Politieberichten Van Maandag 2 Oktober 07.00 uur t/m Dinsdag 3 Oktober 07.00 uur

Gorredijk: parkeercontroleDe politie heeft zaterdagmiddag een parkeercontrole gehouden in het centrum van Gorredijk. Het was die middag dusdanig druk in het centrum dat alle parkeerplaatsen bezet waren. Kortwinkelend publiek konden hun auto niet meer kwijt door auto’s die er langdurig stonden. Daarom werd er onder andere gecontroleerd of automobilisten in de blauwe zone gebruik maakten van een parkeerschijf. In 39 auto’s bleek deze schijf niet achter de voorruit te liggen. Hier is dan ook bekeuring voor uitgeschreven.

Drachten: heler van fiets aangehoudenDe politie heeft vrijdagavond een 22-jarige inwoonster van Kootstertille in een woning in Drachten aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Agenten waren opbezoek in de woning en zagen bij toeval de fiets staan. Na controle bleek deze op zondag 27 augustus gestolen te zijn uit een fietsenstalling bij een fabriek aan het Moleneind. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende ze dat zij fiets voor een gering geld bedrag had gekocht van een onbekend persoon. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal mocht de vrouw het politiebureau verlaten. De fiets gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

Dokkum: inbraak in loodsDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een loods van een bedrijf aan het Tolhuispark. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de loods werden een aantal kettingzagen weggenomen. Op het terrein van het bedrijf werden ook nog de ruiten van twee bedrijfsauto’s vernield. Of er iets uit de auto’s is weggenomen is niet bekend. Een 42-jarige inwoner van Broeksterwoude deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Oosterwolde: inbraak in bedrijfDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Venekoterweg. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwam men binnen na het maken van een gat in het dak. Het gehele pand werd doorzocht, waarbij alle afgesloten deuren werden geforceerd. Hierdoor ontstond veel schade. In één van de kantoren werd een kluis opengebroken, maar daar lagen geen waardevolle spullen in. Uiteindelijk is alleen een geldkistje met onbekende inhoud en een mobiele telefoon weggenomen. Een 39-jarige inwoner van Appelscha deed namens het bedrijf aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: politie lost aanranding opDe politie heeft de aanranding van een 18-jarige meisje uit Leeuwarden opgelost. Het meisje werd op woensdagavond 27 september op het Zaailand op onzedelijke manier betast door een 47-jarige inwoner van Leeuwarden. Een passant schoot het slachtoffer te hulp toen zij werd vastgehouden. De verdachte kon die dezelfde woensdagavond nog worden aangehouden omdat de politie beschikte over een goed signalement. Na een getuigenoproep in de Friese media meldde de passant zich bij de politie voor het afleggen van een verklaring. Die was van belang voor de bewijsvoering en de vervolging van de verdachte. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal is de verdachte weer in vrijheid gesteld in afwachting van verdere strafvervolging.

Leeuwarden: ramkraak bij juwelier Franeker in Opsporing VerzochtOpsporing Verzocht, het opsporingsprogramma van de AVRO, besteedt dinsdagavond aandacht aan de ramkraak bij een juwelier in Franeker op maandag 25 september. Die avond ramde een witte Audi 80 een rolluik van de winkel. De daders verschaften zich zo toegang om een grote hoeveelheid sieraden, waaronder enkele bijzondere exemplaren, weg te nemen. Binnen enkele minuten vertrokken ze in een gereedstaande Fiat Uno. Ook deze auto bleek die avond gestolen te zijn in Franeker. Na een zoektocht vond de politie de auto terug aan de professor Andelastraat. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Opsporing Verzocht is dinsdagavond op Nederland 1 te zien om 21.40 uur en wordt op woensdagmiddag om 13.15 uur herhaald  op Nederland 2. Ook Plysjepost, het opsporingsprogramma van Omrop Fryslân, besteedt dinsdagavond aandacht aan deze ramkraak. Plysjepost is te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald.

Tjalleberd: automobilist gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Pastoriesingel, waarbij een 29-jarige automobilist uit Gorredijk gewond raakte. De man haalde een tractor in, bestuurd door een 19-jarige inwoner van Bontebok, die op dat moment net linksaf een erf op wilde rijden. Een aanrijding was het gevolg. De automobilist is met arm- en gezichtsletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Wolvega: hennepkwekerij opgeroldDe politie heeft maandagmiddag in een loods aan de Oppers twee hennepkwekerijen opgerold. De politie ontdekte de kwekerijen na een tip. In de loods troffen de agenten een grote strobult aan. Na enig graafwerk bleek onder deze bult een hennepkwekerij met 271 planten te zitten. Ook achter een houten wand in de loods bleek nog een kwekerij te zitten. Hier stonden 138 hennepplanten. De apparatuur en de planten  zijn in beslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in.

Burgum: politie houdt man aan na mishandelingDe politie heeft maandagmiddag in een lijndienstbus op de Oude Commissieweg een 21-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in de bus onenigheid gekregen met de 51-jarige buschauffeur over het afstempelen van het juiste aantal strippen. Toen de inwoner van Burgum de chauffeur sloeg, trapte deze op de rem. Hierdoor verloor de verdachte zijn evenwicht en belandde tegen de voorruit van de bus. Door de klap brak de ruit. De politie was inmiddels gewaarschuwd en deze hield de Burgumer aan. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Augustinusga: automobiliste gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Reaskourre, waarbij een 57-jarige automobiliste uit Harkema gewond raakte. De vrouw reed midden op de weg. Een tegemoetkomende tractor, bestuurd door een 44-jarige inwoner van Augustinusga, probeerde de auto nog te ontwijken, maar dat lukte niet. Een frontale botsing was het gevolg. De vrouw is met letsel aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Ameland – Hollum: brand in schuurDe politie heeft maandagmiddag de brandweer van Hollum geassisteerd bij het blussen van een brand in een schuur aan de Oosterhiemweg. Door nog onbekende oorzaak hadden een hogedrukreiniger en een compressor, die in de schuur stonden, vlam gevat. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de apparatuur en het dak van de schuur veel schade opliepen.

Surhuizum: bromfietser gewond door aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de kruising van de Doarpsstrjitte met de C. Schuurmanwei, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Surhuizum gewond raakte. De jongen verleende geen voorrang aan een 36-jarige automobilist uit Surhuizum. De bromfietser probeerde nog door krachtig te remmen een aanrijding te voorkomen. Omdat de jongen zijn achterwiel blokkeerde schoof hij echter door en kwam tegen de auto tot stilstand. Hij liep letsel op zijn rug en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Haule: gewonde door eenzijdig ongevalDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Zwetteweg. Een 55-jarige automobilist uit Jubbega was met zijn autoradio bezig. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur, belandde in de berm en uiteindelijk kwam hij met auto tot stilstand tegen een boom. De man is door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. Hij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan