Politieberichten Van: Vrijdag 15 september 07.00 uur t/m Zaterdag 16 September 13.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fryslân: aankondiging snelheidcontrolesBureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 38 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: de N383 van Beetgumermolen naar Berlikum, de N351 van Oldeberkoop naar Oldeholtpade en op de N384 van Deersum naar Winsum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Leeuwarden: drie zaken in PlysjepostDinsdag 19 september wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost wederom de hulp van het Friese publiek gevraagd bij drie zaken. Daaronder de brandstichtingen in Joure. De afgelopen maanden waren het voornamelijk coniferenhagen die het moesten ontgelden. In een aantal situaties ontstond er gevaar dat woningen in brand raakten. In het weekend van 10 op 11 september zijn er weer een groot aantal branden geweest. De politie neemt de zaak zeer serieus en besteedt daarom ook aandacht aan deze brandstichtingen in Plysjepost in de hoop dat er informatie binnenkomt die tot de dader of daders zal leiden. Naast de brandstichtingen wordt er ook aandacht besteed aan een mishandeling in Leeuwarden op 16 juni, waarbij een Leeuwarder werd gestoken met een mes, en de diefstal van een tas van een vrouw op 2 september in Leeuwarden. Daarnaast zal een aantal foto’s van personen worden getoond die door de politie worden gezocht.

Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. De politie Fryslân rekent op de hulp van de inwoners van Fryslân.

Franeker: aanrijding met duur staartjeDe politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Franekerweg. Een auto, bestuurd door een 41-jarige inwoner van Dokkum, reed op de A31 waar hij de afslag Franeker nam. Bij de kruising kwam een 43-jarige automobilist uit Alkmaar op de Franekerweg van rechts. De Dokkumer dacht dat de Alkmaarder de A31 op zou rijden, hij reed echter richting Dongjum. De Dokkumer remde en de Alkmaarder probeerde nog achter de auto van de Dokkumer langs te rijden. Dit lukte niet en een botsing was het gevolg. Het voertuig van de Dokkumer moest worden afgesleept. Bij het controleren van de namen bleek de inwoner van Alkmaar voor iets meer dan 1000 euro aan boetes open te hebben staan. De man is meegenomen naar het bureau, alwaar hij heeft betaald.

Fryslân: rijden onder invloedDe politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer diverse weggebruikers gecontroleerd op alcohol. In Franeker werd omstreeks 22.00 uur een 26-jarige automobilist gecontroleerd op de Tuinen omdat hij niet handsfree aan het bellen was tijdens het rijden. Na het zien van de politie ging de auto er met grote snelheid vandoor. Al snel gaf de automobilist de vluchtpoging op. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 500 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Vrijdagavond werd in Marrum een snelheidscontrole gehouden. Een 19-jarige automobiliste uit Hallum reed 101 km per uur op de Ljouwerterdyk, hetgeen haar een bekeuring opleverde van 70 euro. Bij het staande houden werd een alcohollucht waargenomen. De vrouw blies op het bureau 230 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

In Leeuwarden werd zaterdag om 02.00 uur een 56-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Harlingersingel. De vrouw blies 855 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

Op de A7 bij Terwispel werd om 03.00 uur een 19-jarige automobilist uit Wijnjewoude gecontroleerd. Op het bureau blies de beginnend bestuurder 600 ug/l. De man kreeg een rijverbod van acht uur opgelegd, ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd een 18-jarige automobilist uit Aldeboarn gecontroleerd op de Feansterdyk te Akkrum. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Van deze beginnend bestuurder is tevens het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: drie aanhoudingen na thuiswedstrijd CambuurDe politie heeft na afloop van de wedstrijd Cambuur – De Graafschap drie inwoners van Leeuwarden aangehouden. Naast de twee reguliere interventieteams (10 agenten in totaal) zijn door de politie ook circa 25 leden van de Mobiele Eenheid ingezet. Dit omdat een groep van 20 – 40 jongeren zich buiten het stadion vervelend gedroeg. Men had zich voorbereid op een confrontatie met de aanhang van de Graafschap, deze bleef echter uit. Hierop richtte de agressie zich op de politie. In de Insulindestraat is een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij met een steen naar een politiewagen gooide. Op het Cambuurplein zijn twee Leeuwarders van 16 en 17 jaar aangehouden, dit omdat zij de politie beledigden.

Leeuwarden: aanhouding na vechtpartijDe politie heeft vrijdag omstreeks 23.30 uur een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man zou op de Gealanden enkele mannen hebben bedreigd met een vuurwapen. De man was daarop verdwenen in de richting van het Leeuwarderbos. Door het signalement van twee betrokkenen, beiden 19-jarige inwoners van Leeuwarden, kon de 35-jarige op de Ludinga worden aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek. Er is een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in beslag genomen.

Dokkum: diverse auto’s vernieldDe politie onderzoekt de vernielingen aan een viertal auto’s op het Hellingapad en de Oostersingel. Op het Hellingapad zijn van vier auto’s een spiegel vernield. Uit een andere auto is een autoradio gestolen. Op de Oostersingel is geprobeerd een auto te stelen. De auto is vermoedelijk gestart met de reservesleutel, waarna tegen een aldaar geparkeerd staande motor werd aangereden. Hierop is de auto achtergebleven. Een 19-jarige inwoner van Rinsumageest, eigenaar van de auto, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: inbraak woningDe politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Jacob Backersstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken waarbij een tas met enkele tientallen auto’s werd gestolen. Aangifte is gedaan door een 66-jarige inwoner van Harlingen.

Berlikum: inbraak bedrijfDe politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Bodde. Gestolen zijn een computer, een slijpmachine en een boormachine. Het is niet duidelijke hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Berlikum.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan