Fryslân, 04-11-2008 • Politieberichten van zondag 2 november 11.00 uur t/m dinsdag 4 november t/m 07.00 uur

Gasexplosie ontstaan in kruipruimte
De politie heeft het onderzoek afgerond naar de oorzaak van de gasexplosie vrijdagavond aan de Buterikkers waarbij een dubbele woning is verwoest. Het gaslek is ontstaan in de kruipruimte bij de voordeur van de woning. De hoofdbewoner had last van water onder de vloer en wilde daar vanaf.

Tijdens de werkzaamheden heeft hij in plaats van de afvoerbuis van het water, een buis waar de gasleiding doorheen liep doorgezaagd. De man heeft daarop meteen het gasbedrijf gebeld. Het gas bleef ondertussen uit de vernielde leiding, onder de woning stromen. Voordat, in opdracht van het gasbedrijf, de gasleiding aan het begin van het erf was afgesloten, explodeerde het opgehoopte gas. Voor de betrokken bewoners wordt door de gemeente passende woonruimte gezorgd. Tevens is slachtofferhulp ingeschakeld.

Heerenveen: overval op tankstation
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval op een tankstation aan de Burgemeester Falkenaweg op zondagmiddag rond 16.30 uur. De dader kwam op een scooter vanaf de Sallandlaan aangereden. In het tankstation bedreigde hij een medewerker met een mes, waarna hij een greep in de kassa deed en een paar honderd euro heeft meegenomen. Na de overval reed hij weg in de richting van Oudeschoot. De man was gekleed in een donkere broek en een donkere jas. Hij droeg witte schoenen en een donkere integraalhelm. De politie roept getuigen op om zich via 0900-8844 te melden. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Sneek: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 45-jarige inwoonster van Sneek. De vrouw liep over de Overweg toen haar handtas plotseling van haar schouder werd gerukt. Dit werd gedaan twee nog onbekende mannen op een rode scooter. De politie heeft nog in de omgeving gezocht, maar er werd niemand aangehouden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Gytsjerk: politie onderzoekt poging inbraak in woning
De politie onderzoekt een poging van een inbraak in een woning aan de Rinia van Nautawei. Zondagavond belden verontruste buurtbewoners via 1-1-2 met de politie. Ze hadden namelijk twee mannen gezien in de tuin van de woning. Toen één van de mannen op het balkon klom en de andere via de regenpijp om hoog probeerde te klimmen, werd het duo aangesproken door de buurtbewoners. De mannen gingen er direct vandoor, waarna de verontruste buurtbewoners de politie via 1-1-2 waarschuwden. In de omgeving van de woning zagen de agenten een auto staan. De motor van deze auto was nog warm en volgens de buurtbewoners hoorde de auto niet thuis in deze straat. De agenten besloten om post te vatten in één van de woningen. Halverwege de nacht kwam er plotseling een auto de straat in rijden. Eén van de passagiers stapte uit en nam plaats in de geparkeerde auto. De twee auto’s reden vervolgens. Eén van de agenten gaf de beide auto’s nog een stopteken, maar de twee gingen er met piepende banden vandoor. Direct werd de achtervolging ingezet. Eén van de twee auto’s was al snel verdwenen. De andere auto reed met hoge snelheid en gedoofde lichten richting Leeuwarden. Op de Rengerslaan raakte de auto van de weg. De bestuurder stapte uit en ging er te voet vandoor. Ondanks een uitgebreide zoektocht met een politiehond werd de verdachte niet meer aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Appelscha: eenzijdige aanrijding
De politie heeft maandagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding. Hierbij was een 37-jarige automobiliste uit Appelscha op weg naar Elsloo. 400 meter voor de bebouwde kom raakt zij met haar auto even in de berm en raakt vervolgens in de slip. De auto kwam na een stuurcorrectie tegen een boom tot stilstand. De vrouw zat bekneld en ambulance- en brandweerpersooneel hebben haar bevrijd. Met nog onbekend letsel is zij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Vinkega: snelheidscontrole
De politie heeft maandagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Vinkegavaartweg waar een maximum snelheid van 60 km/u is toegestaan. Tijdens de controle zijn in totaal acht snelheden gemeten die zijn bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km/u.

