Politieberichten Van: Donderdag 7 September 07.00 uur t/m Vrijdag 8 September 07.00 uur

Heerenveen A7: vrachtauto verliest betonmixerDe politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de A7. Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Punthorst reed met zijn combinatie vanaf de A32, komende uit de richting Heerenveen, in de richting van de A7 naar Joure. In de bocht van het klaverblad, op circa 20 meter van de A7, verloor de vrachtwagen zijn betonmixer. Het gevaarte belandde op de weg, waarna er beton op de rijbaan stroomde. De weg is tijdelijk gedeeltelijk afgesloten geweest, zodat een telescoopkraan de betonmixer kon bergen. Deze gedeeltelijke afsluiting heeft voor enige vertraging gezorgd.  De chauffeur kwam bij het ongeval met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in, waarbij onder andere wordt gekeken naar de gereden snelheid en de technische staat van de vrachtwagen.

Dokkum: stoffelijk overschot vermiste man gevondenDe politie heeft donderdagochtend in het water nabij het Baantjebolwerk het stoffelijk overschot gevonden van de sinds zondagochtend vermiste 85-jarige inwoner van Dokkum. Uit onderzoek is gebleken dat de man niet door een misdrijf om het leven is gekomen.

Sint Nicolaasga: vrachtwagenchauffeur gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de A6 nabij Sint Nicolaasga. Een 25-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lelystad belandde door nog onbekende oorzaak met zijn vrachtwagencombinatie in de berm. Hij probeerde de combinatie nog terug op de weg terug te krijgen, maar dit lukte helaas niet. De combinatie schaarde en belandde uiteindelijk op zijn zijkant op de rijbaan. De chauffeur is door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd, waarna hij door het personeel van de traumahelikopter gestabiliseerd is. Na  ruim een uur kon hij per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De lading van de vrachtwagen, ruim 30 ton asfalt, stroomde op beide rijbanen. Hierdoor kon het verkeer alleen maar gebruik maken van de vluchtstrook. Het verkeer ondervond hier enige hinder van. Diverse instanties zijn uren bezig geweest met de opruimwerkzaamheden.

Dokkum: inbraak in bedrijfDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Dongeradyk. Tussen woensdagavond en donderdagochtend kwam men binnen door een gat in het dak te maken. De kantoren in het pand zijn allemaal doorzocht. Er werden onder andere enkele autoradio’s en een geldbedrag van enkele tientallen euro’s weggenomen. De 56-jarige inwoner van Dokkum deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Wouterswoude: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Fuldastraat. Tussen zondagmiddag 12.00 uur en donderdagmiddag 17.30 uur is men binnen gekomen na het forceren van een ruit. Uit de woning is onder andere kluis met daarin een onbekend geldbedrag weggenomen. Gezien de afmetingen en het gewicht van de kluis is de inbraak door meerdere personen gepleegd. De 55-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in. Graag komt de politie in contact met getuigen die in periode van de inbraak een personenauto, met daarin meerder personen, in de buurt van de woning aan de Fuldestraat hebben gezien. Dit kan via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0800-8844.

Tytsjerk: politie controleert bromfietsersDe politie heeft woensdagmiddag tussen 07.00 en 09.30 uur een bromfietscontrole gehouden op de Rijksstraatweg in het kader van het project ‘wij gaan weer naar school’. Tweeëntwintig bromfietsers werden gecontroleerd op de rollertestbank. Van deze tweeëntwintig bleken vijf bromfietsen een te hoge constructiesnelheid te hebben. De hoogst gemeten snelheid was 72,3 kilometer per uur, terwijl er 45 kilometer per uur is toegestaan.

Zwaagwesteinde: bromfietser en passagier gewond bij aanrijdingDe politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Rozenlaan, waarbij een 18-jarige bromfietser uit Zwaagwesteinde en zijn 20-jarige passagier uit Kollumerzwaag gewond raakten. De mannen, die beiden geen helm droegen, kwamen door nog onbekende oorzaak frontaal in botsing met een auto, bestuurd door een 56-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde. De beide slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek bleek dat de bromfiets niet verzekerd te zijn.

Leeuwarden: grote verkeerscontroleDe politie heeft donderdag tussen 14.00 uur en 21.30 uur met circa 40 medewerkers een grote verkeerscontrole gehouden. Op het Fryslânplein werden 1222 personenauto’s en 42 vrachtauto’s gecontroleerd. De controle was gericht op het vergroten van de verkeersveiligheid, zo werd er onder andere gecontroleerd op snelheid, het dragen van de autogordel,  de technische staat van het voertuig, voertuigdocumenten en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Tijdens de controle is 310 keer proces-verbaal opgemaakt, waarvan 215 keer voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en of kentekenbewijs. Vijf vrachtwagens waren te zwaar te beladen, 33-maal werd geen gordel gedragen, drie maal werd door rood licht gereden en drie maal werd er bekeurd voor mobiel bellen. In totaal hebben 264 bestuurders geblazen, niemand had te veel gedronken.

Leeuwarden: man na mishandeling door politie aangehouden.De politie heeft vrijdagochtend vroeg in de Oude Doelesteeg een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had zonder een duidelijke aanleiding een 24-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})