Politieberichten Van: Maandag 25 September 07.00 uur t/m Dinsdag 26 September 07.00 uur

Franeker: politie onderzoekt ramkraakDe politie stelt een onderzoek in naar een ramkraak in een winkel aan de Voorstraat. Maandagochtend omstreeks 03.50 uur kreeg de politie een melding dat er een auto tegen de gevel van een winkel was aangereden. De agenten waren binnen drie minuten ter plaatse, maar van de dader(s) was geen enkel spoor meer te bekennen. Uit de winkel werden sieraden weggenomen. Een 38-jarige inwoner van Franeker heeft aangifte gedaan. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Franeker: brand in garageDe politie heeft dinsdagochtend vroeg de brandweer van Franeker geassisteerd bij een brand in een garage naast een woning aan het Ulbe van Houtenplein. Toen de politie en de brandweer ter plaatse kwamen waren buurtbewoners reeds bezig om met behulp van emmers met water en tuinslangen het vuur te blussen. De brandweer heeft uiteindelijk de brand geblust, maar kon niet voorkomen dat de garage veel schade opliep. De oorzaak van de brand is onbekend. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Achlum: inbraak in clubhuisDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een clubhuis aan De Wiske. Tussen zondagavond en maandagochtend kwam men na het forceren van een deur. Uit het gebouw werden onder andere een tv, dvd-speler en drie kratten met bier weggenomen. Een 24-jarige inwoner van Achlum deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Drachten: getuigen gezocht van vernielingDe politie zoekt getuigen van een vernieling van een grijze Audi A4. De 41-jarige eigenaar uit Drachten had zijn auto zaterdagmiddag om 12.30 uur onbeschadigd geparkeerd op een parkeerterrein aan het Helmhout. Toen de man om 15.00 uur terug kwam bij zijn auto bleek de gehele linkerzijkant beschadigd te zijn. De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van deze vernieling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: man aangehouden na verlaten plaats ongevalDe politie heeft maandagmiddag nabij een tankstation aan de Icarusweg een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Een agent werd op de Jupiterweg aangesproken door een 25-jarige automobilist. De man vertelde dat hij zojuist een aanrijding had gehad en dat de veroorzaker op de Icarusweg was gestopt. Toen de agent in de richting van de Icarusweg reed zag hij de 33-jarige Leeuwarder wegrennen. De agent zette de achtervolging in en kon de verdachte nabij het tankstation aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: bromfietscontroleDe politie heeft maandag tussen 09.30 uur en 18.00 uur op drie verschillende plaatsen in de stad een bromfietscontrole gehouden. In de Reijndersbuurt, nabij het FEC en op de Eenhoorn werden in totaal 63 bromfietsen gecontroleerd. Tijdens de controle kregen 39 bromfietsers een bekeuring. Onder andere 28 voor teveel vermogen en vijf voor het niet kunnen tonen van een geldig certificaat.

Zwaagwesteinde: politie houdt inbreker na achtervolging aanDe politie heeft dinsdagochtend na een flinke achtervolging een 21-jarige man uit Apeldoorn  aangehouden op verdenking van een inbraak. Omstreeks 05.00 uur werd ingebroken in een winkel aan de Tolweg in Zwaagwesteinde. Men kwam binnen na het vernielen van een ruit. Een omwonende werd hiervan wakker en zag een auto wegrijden. Het kenteken werd genoteerd en de politie gealarmeerd. Korte tijd later werd de auto gesignaleerd op de Groningerstraatweg in Leeuwarden. Na een achtervolging via de parallelweg, de Canadezenlaan en de Leo Twijnstrastraat stopte de bestuurder voor het fietspad van de Krijn van der Helmstraat. Daar spatten de inzittenden, twee mannen, uit de auto. Ze renden weg naar de Gebroeders Wierdastraat. Tijdens een onderzoek in de omgeving met onder andere een politiehond werd één van hen, de genoemde verdachte, aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten op het politieubureau. De auto bleek dezelfde nacht te zijn gestolen op de Canadezenlaan in Leeuwarden. Het portier werd opgebroken en het contactslot werd verbroken en doorverbonden. De auto is door de politie veilig gesteld.Een 63-jarige man uit Zwaagwesteinde deed aangifte van de inbraak. Of er iets is gestolen, is nog niet bekend.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan