Politieberichten Van: Vrijdag 1 September 07.00 uur t/m Zaterdag 2 September 13.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 36 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken; de N384 van Deersum naar Winsum, de N381 van Donkerbroek naar Oosterwolde en op de N358 van Augustinusga naar Buitenpost. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er natuurlijk ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: woninginbraakDe politie heeft vrijdagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Johan de Walestraat. Men kwam binnen na het inslaan van een ruitje aan de achterzijde. De woonkamer werd doorzocht. De bewoners, een 31-jarige man, de aangifte. Hij mist in ieder geval een klok en een metaaldetector. Wat er verder weg is, is nog niet bekend.

Leeuwarden: vernielingen aan gebouwenIn de nacht van donderdag op vrijdag zijn van meerdere gebouwen ruiten ingegooid met bakstenen. Van de voordeur (Nieuwestad) en de achterdeur (Oldehoofsterkerkhof) van het gemeentehuis werden ruiten vernield. Ook van een nabij gelegen school werden twee ruiten van de toegangsdeur ingegooid. Van beide zaken is aangifte gedaan. De daders zijn nog niet bekend.

Harich: aanrijding met letselDe politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen twee motorfietsen op de Sudergoawei. Een 76-jarige man uit Sneek naderde vanaf de Lykwei de kruising met de Sudergoawei. Hij stopte voor de kruising en trok weer op. Op dat moment naderde juist  vanuit de richting Balk een 30-jarige motorrijder uit Urk. Een aanrijding was het gevolg. Beide motorrijders raakten gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De man uit Sneek werd met onder andere een fractuur en mogelijk inwendig letsel opgenomen. De andere bestuurder kon na behandeling van lichte verwondingen weer naar huis.

Hantum: dodelijk ongeval met fietserEen 73-jarige vrouw uit Hantum  is aan de gevolgen van een aanrijding op de kruising Ternaarderwei en Doarpsstrjitte om het leven gekomen. De vrouw fietste vrijdagavond over het fietspad naast de Ternaarderwei, komende uit de richting Ternaard. Ze wilde op de kruising rechtsaf de Doarpsstrjitte inslaan. In dezelfde richting reed over de hoofdrijbaan een personenauto, bestuurd door een 31-jarige man uit Ternaard. Ook hij sloeg rechtsaf. Op de kruising kwamen zij met elkaar in aanrijding. De vrouw viel en is gewond overgebracht naar het ziekenhuis waar zij later aan de gevolgen van de aanrijding overleed.

De Veenhoop: diefstal zitmaaierDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een schuur aan de Kraenlanswei tussen 21 augustus en 1 september. De eigenaar, een 69-jarige man uit Deventer, kwam vrijdagmiddag bij de woning en zag dat de achter het pand staande schuur was opengebroken. Beide sloten waren geforceerd en de zitmaaier was verdwenen. Het betreft een rode Castel TCX-102-hydro. Hij deed aangifte.

Heerenveen: politie houdt verdachte mishandeling met mes aanDe politie heeft vrijdagavond een 19-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling of poging doodslag. Omstreeks 20.15 uur hing op de Gedempte Molenwijk een groepje jeugd rond. Twee van hen, de verdachte en een 18-jarige inwoner van Heerenveen, kregen woorden, waarop de verdachte de ander met een mes in het bovenbeen stak. Het slachtoffer is door een vriend naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij behandeld en moest een nacht blijven. De verdachte werd niet meer op de plaats van de mishandeling aangetroffen. Toen hij merkte dat hij door de politie werd gezocht, meldde hij zich aan het bureau in Heerenveen. Op zijn aanwijzingen werd het mes teruggevonden op het dak van een pand aan de Koornbeursweg. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Leeuwarden: aanhouding na mishandelingDe politie heeft vrijdag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 23.15 uur had hij bij een woning aan de Borneostraat woorden gekregen met een 16-jarige inwoner van Leeuwarden. Hierbij zou hij volgens getuigen de 16-jarige meerdere vuistslagen tegen het hoofd hebben toegediend. Het slachtoffer moest zich onder behandeling stellen van het ziekenhuis in Leeuwarden. De verdachte werd in zijn woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Jubbega: politie houdt bijtende man aanDe politie heeft zaterdag een 57-jarige man uit Milheeze aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 00.30 uur zou hij zich vervelend hebben gedragen in de feesttent aan de Luxemburg. Hij had zelf blikjes drank meegenomen en was door de organisatie daarop aangesproken. Omdat hij zich vervolgens lastig gedroeg werd hij door enkele medewerkers van de organisatie verwijderd. Daarbij beet hij een van hen, een 54-jarige man uit Jubbega, meerdere malen tot bloedens toe. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De verdachte is ter plaatse aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: politie houdt twee man aan na achtervolgingDe politie heeft zaterdag een 19-jarige Fries, woonplaats onbekend, en een 20-jarige man uit Lemmer, aangehouden op verdenking van onder andere diefstal van een auto. Omstreeks 03.15 uur zagen surveillerende politiemensen een auto rijden op de Flevostraat. Nadat zij het voertuig volgden, gaf de bestuurder gas en reed met hoge snelheid weg over de Zuyderzeestraat, de Urkerstraat en de C. Houtmanstraat. Daar raakte hij een geparkeerde auto, waardoor de buitenspiegel van beide auto’s er af werden gereden. Via het Turfland en de Flevostraat eindigde de achtervolging op de Lijnbaan. Daar kwam de auto in aanrijding met een geparkeerd voertuig. Beide inzittenden, de verdachten, werden aangehouden. De 19-jarige was de bestuurder. Hij bleek onder invloed te zijn en blies 945 ug/l. De auto is vermoedelijk gestolen. Tegen de 19-jarige wordt proces-verbaal opgemaakt voor diefstal c.q. joyriding van de auto, rijden onder invloed van alcohol en mogelijk drugs, rijden zonder rijbewijs, negeren van een stopteken en gevaarlijk rijgedrag. Tegen de andere verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor diefstal  van de auto. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Haulerwijk: aanhouding na dreigen met mesDe politie heeft zaterdag een 32-jarige man uit Haulerwijk aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks 04.00 uur werd meerdere malen gemeld dat de man met een wapen zou zwaaien op de Eikensingel. Eerst zou het om een vuurwapen gaan, later om  een mes. Toen de politie ter plaatse kwam was de verdachte reeds verdwenen. Op aanwijzing van en getuigen werd op de Leije een groep van vier mannen aangetroffen, waaronder iemand die aan het signalement van de verdachte voldeed. Uit oogpunt van veiligheid werd de gehele groep aangehouden  en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Daar bleek dat de eerder genoemde verdachte degene was die met een mes had gedreigd. Hij zou daarmee op een 23-jarige man uit Haulerwijk zijn afgelopen onder het roepen van bedreigingen. Wat de reden van de reden van de bedreiging was,  is nog niet bekend.

Fryslân: rijden onder invloedVrijdagavond en –nacht zijn weer veel bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed. In de volgende gevallen leidde tot een proces-verbaal, een rijverbod en  invordering van het rijbewijs (achtereenvolgens datum en tijd, plaats, verdachte, uitslag ademanalyse, bijzonderheden):

Vrijdag 21.00 uur, Achlumerdijk in Harlingen, 62-jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen, 1235 ug/l, omstanders hadden zijn autosleutels al afgepakt en de politie gewaarschuwd;

Vrijdag 22.15 uur, Schrans in Leeuwarden, 32-jarige bestuurder van een auto uit Middenmeer, 625 ug/l;

Zaterdag 03.00 uur, Oude Ringmuur in Harlingen, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Franekeradeel, 595 ug/l, verdachte was beginnend bestuurder;

Zaterdag 01.40 uur, Zuidvliet in Leeuwarden, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 480 ug/l, verdachte is beginnend bestuurder;

Vrijdag 20.50 uur, Bredyk in Stiens, 36-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leeuwarden, 725 ug/l, rijbewijs kon niet ingevorderd worden daar de verdachte die niet bezat;

Zaterdag 04.10 uur, Oude Koemarkt in Heerenveen, 24-jarige bestuurder van een personenauto uit Jubbega, 615 ug/l, ook zijn rijbewijs kon niet ingevorderd worden daar hij dat niet bezat.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})