dat er een auto op de Jouke Jochemswei in brand zou staan. Ter plaatse bleek dat er naast de auto een tuinstoelje in brand stond. Inmiddels was de brand ook overgeslagen naar de auto. De brandweer bluste de brand, maar kon niet voorkomen dat de auto veel schade opliep. De 57-jarige eigenaar uit Boornbergum deed aangifte van brandstichting.

Zelf agent op de Landelijke Politiedag in LeekDe politiekorpsen van Fryslân, Groningen en Drenthe en de Koninklijke Marechaussee laten zaterdag 14 oktober op de Landelijke Politie Dag (LPD) in Leek hun inwoners zien wat zij allemaal in huis hebben.

Het thema van de LPD is dit jaar Burger in blauw. Daarom kan op een aantal onderdelen de bezoeker zelf in de huid van de diender kruipen. Het publiek wordt op een aantal plekken geconfronteerd met praktijksituaties die het zelf mag aanpakken. Wat moet je doen als je wordt gerold? Wat doe je als de jeugd zich vervelend gedraagt? Wat komt er allemaal bij kijken als je centralist op een meldkamer bent? De politie wil op de LPD duidelijk maken dat ze de burger, misschien wel meer dan ooit, nodig heeft. Ook wil de politie  laten zien hoe belangrijk het is dat er met z’n allen aan veiligheid wordt gewerkt. Daarom staat de bezoeker centraal op de LPD.

De noordelijke politiedag is de 14de oktober op Landgoed Nienoord, met het Nationaal Rijtuigmuseum en het familiepark Nienoord. Zowel de LPD als het landgoed zijn de hele dag gratis toegankelijk.

Het is voor de tweede maal dat de drie noordelijke korpsen de Landelijke Politie Dag aangrijpen voor een gezamenlijke publieksmanifestatie. Het evenement, dat bol staat van shows en demonstraties, begint om 10.00 en eindigt om 16.00 uur.

Acht pleinenDe LPD is dit jaar in acht pleinen verdeeld. De bezoeker komt als eerste op het Welkomstplein. Hier is aandacht voor de aangifte, een grote mobiele meldkamer, het politieservicecentrum, maar ook voor oude politievoertuigen en een politieboot. Op het Justitieplein wordt een ‘heuse’ rechtszaak nagespeeld, met het thema huiselijk geweld. Op het plein van Conflict- en crisisbeheersing verzorgen de Mobiele Eenheid, paarden en honden doorlopend demonstraties. Om 12.00 uur en 14.00 uur wordt de zogenaamde ‘auto-procedure’ nagespeeld.Om 11.00 uur en 13.00 kan de bezoeker in gesprek gaan met de drie korpschefs. Onder leiding van presentator en acteur Roelof Pieters is Martin Sitalsing er namens Fryslân, Oscar Dros namens Groningen en Frans Bakker namens Drenthe.

GezinsdagDe LPD  belooft een dag voor het hele gezin te worden. Veel van wat er te zien en te beleven valt, is afgestemd op kinderen en jongeren. Op het Jeugdplein is de Friese rapper Remon de Jong actief op een ‘levend hangplein’, zijn buurtagenten uit de drie politieregio’s, staat de anti-vandalismebus en is veel aandacht voor drugs en drugspreventie. Op het plein met de intrigerende titel Integer blauw wordt stil gestaan bij klachten over politieoptreden, verhoortechnieken, internationale samenwerking – de Duitse Polizei geeft acte de presence – en hier vertellen politiemensen over hun werkervaring in het buitenland, zoals Bosnië, Roemenië en Rwanda.

RecherchepleinOp het rechercheplein is Anniko van Santen, bekend van Opsporing Verzocht, een blikvanger. Samen met Plysjepost en Opsporing Noord kunt u met haar kijken in de keuken van de opsporingsberichtgeving.

TerzijdeOok het materieel van de Koninklijke Marechaussee zal veel aantrekkingskracht uitoefenen. De Drentse en Groningse politiemuziekkorpsen zullen de hele dag zorgen voor de muzikale intermezzo’s. Het weer hebben we niet in de hand, maar zal zeker geen spelbreker zijn: de LPD is namelijk grotendeels overdekt.

ParkerenDe politie zet extra menskracht in om voor een goede aan- en afvoer van het verkeer te zorgen. Via borden wordt de bezoeker naar een van de vier parkeervelden geleid.P1 = meest linkse parkeerveld vanaf de MidwolderwegP2 = tweede parkeerveld vanaf P1P3 = derde parkeerveld vanaf P1, achter het gemeentehuis.P4 = vierde parkeerveld (minder validen & medewerkers LPD) gelegen aan bij de hoofdingang van Nienoord. Ook de fietsers kunnen hier terecht. Hiervoor is een gedeelte afgezet met behulp van hekken.

VerkeersstromenDe verkeersstromen vanuit Groningen en Fryslân gaan via de A7 en worden geleid naar Parkeerterreinen P1 en  P2. De verkeersstromen vanuit Drenthe gaan via de N372 en worden geleid naar Parkeerterreinen P3.De verkeersstromen vanuit Zevenhuizen en Nietap gaan via de Auwemalaan en de Olderbertweg en worden geleid naar Parkeerterreinen P1 en  P2.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan