Politieberichten Van: Zaterdag 2 September 13.00 uur t/m Zondag 3 September 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Wolvega: insluipster in woningDe politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een woning aan de Emmastraat. Omstreeks 19.00 uur zat de bewoonster, een 80-jarige vrouw, in haar woonkamer. Plotseling zag ze dat een onbekende vrouw achter haar in de woonkamer stond. Daarnaar gevraagd zei de onbekende vrouw dat ze op het verkeerde adres was en liep naar de voordeur. Toen ze weg was bemerkte de bewoonster dat meerdere kastdeuren  in de berging en de slaapkamer open stonden. Er waren geen braaksporen; mogelijk is de vrouw met een valse sleutel of door flipperen binnengekomen. De insluipster is een blanke vrouw van 25 á 30 jaar, 1,50 á 1,60 m lang, opvallend blond gepermanent haar en gekleed in een grijs joggingpak. Ze sprak gebrekkig Nederlands. Er wordt niets uit de woning vermist.

 

Dokkum: politie in actie na vondst kinderfietsjeDe politie is zaterdag rond het middaguur in actie gekomen toen een kinderfietsje werd gevonden in het water langs het Pelmeulenpadsje. Passanten hadden  gezien dat een klein driewielertje in het water lag naast de brug richting Sionsberg. Onderzoek wees uit dat er geen enkele indicatie was dat er iets was gebeurd. Omdat er ook geen melding van vermissing was, werd daarna het onderzoek gestaakt. Het fietsje werd opgedregd en meegenomen naar het bureau. Daar kan de eigenaar het weer ophalen.

 

Leeuwarden: vrouw beroofd van tasDe politie is op zoek naar twee mannen die zaterdagavond een 37-jarige vrouw uit Oudebildtzijl hebben beroofd. Omstreeks 21.00 uur liep de vrouw vanaf de Nieuwestad door de Oude Lombardsteeg in de richting van het Zaailand. In de steeg werd ze aangesproken door een man op een fiets. Daarna kwam er een man op en scooter aanrijden, die haar plastic tas uit haar handen rukte. Beide personen reden daarna weg. In de tas zat onder andere een nieuwe GSM en een portemonnee. Het gaat om twee negroïde mannen van 1,70 á 1,75 m lang. De fietser reed op een oude weduwe  en is circa 25 jaar, smal postuur, zwart half lang haar in slagen en gekleed in een zwarte dikke heupjas en een zwarte baseballcap. De andere is 25 á 30 jaar, gezet postuur en gekleed in een zwart shirt met letteropdruk, zakken en capuchon en een zwarte broek, vermoedelijk joggingbroek. Hij droeg een integraalhelm in twee kleuren blauw. Hij reed op een zilver en blauw gekleurde scooter.

 

Harlingen: vernielingen aan schoolBij een leegstaande school aan de Grettingalaan zijn afgelopen zaterdag een groot aantal vernielingen gepleegd. Aan de buitenzijde werden 12 ruiten kapot gegooid of geslagen, binnen twee ruiten en een wasbak. Door de politie werd een buurtonderzoek ingesteld. Een getuige heeft twee knapen weg zien fietsen op één fiets. Het gaat om twee jongens van 16 á 18 jaar, de ene circa 1,70 m lang, normaal postuur, zwart haar en gekleed in een blauwe spijkerbroek en een zwart leren jack. De ander is kaal, bleek gezicht, twee oorbellen en eveneens gekleed in een blauwe spijkerbroek en een zwart leren jack.

 

Drachten: inbraak woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak kin een woning aan de Petten tussen zaterdag 18.00 en zondag 00.15 uur. Men kwam binnen na het forceren van de tuindeur en het uitzetijzer van een raam. De 44-jarige bewoonster deed aangifte. Ze mist in ieder geval een telefoon, sieraden, een computer en een paspoort. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld.

 

Berlikum: twee aanhoudingen na mishandelingDe politie heeft zondagochtend twee Leeuwarders van 22 en 20 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten hadden die avond meermalen woorden gehad met een andere groep in de feesttent aan het Hemmemaplein. Na afloop kwam men elkaar buiten op het plein weer tegen. Dat mondde uit in een vechtpartij. Daarbij kreeg een 19-jarige jongeman uit Oosterbierum, die deel uit maakte van die andere groep, enkele harde klappen. Medewerkers van een nabijgelegen horecagelegenheid kwamen in actie en namen beide verdachten vast. Ze werden overgedragen aan de politie, die ze aanhield en voor nader onderzoek insloot. Het slachtoffer was aanvankelijk niet meer aanspreekbaar en werd door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het letsel bleek later mee te vallen, onder andere een hoofdwond.

 

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging portierDe politie heeft zondag een 24-jarige man uit Zwolle aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks 04.00 uur werd de verdachte een horecagelegenheid aan de Nieuwestad uitgezet omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een opstootje. Toen hij de zaak verliet bedreigde hij de portiers verbaal met de dood. Daarop werd de verdachte vastgehouden tot de politie ter plaatse kwam. Die nam de verdachte over. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. Een 45-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

 

Dokkum: politie houdt vernieler fietsen aanDe politie heeft zondag een 21-jarige man uit Damwoude aangehouden op verdenking van diefstal of vernieling van fietsen. In verband met recente vernielingen werd door de politie gepost nabij het busstation aan de Stationsweg. Ze zagen omstreeks 04.40 uur dat de verdachte in het fietsenhok “rotzooide” met meerdere fietsen. Van een oude weduwe probeerde hij het slot open te breken. De verdachte werd op heterdaad aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Er is nog geen aangifte gedaan. Ten behoeve van dit onderzoek komt de politie graag in contact met benadeelden wier fiets bij het station, in het bijzonder deze nacht, is vernield.

 

Burgum: man aangehouden na bedreiging en mishandelingDe politie heeft zondagochtend een 29-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. Omstreeks 03.10 uur werd gemeld dat een man met een mes voor de ramen stond op de Elingsloane. Hij bedreigde de bewoner, een 45-jarige man, verbaal met de dood. Bij de komst van de politie was de dader al gevlogen. Korte tijd later werd gemeld dat een man een vrouw had mishandeld in een woning aan de Prins Bernhardstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, was de man nog in de woning aanwezig. Ook waren er twee vrouwen in de woning die gewond waren aan onder andere het gezicht. Een van de vrouwen, de 32-jarige bewoonster, deed aangifte. De aanleiding lag in de relationele sfeer. De man werd aangehouden. Zijn signalement kwam volledig overeen met dat van de dader van de eerdere melding. In de fouillering van de verdachte werd een mes aangetroffen. Het mes werd in beslaggenomen en de verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

 

Heerenveen: politie houdt drie vandalen aanDe politie heeft zondagochtend een 19-jarige jongeman uit Heerenveen, een 19-jarige jongeman uit Dokkum en een 17-jarige knaap uit Rotsterhaule aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 05.30 uur werd gemeld dat een groepje jeugd boompjes vernielde op de Pleinweg. Tijden het aanrijden zagen de politiemensen dat één van de verdachten een affiche van een reclamezuil aan het Burgemeester Kuperusplein afscheurde. Bij het zien van de politie renden ze weg. Ze konden achterhaald worden. Intussen bleek dat er vier boompjes en een sierpaal waren vernield. Later bleek dat er ook gesleept was met potten met planten en een vlaggenstok van een winkel. Of daarbij schade is ontstaan, is niet bekend. De drie verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

 

Leeuwarden: man beroofd van gsmDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een mobiele telefoon op zondagochtend op de Nieuwestad. Omstreeks 01.30 uur stond een 25-jarige man uit Burgum op de Nieuwestad ter hoogte van de Nieuwesteeg. Hij stond vlak naast de gracht en belde met zijn gsm. Plotseling werd de gsm uit zijn handen gegrist en kreeg hij een duw waardoor hij in het water viel. Toen hij uit het water klom, er was gelukkig een trap in de buurt, stond de man die hem in het water had geduwd nog met de telefoon op de kant. Het slachtoffer kon de telefoon terugkopen, zo zei hij. Op dat moment reed een politieauto voorbij, waarop de dief met de gsm snel wegreed op een fiets, type oude weduwe. Het betreft een lichtgetinte man, ongeveer 20 á 25 jaar, 1,85 m lang, kort donker haar en gekleed in donkere/grijze kleding.

 

Leeuwarden: uitslaande brand in woningDe politie heeft zondag geassisteerd bij een brand in een woning aan de Kingmastate. Kort voor 10.00 uur werd de bewoner wakker van een knal en geknetter op zolder. Toen hij poolshoogte nam, bemerkte hij dat de zolder in brand stond. Hij waarschuwde de brandweer en kon samen met twee aanwezige kinderen het pand ongedeerd verlaten. Nadat de brandweer het vuur geblust had, bleek het gehele dak uitgebrand te zijn. De oorzaak is mogelijk een storing in een tv, die op zolder op stand-by stond.

 

Fryslân: rijden onder invloedZateravond en nacht zijn weer veel bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed. In enkele gevallen leidde dit naast een proces-verbaal en een rijverbod tot invordering van het rijbewijs.

 

De politie heeft zondagochtend een 37-jarige man uit Oldeberkoop aangehouden op verdenking van doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed. Rond middernacht vond een aanrijding plaats op de Oranje Nassaulaan in Heerenveen een aanrijding plaats tussen bestelauto en een personenauto, bestuurd door een 22-jarige man uit Heerenveen. Daarbij was de bestelauto over de kop geslagen. De bestuurder kon door het gebruik van de autogordel het voertuig zonder letsel verlaten. De bestelauto was doorgereden in de richting van de A32. Korte tijd later werd het voertuig beschadigd aangetroffen voor de woning van de verdachte. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij bleek te hebben gedronken; hij blies 985 ug/l. Ook bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard en dat hij een rijontzegging had. De politie maakt voor al deze feiten proces-verbaal op.

 

De politie heeft zaterdag een eenzijdig ongeval in Heerenveen met een personenauto onderzocht, waarbij de bestuurster onder invloed van alcohol verkeerde. Omstreeks 19.00 uur reed de bestuurster, een 39-jarige vrouw uit Heerenveen, over de Leeuwarderstraatweg in de richting van Nieuwebrug. In de bocht na het viaduct onder de A7 ging ze rechtdoor en kwam tot stilstand in het water. Door de politie en enkele omstanders werd de vrouw uit het voertuig gehaald. Ze is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar is een bloedproef van haar afgenomen. Haar rijbewijs werd ingevorderd.

 

En verder (achtereenvolgens datum en tijd, plaats, verdachte, uitslag ademanalyse, bijzonderheden)

Zondag 07.00 uur, Pypsterstikke in Balk, 37-jarige bestuurder van een personenauto uit Heeg, 920 ug/l, bestuurder wilde op de T-krusing met de Lobuorren linksaf slaan, maar reed rechtdoor de bermsloot van de Warrensterwei in;

Zondag 00.10 uur, Molenkrite in Sneek, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, 705 ug/l, rijbewijs kon niet ingevorderd worden daar de bestuurder dat niet had;

Zondag 02.00 uur, Zuideinde in Sint Jacobiparochie, 47-jarige bestuurder van een bromfiets uit Sint Annaparochie, 1120 ug/l, ook hij was niet in het bezit van een rijbewijs.

 

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan