Politieberichten Fryslan: Vrijdag 29 September 2006

Politieberichten Van: Donderdag 28 September 07.00 uur t/m Vrijdag 29 September 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dokkum: inbreker op heterdaad aangehoudenDe politie heeft donderdagochtend bij een bedrijf aan de Hogedijken een 30-jarige inwoner van Dokkum op heterdaad aangehouden. De man had uit een keet, die op het terrein van het bedrijf stond, een aantal goederen weggenomen. De 55-jarige eigenaar werd door het alarm gewekt en ging op onderzoek uit. Op het terrein zag hij de verdachte lopen. De eigenaar waarschuwde de politie die de inbreker aanhield. Hij is op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt inbreker op heterdaad aanDe politie heeft dinsdagavond op de Oostergrachtswal een 40-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. De man had in een woning aan deze straat een inbraak gepleegd. Tevens werden in diezelfde straat een 36-jarige inwoner van Leeuwarden en een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling

De aanhoudingen zijn het resultaat van een uitvoerig onderzoek door de politie Fryslân naar woninginbraken door middel van ‘flipperen’ in Leeuwarden. Tussen mei van dit jaar en afgelopen dinsdagavond zijn er zo’n 70 inbraken op deze wijze in Leeuwarden gepleegd. Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat een groot aantal van deze inbraken op het conto de genoemde verdachte, een bekende veelpleger van de politie en justitie, bijgeschreven konden worden. Afgelopen dinsdagavond werd door agenten op heterdaad geconstateerd dat  hij inbrak in een woning Oostergrachtswal. Voordat de agenten konden ingrijpen overhandigde de verdachte de goederen aan de andere twee genoemde verdachten. Op het moment dat zij de politie zagen werd een deel van de goederen in het water gegooid. Een aantal goederen bleef drijven en kon het uit water worden gehaald. Duikers van de  brandweer hebben de volgende dag nog de bodem afgezocht, maar troffen geen gestolen goederen meer aan. Bij de helers werden nog meer goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Ook werd een partij valse merkkleding in beslaggenomen. De politie stelt hier een onderzoek naar in. De van heling verdachte man en vrouw zijn na verhoor en het opmaken van het proces-verbaal weer in vrijheid gesteld. De 40-jarige verdachte zal vrijdag voor worden geleid  aan de rechter-commissaris.

Oosterwolde: vermiste man weer terechtDe sinds dinsdagochtend 26 september vermiste 42-jarige inwoner van Oosterwolde is weer terecht. De man heeft zich inmiddels gemeld bij zijn woonadres. Waarom de man, zonder van zich iets te laten horen, vertrok is niet bekend.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen aanrandingDe politie zoekt getuigen van een aanranding op het Zaailand ter hoogte van het Ruiterskwartier van een 18-jarig meisje uit Leeuwarden. In het bijzonder wil ze in gesprek komen met een man die het meisje te hulp schoot toen ze werd vastgehouden.Woensdag omstreeks 23.45 uur zat het meisje op een stenen muurtje en was in gesprek met een man, die ze kort daarvoor in een café had ontmoet. Beiden waren op de fiets. De man zocht toenadering, waar het meisje niet van gediend was. Op een bepaald moment betastte hij het meisje op onzedelijke manier. Hierop verhinderde hij dat ze met haar fiets weg kon en pakte haar vast. Op dat moment kwam een passant voorbij. Hij praatte op de belager in en zei dat hij haar los moest laten. Nadat hij dat ook schreeuwde in zowel een buitenlandse als de Nederlandse taal, liet de belager het meisje los. Nadat de hulpverlener de ketting om de fiets van het meisje had gelegd, die was er door een val afgegaan, kon het meisje wegfietsen. Thuisgekomen belde ze de politie. Die kon even later aan de hand van het signalement een 47-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van aanranding. Hij is voor nader onderzoek ingesloten en zit nog vast. De politie wil graag in contact komen met getuigen. In het bijzonder met de hulpverlener. Dit betreft een getinte man van midden twintig jaar, vrij lang, geen baard snor of bril, kort zwart haar, Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Tips worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Bolsward: bromfietser gewond door aanrijdingDe politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Snekerstraat, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Bolsward gewond raakte. De jongen haalde een bestelbusje in en zag daarbij een tegemoetkomende bestelauto, bestuurd door een 32-jarige inwoner van Lollum, over het hoofd. Een frontale botsing was het gevolg en de bromfietser kwam ten val. Hierbij liep hij beenletsel op. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Beetsterzwaag: bromfietsster gewond door aanrijdingDe politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een aanrijding op de Hoofdstraat, waarbij een 22-jarige bromfietsster uit Drachten gewond raakte. Een 47-jarige automobilist uit Beetsterzwaag haalde een aantal fietsers en zag daarbij de tegemoetkomende bromfietsster over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de vrouw kwam ten val. Zij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: rijden onder invloed en verlaten plaats ongevalDe politie heeft donderdagnacht in de Ahornstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs en het verlaten van de plaats van een ongeval. De man had op de Nieuweweg een aanrijding veroorzaakt. Hij was tegen het verkeer ingereden en had daarbij de auto van een 37-jarige inwoner van Leeuwarden geraakt. De verdachte stopte niet en reed door. De gedupeerde automobilist zette de achtervolging in en hij wist de man bij het Blokhuisplein tot stoppen te dwingen. De twee spraken even met elkaar, waarna de verdachte in zijn auto stapte en er vandoor ging. Hij raakte hierbij nogmaals de auto van de 37-jarige inwoner van Leeuwarden. De politie was inmiddels gewaarschuwd en na een zoekslag werd de beschadigde auto van de verdachte aangetroffen in de Ahornstraat. In de omgeving werd ook de verdachte aangetroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd bij hem een blaastest afgenomen. Hij blies 855 ug/l. Dan man is voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: politie onderzoekt mishandeling van twee paardenDe politie stelt een onderzoek naar de mishandeling van twee paarden bij de manage aan de Harddraversdijk. De twee dieren zijn tussen dinsdagavond en woensdagmiddag verwond met een scherpvoorwerp. Zij liepen verwondingen op aan de schede. Een 32-jarige inwoonster van Munnekezijl deed aangifte.

Joure: politie treedt op bij ongeregeldheden tijdens Jouster MerkeDe politie heeft donderdagavond zes mannen aangehouden naar aanleiding van ongeregeldheden tijden de Jouster Merke. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering.

De aanleiding waren problemen bij een restaurant aan de Midstraat. Rond 18.30 uur kwamen enkele mannen en een vrouw bij het restaurant. Ze eisten een tafel, die ze uiteraard niet kregen omdat de zaak vol zat. Daarop spraken ze enkele gasten aan omdat ze hun tafel wilde hebben. Toen dat niet snel ging vielen er enkele klappen. Daarop ontstond grote onrust in de zaak waarop veel gasten wegliepen. Inmiddels was de politie door een passant gewaarschuwd. Twee agenten te paard kwamen ter plaatse en wilden één van de betrokkene staande houden. Daarop keerde de omstanders, veelal behoorlijk onder invloed van alcohol, zich tegen de politie en belaagden de ruiters. Een vrouwelijk familielid van één van de betrokkenen ging daarbij aan de teugels van een politiepaard hangen. Door het gebruik van de wapenstok kon men de menigte van zich af houden. Nadat meerdere politie-eenheden ter plaatse kwamen, verplaatste de menigte zich naar de kruising Hobbe van Baerdtstraat en de Brugstraat. Daar keerde de rust uiteindelijk terug. In totaal werden zes mannen uit Joure en omgeving aangehouden. Ze zitten nog vast. De politie stelt vandaag, vrijdag, een onderzoek in naar de complete toedracht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De restauranthouder, een 34-jarige man uit Joure, deed aangifte. Een deel van het interieur raakte beschadigd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan