Politieberichten Van: Zondag 3 September 13.00 uur t/m Maandag 4 September 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Drachten: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Stelpswyk. Tussen zondagmiddag en maandagochtend vroeg is men binnen gekomen na het forceren van een raam. De gehele woning is doorzocht. Er zijn onder andere een LCD-tv en een dvd-speler weggenomen. De 49-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Wijnjewoude: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Wijnjeterp. Tussen zaterdagmiddag en zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werd een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. De 28-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Buren Ameland: inbraak in gebouwDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een gebouw aan de Klein Vaarwaterweg. Tussen zaterdagavond en zondagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Ook in het gebouw zelf werden diverse deuren geforceerd, waardoor voor duizenden euro’s schade is ontstaan. In het pand, waarin een aantal winkels zit,  werden enkele kassa’s opengebroken. Er is een geldbedrag van ruim 2000 euro weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Buren heeft aangifte gedaan.

Katlijk: automobilist gewond bij aanrijdingDe politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Schoterlandseweg, waarbij een 71-jarige automobilist uit Haarlam gewond raakte. De man wilde zijn auto keren en zag daarbij een achter op komende auto, bestuurd door een 65-jarige automobilist uit De Pol, over het hoofd. De bestuurder uit De Pol probeerde de Haarlemmer nog te ontwijken, maar dat lukte hem helaas niet en een aanrijding was het gevolg. De brandweer heeft de automobilist uit Haarlem uit zijn benaderde positie moeten bevrijden. Hij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De automobilist uit De Pol kwam met de schrik vrij.

Workum: kitesurfer ernstig gewondDe politie heeft  zondagmiddag geassisteerd bij een ongeval op het strand nabij de Suderseleane, waarbij een kitesurfer ernstig gewond raakte. De man, leeftijd en woonplaats onbekend, wilde gaan kitesurfen en had zijn kite in orde gemaakt en aangegespt. Door een rukwind werd het slachtoffer uit balans gebracht en door de wind een eind het gras op meegesleurd. Een getuige riep nog dat het slachtoffer zijn veiligheidslijn moest los gespen, maar dat lukte hem helaas niet. Hij werd nogmaals door de wind meegesleurd en belandde uiteindelijk tegen de voorzijde van een bestelbusje. Het slachtoffer liep hierbij ernstig letsel op aan zijn hoofd en benen. De kitesurfer is per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: vechtpartij tijdens feestDe politie heeft zondag een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden in verband met wapenbezit tijdens een vechtpartij. Omstreeks 19.00 uur zagen surveillerende politiemensen dat, tijdens een feest op het Piet Kramerplein, een vechtpartij ontstond. Daarbij trok een man, de verdachte, een mes. Hij werd door omstanders tegengehouden en liet het mes vallen. Daarop pakte hij een kapotgeslagen bierfles en liep wederom in de richting van de ruzie. De man werd door de politie aangehouden en gepepperd om te voorkomen dat hij de bierfles als wapen zou gaan gebruiken. De verdachte verzette zich hevig en omstanders probeerden te voorkomen dat de politie de man mee kon nemen. Diverse eenheden van de politie kwamen ter assistentie ter plaatse. Eén van hen, een politieman op de motor, raakte in het aanrijden een 10-jarig kind uit Leeuwarden. De jongen is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hierop keerde de oploop zich tegen de motorrijder. Nadat de verdachte zijn verzet staakte en meerdere eenheden ter plaatse waren, kon de verdachte afgevoerd worden en keerde de rust enigszins terug. Het is nog onbekend wat de aanleiding van de vechtpartij is geweest. De verdachte is voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: man aangehouden na bezit harddrugsDe politie heeft zondagavond in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs. Bij de fouillering van de man werden 14 wikkels speed en 27 xtc-pillen aangetroffen. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: brand in vier woningenDe politie heeft zondagavond geassisteerd bij een brand in vier woningen aan de Morra. Door nog onbekende oorzaak was brand ontstaan op de zolder van één van de vier woningen. Al snel bleek dat het vuur was overgeslagen naar de naast gelegen woningen. De brandweer had moeite om de brand onder controle krijgen, omdat er door de renovatie van de woningen sprake was van een zogenaamd ‘dubbel’ dak. Met behulp van omringende brandweerkorpsen is uiteindelijk de brand in de vier woningen geblust. Alle woningen liepen veel rook- en waterschade op. Bij de brand deed zich geen persoonlijk letsel voor. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Harlingen: brand in loodsDe politie heeft maandagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een loods aan de Galvanistraat. Twee beveiligingsmedewerkers hadden op het industrieterrein rook en een brandlucht waargenomen. Omdat zij het niet vertrouwden werd de politie en de brandweer gewaarschuwd. Na enig speurwerk bleek in één van de loodsen aan de Galvanistraat een brand te woeden. De brandweer van Harlingen heeft met behulp van een aantal omringende brandweerkorpsen het vuur bestreden. Tijdens het blussen van de brand raakten drie medewerkers van de brandweer, vermoedelijk door de zware fysieke inspanning, onwel. Zij zijn per ambulance uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. In de loods lag ruim 1000 ton huisvuil. Dit vuil is waarschijnlijk gaan broeien, waarna er brand is ontstaan.

Sint Nicolaasga: brand in woningDe politie heeft maandagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij een brand in een leegstaande woning aan de Stationsstraat. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan. De brandweer heeft met behulp van onder andere een hoogwerker de brand geblust. Uit voorzorg heeft personeel van een naastgelegen verzorgingstehuis de ramen van het tehuis gesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Fryslân: onder invloed De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Drachten: Vogelzang, zondagavond, 55-jarige automobilist uit Drachten, 815 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Drachten: Compagnonsplein, maandagochtend vroeg, 50-jarige automobiliste uit Drachten, 840 ug/l. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan