Politieberichten Fryslan: Dinsdag 19 September 2006

Politieberichten Van: Maandag 18 September 07.00 uur t/m Dinsdag 19 September 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Leeuwarden: oproep om aangifte te doenDe politie komt graag in contact met getuigen en aangevers van de vernielingen die afgelopen vrijdagavond zijn gepleegd tijdens en na afloop van de voetbalwedstrijd Cambuur Leeuwarden – De Graafschap. Een groep supporters heeft vernielingen gepleegd op de route Esdoornstraat – Archipelweg – Insulindestraat. Zo is er met stenen tegen rijdende en geparkeerde auto’s gegooid. Ook is met containers gegooid. Op dit moment heeft nog niemand aangifte gedaan. De politie weet echter zeker dat er vernielingen zijn gepleegd en het onderzoek zal gemakkelijker verlopen als er daadwerkelijk aangifte wordt gedaan.

Leeuwarden: bike-surveillanten officieel gepresenteerdDe politie Fryslân heeft maandagmiddag in de binnenstad van Leeuwarden, nabij de Mercuriusfontein, de bike-surveillanten officieel aan de inwoners van Fryslân gepresenteerd. Deze groep van tien surveillanten bestaat uit negen mannen en één vrouw. Na een gedegen opleiding worden ze sinds enkele weken ingezet in Leeuwarden en in het noordoosten van Fryslân, voornamelijk in Dokkum en Buitenpost. Het betreft een pilot van de politie Fryslân.De bike-surveillanten hebben allemaal de beschikking over een Santos-mountainbike met politiestriping. Deze fiets is bijzonder wendbaar om een snelle actie, zoals een aanhouding of achtervolging, te kunnen uitvoeren. Ook het nemen van trappen en andere obstakels is voor deze goed getrainde fietsers geen probleem. Alle tien surveillanten dragen speciale fietskleding, zodat ze goed zichtbaar zijn voor de Friese burger.

Kootstertille: automobilist gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Rykswei. Een 20-jarige automobilist uit Twijzel verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandde met zijn auto in een sloot. De man is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oosterzee A6: tanken zonder te betalenDe politie heeft maandagmiddag op de A6 een 25-jarige automobilist uit Twijzelerheide aangehouden. De man had in Kuinre getankt zonder te betalen. Een medewerker van het tankstation zette de achtervolging in en belde ondertussen de politie. De man uit Twijzelerheide strandde uiteindelijk op een carpoolplaats nabij Oosterzee omdat hij een lekke band had gekregen. De verdachte ging er lopend vandoor en via een talud belandde hij uiteindelijk op de A6. Met gevaar voor zijn eigen leven en die van andere weggebruikers stak hij de drukke A6 over. In de berm kon de politie de man aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: voetganger gewond na aanrijdingDe politie heeft maandagavond vroeg geassisteerd bij aanrijding op de  Noordkade, waarbij een 67-jarige voetganger uit Drachten gewond raakte. Een 33-jarige automobilist uit Drachten verleende de man, die over een voetgangersoversteekplaats liep, geen voorrang. Een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: coniferen in brandDe politie heeft maandagavond de brandweer van Drachten geassisteerd bij het blussen van een coniferenbrand. Achter een woning aan de Raai waren 10 coniferen in brand gestoken. De 62-jarige bewoner had de brand zelf al grotendeels geblust. De brandweer heeft nog even nageblust. De man heeft aangifte van brandstichting gedaan.

Leeuwarden: rijden onder invloedDe politie heeft maandagavond bij een tankstation op de Aldlansdyk een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Tijdens het tanken zag een agent de man auto uit zijn auto stappen en onvast ter been richting het tankstation lopen. Omdat er een vermoeden bestond dat de Leeuwarder onder invloed verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een blaastest. Hier blies hij 730 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: man vernielt ruit van politieauto De politie heeft dinsdagochtend vroeg op de Noordkade een 36-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het vernielen van een politieauto. De man had met een fles de achterruit van een politieauto ingegooid. De verdachte had even daarvoor een bekeuring gekregen voor wildplassen. Toen de agenten wilden wegrijden hoorden ze een harde klap. De achterruit van de politieauto bleek er helemaal uit te liggen. De Drachtster is hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is de man voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterzee: politie zoekt getuigen van vernieling autoDe politie zoekt getuigen van een vernieling van een personenauto. Op vrijdagavond 18 september omstreeks 21:30 uur belandde een lichtkogel, die vermoedelijk met een seinpistool is afgeschoten, op een geparkeerde auto op de Beukenlaan. De auto liep hierbij voor enkele duizenden euro’s schade op. Zo ontstond er een grote brandplek op de kofferbak en op het dak. Ook de achterruit van de auto sneuvelde. Getuigen worden opgeroepen om zich bij de politie melden via 0900 – 8844.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan