Politieberichten Van: Zaterdag 16 September 13.00 uur t/m Zondag 17 September 13.00 uur

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd De politie heeft zaterdagochtend een 74-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden. De man was op de Rottumerweg in Heerenveen met zijn auto tegen een verkeersbord gereden. De man bleek te rijden met een sinds 2002 verlopen rijbewijs en ook de APK was verlopen sinds juni 2006. Er is een bloedproef verricht. De man zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 12 uur.

Wommels: dodelijke, eenzijdige aanrijdingZaterdag omstreeks 09.45 uur vond een voorbijganger een dode bromfietser op de Slachte. Het betrof een 22-jarige inwoner van Wommels. De man is net na middernacht vertrokken van zijn woning en is, vermoedelijk komend van de Sudhoeke, op de T-kruising met de Slachte rechtdoor gereden. Aan de overkant van de weg werd een hek geraakt, waarna de bromfietser, die geen helm droeg, tegen een betonnen dampaal reed. Het slachtoffer is overleden aan zwaar hoofdletsel. In de omgeving is nog gedregd naar mogelijke andere slachtoffers, maar er werd niemand aangetroffen.

Heerenveen: verdachte aangehouden na inbraak bedrijfDe politie heeft de inbraak onderzocht in een bedrijf aan de Kerkstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. De verdachte kwam binnen door een raam te vernielen. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoner van IJlst. Buiten werd door de politie vrij veel bloed aangetroffen, vermoedelijk afkomstig van de verdachte(n). De technische recherche is ter plaatse geweest voor onderzoek. Nader onderzoek leidde naar een 27-jarige inwoner van Heerenveen. Zaterdagavond kon deze verdachte, buiten heterdaad, in zijn woning worden aangehouden. De man man had een vinger in het verband, evenals een wond aan zijn onderbeen.

Sint Annaparochie: winkeldievegge aangehoudenTwee mannen hebben personeel van een winkel aan de Van Harenstraat zaterdagmiddag geholpen bij het aanhouden van een 20-jarige inwoonster van Nieuw Beijerland. De vrouw had uit de winkel onder andere een horloge en scheerspullen gestolen. Bij een anders winkel had ze een aantal strings gestolen, die ze onderweg had weggegooid. De vrouw is overgedragen aan de politie en gehoord.

Rijksweg A7 bij Folsgare: aanrijding met hondZaterdag omstreeks 22.45 uur reed een 42-jarige automobilist uit Schipborg over de A7, tussen Nijland en Sneek. Plotseling raakte hij iets. Nadat de automobilist stopte bleek dat hij tegen een hond was gereden. De hond was overleden door de aanrijding. De auto was rechtsvoor beschadigd en is afgesleept. De politie zal proberen via de chip de eigenaar van de hond, een soort Mechelse herder, te achterhalen.

Leeuwarden: geslaagde preventief fouilleeractieDe politie heeft in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 september een preventief fouilleeractie gehouden in de Leeuwarder binnenstad. Ook zijn 150 bestuurders gecontroleerd op alcohol. Op het Stationsplein werd een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd, hij reed zonder rijbewijs en had te veel gedronken. Op het bureau blies hij 645 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden maakte het nog bonter. Op de Noorderweg kreeg de automobilist een stopteken van de politie. De man negeerde het stopteken en de agente kon, door net op tijd aan de kant te springen, erger voorkomen. Omdat zijn kenteken was genoteerd kon de man even later uit zijn bed worden gehaald. De man zal waarschijnlijk poging doodslag/moord ten laste worden gelegd. Van de 150 voertuigen werden 25 voertuigen en 50 personen gecontroleerd volgens de Wet Wapens en Munitie. Er werden zes messen in beslag genomen. Verder twee knuppels, een schaar, drie schroevendraaiers, een hamer en een hooivork. In totaal kregen zeven bezoekers van de Leeuwarder binnenstad een proces-verbaal voor het voorhanden hebben van genoemde wapens. De Leeuwarder politie spreekt van een geslaagde actie.

Sneek: aanhouding vervelende verdachteDe politie heeft zondag omstreeks 01.30 uur een uiterst vervelende verdachte aangehouden in de Kleine Kerkstraat. Toen de politie een wildplasser wilde aanpreken bemoeide een 29-jarige inwoner van Sneek zich met de zaak. Hij pakte een agent bij de schouder en begon er aan te trekken. Toen de politie de man vertelde dat hij was aangehouden wilde hij er vandoor gaan. Met behulp van een horeca portier kon de man aan de politie worden overgedragen. De man verzette zich hevig en bedreigde en beledigde de politie voortdurend. Hierbij raakte een dienstfiets beschadigd, ook werd een agent tegen zijn been geschopt.

Drachten: aanhouding na mishandeling agentDe politie heeft zondagochtend op de Kaden twee verdachten aangehouden. Een 47-jarige inwoner van Drachten was in een horecagelegenheid aan de Kaden en deed een deur open die net, vanwege het lawaai, door een agent was gesloten. Toen de agent hier wat van zei begon de man de agent te beledigen. Hierop wilde de agent de man aanhouden. Diverse bezoekers wilden zich met de aanhouding bemoeien. Zo werd een agent door een 48-jarige inwoner van Drachten met kracht tegen de zijkant van zijn hoofd geslagen. Uiteindelijke konden beide verdachten worden aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding verdachte na vandalismeDe politie heeft zondag omstreeks 04.00 uur een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in de Siebe Schootstrastraat. Er was een verkeersbord op het dak van een auto geschoven met lakschade als gevolg. Ook lag er een stoeptegel op de motorkap van een auto. Door twee kabelhaspels was de hele straat versperd. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Leeuwarden: auto in brandDe politie stelt een onderzoek in naar de brand van een auto, die geparkeerd stond in de Wilgenstraat. Eigenaar is een 24-jarige inwoner van Leeuwarden. De brandweer heeft de brand geblust. De auto is volledig uitgebrand. Twee auto’s, die in de nabijheid stonden, hebben flinke brandschade opgelopen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden na diefstalDe politie heeft zondag twee verdachten aangehouden in de Pilotensepel. De politie had een melding gekregen dat de twee aan het inbreken waren in een auto. Ter plaatse konden de twee Leeuwarders, 19 en 20 jaar, worden aangehouden. Het duo had geprobeerd in diverse auto’s in te breken. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Beetgum: fietser onder invloedDe politie heeft zondag omstreeks 06.00 uur een 20-jarige fietser uit Beetgumermolen aangehouden op de Berltsumerdyk. De man fietste zonder licht en kon door een politiewagen nog net worden ontweken. De politie heeft daarop de man aangesproken. Deze verkeerde onder invloed van alcohol. Op het bureau blies hij 500 ug/l,goed voor een rijverbod van vijf uur. De man krijgt tevens een proces-verbaal voor het gevaarlijk rijgedrag en voor het fietsen zonder verlichting.

Harlingen: wagen in brandDe politie heeft zondag omstreeks 05.00 uur de brandweer geassisteerd bij een in brand staande hooiwagen. De wagen stond geparkeerd bij de Nieuwe Willemshaven en vlakbij een schip. Een dichtbij staande bestelwagen is aan de achterzijde deels gesmolten. De politie heeft de zaak in onderzoek, brandstichting word niet uitgesloten.

Leeuwarden: inbraak woningZondagochtend is ingebroken in een woning aan de Spanjaardslaan. Men kwam door verbreking van een bovenlicht binnen. Een computer en een tas werden gestolen. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoner van Leeuwarden. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden, de technische recherche stelt een onderzoek in.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan