Politieberichten Fryslan: Zaterdag 23 September 2006

Politieberichten Van Vrijdag 22 September 07.00 uur t/m Zaterdag 23 September 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 39 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: de N381 van Drachten naar Wijnjewoude, de N356 van Zwaagwesteinde naar Veenwouden en op de N359 van Balk naar Hemelum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

 

Wolvega: eenzijdig ongeval De politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Steenwijkerweg. Een 53-jarige automobilist week daar uit voor een overstekende vos, waardoor hij de macht over het stuur verloor en tegen twee bomen naast de weg botste. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

 

Broeksterwoude: aanrijding met letsel De politie heeft vrijdagmorgen geassisteerd bij een ongeval op de Hoofdweg waarbij een 18-jarige automobiliste uit Driesum letsel opliep. De vrouw moest sterk afremmen voor een auto voor haar reed en wilde afslaan. Een 25-jarige automobilist uit Metslawier die achter haar reed zag dit te laat, met een kop/staart-botsing als gevolg. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

 

Ternaard: inbraak winkel De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan  de Aldbuorren. Onbekenden wisten zich toegang te verschaffen tot een opslag achter het pand en namen daar een hoeveelheid goederen weg, waaronder tientallen kratten bier. De totale schade bedraagt enkele honderden euro’s. Een 56-jarige inwoner van Menaldum deed aangifte.

 

Leeuwarden: mishandeling, aanhouding verdachte De politie heeft zaterdagnacht op het Cambuurplein een 40-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Enkele tientallen supporters van voetbalclub Cambuur wachtten de spelersbus van Cambuur op na een uitwedstrijd die verloren werd. Toen de bus arriveerde, gingen spelers en trainer in gesprek met de teleurgestelde supporters. De stewards die met de uitwedstrijd mee waren geweest, stonden op het Cambuurplein om escalatie te voorkomen. Enkelen mengden zich in de discussie. Eén van de stewards, een 40-jarige Leeuwarder, sloeg één van de supporters tegen zijn gezicht. Daarop greep de politie in en heeft de 40-jarige verdachte aangehouden. De 23-jarige supporter uit de gemeente Ferwerderadiel die werd geslagen, heeft aangifte gedaan bij de politie.

 

Makkinga: hennepplanten in de tuin De politie heeft vrijdagmiddag in de achtertuin van een woning aan de Wemeweg een hennepplantage laten ontruimen. De politie trof ongeveer 30 planten aan van zo’n twee meter hoog. De hennepplanten zijn weggehaald en vernietigd. De bewoners waren op het moment van het bezoek van de politie niet aanwezig. De politie stelt verder onderzoek in.

 

Nijland: onveilig rijgedrag De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige Bolswarder op de Rijksweg A7 staande gehouden. De politie betrapte de automobilist op agressief rijgedrag. De automobilist gaf gas terwijl hij stilstond voor de stoplichten achter andere automobilisten, hij was aan het bumperkleven terwijl hij met hoge snelheid reed en bovendien had zijn auto twee gladde voorbanden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

 

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Folgerster Loane. Een 32-jarige automobiliste uit Opende reed op de rijbaan en een 16-jarige bromfietser uit Kootstertille reed op het naastgelegen fietspad. De automobiliste wilde bij de kruising rechtdoor rijden richting Drachtstercompagnie en de bromfietser wilde bij de kruising richting Rottevalle de Boppeste op. Bij de kruising stak de bromfietser plotseling over. De automobiliste kon niet meer remmen en schepte de bromfietser. De bromfietser raakte gewond en is met de ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

 

Sneek: mishandeling, aanhouding verdachte De politie heeft vrijdagavond een 48-jarige inwoner uit Sneek aangehouden voor mishandeling. De verdachte bevond zich in een woning aan de Noorderpoort waar hij een 53-jarige inwoner uit Sneek had geslagen en getrapt. De oorzaak van de mishandeling is niet bekend. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en de benadeelde heeft aangifte gedaan bij de politie.

 

Peperga: aanrijding met letsel De politie heeft vrijdagmiddag assistentie verleend bij een aanrijding op de A32.  Een 34-jarige automobilist uit Ommen had achter zijn auto een aanhangwagen met ladder. Op een bepaald moment begon de ladder los te raken. Een 34-jarige automobiliste uit Munnekezijl die hier achter reed, schrok hiervan en wilde uitwijken naar de linker rijstrook om de eventueel vallende ladder te ontwijken. Echter op dat moment reed er op de linker rijstrook al een andere auto. Daarop stuurde de 34-jarige automobiliste sterk naar rechts waardoor de auto begon te slingeren en de automobiliste de macht over het stuur kwijt raakte. Zij kwam met de auto in de rechter berm terecht. De passagier in deze auto, een 38-jarige man uit Munnekezijl, is met nekklachten met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

 

Leeuwarden / Sneek: alcoholcontrole De politie heeft zowel in Leeuwarden als in Sneek in het kader van een landelijke controle een alcoholcontrole gehouden.

Op de Oostergoweg in Leeuwarden heeft de politie in totaal 1068 bestuurders staande gehouden voor een alcoholcontrole. 9 bestuurders hebben  proces-verbaal gekregen voor het rijden onder invloed. In totaal zijn er 3 rijbewijzen ingevorderd. Het hoogste resultaat was 790 ugl.

In Sneek heeft de politie met 9 politiefunctionarissen in samenwerking met de VVN een controle gehouden op de Bolswarderweg. In totaal werden 700 automobilisten staande gehouden. De politie heeft 9 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De uitslagen waren 775 ugl (bromfiets, invordering rijbewijs), 540 ugl (bromfiets), 320 ugl, 315 ugl, 295 ugl, 270 ugl, 250 ugl, 140 en 105 ugl. De bestuurders die niet onder invloed van alcohol reden, kregen een BOB-sleutelhanger uitgereikt.

 

Drachten: openlijk geweld, aanhouding verdachten De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige en een 30-jarige Drachtster aan de Zuidkade aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zij hadden een 47-jarige uit Ee bedreigd met een mes en vervolgens op zijn gezicht geslagen. Hij raakte gewond aan zijn gezicht en is met de ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Later die nacht heeft de politie op de Zuidkade een 32-jarige inwoner uit de gemeente Marum en een 18-jarige inwoner uit Burgum aangehouden. Zij hebben volgens getuigen een 22-jarige inwoner uit Drachten en een 23-jarige inwoner uit Surhuisterveen geslagen. De 22-jarige raakte hierdoor gewond en is voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan.

 

Leeuwarden: bezit vuurwapen, aanhouding verdachten De politie heeft zaterdagnacht een 47-jarige vrouw en een 54-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De politie kreeg een melding van personeel van een horecagelegenheid aan het Noordvliet dat een vrouw in bezit was van een vuurwapen. De politie heeft haar aangehouden. Personeel verklaarde verder dat de vrouw samen met een man in de zaak was en dat de man in eerste instantie het wapen in zijn bezit had. Daarop heeft de politie ook de man aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en het wapen is inbeslaggenomen.

 

Sneek: inbraak woning De politie doet onderzoek naar een inbraak in een woning aan de Tulpstraat op zaterdag tussen 00.00 en 06.15 uur. Men is via de achterdeur de woning binnengekomen en uit de woning zijn een laptop, bankpassen, paspoorten, een rijbewijs, mobiele telefoons en de autosleutel gestolen. Men heeft vervolgens ook de auto van de bewoners gestolen. De 53-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan bij de politie.

 

Wytgaard: rijden tijdens rijontzegging De politie heeft zaterdagmiddag een 49-jarige automobilist uit de gemeente Boarnsterhim op de Oenemadyk staande gehouden. In verband met rijden onder invloed van alcohol had de politie het rijbewijs van de verdachte eerder deze week ingevorderd. De politie heeft de auto van de verdachte inbeslaggenomen en maakt proces-verbaal op.

 

Harlingen: inbraak De politie doet onderzoek naar een inbraak in een horecagelegenheid aan de Klipperstraat. Men is binnengekomen via de achterzijde van het pand. Men heeft uit de kassa een geldbedrag meegenomen. Een 42-jarige Harlinger heeft aangifte gedaan bij de politie.

 

Grou / Terherne: controle op het water De politie heeft vrijdagmiddag in de omgeving van Grou en Terherne een controle gehouden op het water. Vier bootjevaarders op de Sansleat, het Snekermeer, en het PM-kanaal kregen van de politie een bekeuring omdat de boten te hard voeren, omdat de bestuurders te jong waren of omdat op de boten geen registratienummer was aangebracht. Verder werden er in totaal 9 vissers gecontroleerd. Hier constateerde de politie geen overtredingen.

 

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan