Politieberichten Van: Vrijdag 29 September 07.00 uur t/m Zaterdag 30 September 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 40 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: de N358 van Augustinusga naar Buitenpost, de N354 van Jutrijp naar Woudsend en op de N384 van Winsum naar Deersum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: drie zaken in PlysjepostPolitie en justitie vragen dinsdag 3 oktober in het opsporingsprogramma Plysjepost wederom de hulp van het Friese publiek bij de oplossing van drie zaken. Daaronder de raamkraak bij een Juwelier in Franeker op maandag 25 september, de diefstal van een warmtecamera bij de brandweer in Heerenveen en een schennispleger die op woensdag 20 en zaterdag 23 september actief is geweest in de wijk Cammingaburen in Leeuwarden. Daarnaast worden er een aantal foto’s van personen getoond die door de politie worden gezocht.

Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. De politie Fryslân rekent op de hulp van de inwoners van Fryslân.

Buitenpost: inbraak bedrijfspandDe politie onderzoekt een inbraak in een werkplaats bij een bedrijfspand aan de Herbranda. Deze moet tussen afgelopen donderdag 08.30 uur en vrijdag 07.45 uur gepleegd zijn. Onbekenden forceerden van de werkplaats een deur, waarna diverse gereedschappen en materialen werden weggenomen, waaronder een waterpomp en een graskantenmaaier. Een 46-jarige inwoner van Augustinusga deed aangifte.

Sint Annaparochie: man valt van trapDe politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval bij een woning aan de Schuringweg. De 67-jarige bewoner was daar door onbekende oorzaak van een ladder gevallen. Het letsel dat hij daarbij opliep was dermate ernstig, dat de traumaheli werd ingevlogen. Die vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis in Groningen.

Sneek: mishandelingDe politie is op zoek naar de dader van de mishandeling van een 12-jarige jongen uit Oppenhuizen, afgelopen dinsdag om 15.30 uur. De jongen reed met twee vrienden op het fietspad tussen Sneek en Oppenhuizen. Een hen onbekende man op de fiets haalde hen in en gaf in het voorbijgaan het slachtoffer tot tweemaal toe een klap op het hoofd met de vlakke zijde van een schep. Toen één van de andere jongens daar wat over zei, stopte de man, keerde zijn fiets en reed weer naar de jongens toe. Hij sloeg vervolgens een andere jongen met de schep op het hoofd. Op dat moment stopte er een geel busje, waaruit twee mannen stapten en de dader maanden op te houden. Deze fietste daarop weg, net als de jongens. Het signalement van de dader luidt: leeftijd ca 55-60 jaar, stoppels, kort donker  haar met krullen. Lengte ongeveer 1.80-1.85. Hij droeg een bruine trui, lichte spijkerbroek en bruine werkschoenen. Hij reed op een herenfiets bruin van kleur. De man sprak Fries.

Leeuwarden: inbraak busDe politie onderzoekt een inbraak in de nacht van donderdag op vrijdag in een bus, die op het terrein van een bedrijf aan de Fahrenheitweg stond geparkeerd. Van het voertuig werd een raam geforceerd, waarna onder meer een versterker werd weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Oosterwolde: insluiper overlopenDe politie is op zoek naar een nog onbekende man, die vrijdagmiddag door een 62-jarige inwoonster van Oosterwolde bij een  schuur van haar woning aan De Poel werd aangetroffen. Toen de man de bewoonster zag, liep hij haastig het erf af, stapte in een personenauto en reed weg. De bewoonster wist het kenteken te noteren. De auto bleek een paar dagen eerder in de stad Groningen te zijn gestolen. Het signalement van de man luidt: ca. 35 jaar, mist een voortand of heeft een spleet tussen de voortanden, kort donkerblond haar. De man sprak Nederlands en droeg een versleten spijkerbroek met scheuren bij de knieën en een groen/grijs kort jasje.

Lippenhuizen: aanrijding met letselDe politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Boerestreek, waarbij een 23-jarige automobiliste uit Lippenhuizen gewond raakte. De vrouw wilde de weg oprijden, maar zag daarbij een achteropkomende auto, bestuurd door een 45-jarige inwoonster van Wijnjewoude, over het hoofd. De inwoonster van Lippenhuizen liep bij de daarop volgende aanrijding letsel op aan haar hoofd en nek. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Drachten: botsing tussen fietsersDe politie assisteerde vrijdagavond bij een ongeval op de Zuiderbuurt, waarbij een 32-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. De vrouw botste op de kruising met de Kerkstraat tegen een andere fietser (geen gegevens bekend), die verzuimde haar voorrang te verlenen. Ze liep daarbij een gebroken elleboog op, waarvoor ze per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten werd vervoerd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})