Gytsjerk: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de De Draai. Maandag was na het forceren van een ruit binnengekomen. Hier heeft men vervolgens de woonkamer en de slaapkamer doorzocht. Weggenomen is een geldbedrag en vermoedelijk sieraden. De 30-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Wolvega: (poging tot) inbraak in horecagelegenheden
De politie onderzoekt tweetal inbraken in horecagelegenheden aan de Van Baerdtstraat. In de loop van de maandag werd bij de eerste gelegenheid getracht om via het dak binnen te komen door het forceren van een deur. De 23-jarige eigenaar uit Wolvega heeft aangifte gedaan.

In de nacht van zondag op maandag bleef het bij een andere horecagelegenheid niet bij een poging maar werd de inhoud van de geldlade weggenomen, de inhoud van twee gokkasten en een laptop. Een 43-jarige man uit Wolvega heeft inmiddels aangifte gedaan.

Joure: tweemaal snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond op de A7 nabij Joure de rijbewijzen ingetrokken nadat twee automobilisten bij een snelheidscontrole ver boven de toegestane snelheid van 120 km/u reden. Bij een 21-jarige automobilist uit Hoogeveen werd een snelheid van 171 km/u gemeten. Een 36-jarige bestuurder uit Franeker haalde daarbij de 178 km/u. Van beide heren is het rijbewijs ingevorderd en werd proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: kop-staart aanrijding
De politie heeft maandagavond geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Professor P.S Gerbrandyweg. Hier had een kop-staart aanrijding plaatsgevonden. De betrokken bestuurders, een 24-jarige man uit Groningen en een 40-jarige man uit Leeuwarden, waren reeds bezig met het invullen van de schadeformulieren. Toch merkte beide heren dat zij last van hun nek hadden. De Leeuwarder werd daarbij uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het MCL.

Fryslân: vier aanhoudingen tijdens executieactie
De politie Fryslân heeft maandag vier personen aangehouden en bijna vierduizend euro geïnd tijdens een zogenaamde executieactie. Hierbij werden 108 woningen van veroordeelden bezocht, die nog een straf hadden openstaan. Naast de vier aanhoudingen werd ook een auto buitengebruik gesteld.

Drachten: brand in keuken
De politie heeft maandagavond geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Michaelsberg. Op de derde verdieping van een flat. Ter plaatse bleek het te gaan om een woning op de begane grond waar in de keuken brand was ontstaan. Hierdoor ontstond een forse rookontwikkeling. Meteen werden de eerste en twee verdieping ontruimd. Vrij snel had de brandweer de brand onder controle. De keuken van de getroffen woning kan als verloren worden beschouwd.

De 53-jarige bewoonster, die snel uit de woning kon ontvluchten, is met ademhalingsproblemen door de rook en letsel aan haar hand overgebracht naar de huisartsenpost. De vermoedelijke oorzaak van de brand is kortsluiting in een koelkast.

Heerenveen: aanhouding zakkenrollers
De politie heeft afgelopen woensdag 29 oktober een 32-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van een poging tot zakkenrollerij door middel van een wisseltruc.De verdachte hield een 85-jarige vrouw uit Heerenveen tijdens het winkelen in de gaten. Op een gegeven moment spreekt hij haar aan om geld te wisselen.

Omdat dit niet lukte verdween de verdachte. Wederom kwam hij terug en nadat een voorbijganger vroeg wat er precies aan de hand was, greep de verdachte in de jaszak van de vrouw, om geld te pakken. Daarop nam hij de benen. Een getuige belt meteen 1-1-2. Via de telefoon geeft de melder de locatie van de verdachte door: het ABC-complex. Diverse eenheden worden ingezet om de verdachte te achtervolgen. Een agent lokaliseert de melder die nog via de telefoon verbonden is met de meldkamer. De agent en de melder zien dat de verdachte in hun richting kijkt en het winkelcomplex in vlucht. De agent kan zijn inmiddels gealarmeerde collega’s direct waarschuwen om uiteindelijk op de Sieverstraat de verdachte staande te houden. Aangezien de verdachte zijn legitimatie in de auto heeft liggen lopen de agenten mee naar de geparkeerde auto. Als de verdachte de portier opent en zijn legitimatie pakt, zien de agenten twee vrouwelijke inzittenden. Omdat de vrouwen overeenkomen met de signalementen die zijn gegeven bij een zestal straatroven die twee weken geleden plaatsvonden in het centrum Heerenveen, zijn zij ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij zakkenrollerij.

112Fryslan