Fryslân, 07-08-2006 •Hieronder De politieberichten van zondag 6/8 11.00 uur t/m maandag 7/8 07.00 uur

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Workum: politie houdt verdachte van brandstichtingen aanDe politie heeft met de aanhouding van een 53-jarige inwoner van Workum een aantal brandstichtingen in en rond de Tademahof opgelost. Het onderzoek van de politie richtte zich op enkele schuttingbranden, een brand in vouwwagen, een brand in een tuinhuisje aan de Tademahof en een brand in een berging aan de Hearewei. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een 53-jarige inwoner van Workum mogelijk verantwoordelijk was voor het ontstaan van de bewuste branden. De man is afgelopen donderdag, 3 augustus, aangehouden en tijdens het verhoor bekende hij  inderdaad de branden te hebben gesticht. Hij gaf aan de branden uit persoonlijke frustratie te hebben gesticht. De man zit nog vast en zal begin deze week worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Harlingen: man aangehouden voor poging inbraakDe politie heeft maandagochtend vroeg op een afgesloten bedrijfsterrein aan de Oude Trekweg een 21-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Een getuige had een onbekende man op het afgesloten terrein zien rond lopen. Hierop werd de politie gebeld die man uit de gemeente Wûnseradiel aanhield. Dit gezien het tijdstip en het feit dat de verdachte zich op een afgesloten bedrijfsterrein bevond. Hij is voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Heerenveen: mannen aangehouden voor diefstal van brodenDe politie heeft maandagochtend vroeg op de Haskeruitgang een 23-jarige inwoner van Heerenveen en een 39-jarige inwoner van Leek aangehouden op verdenking van diefstal van een aantal broden. Agenten zagen de twee fietsen met een groot aantal verse broden. Beide mannen konden geen goede verklaring geven waarom ze zoveel broden bij zich hadden. Uit onderzoek bleek dat de verdachten de broden uit een levering voor een supermarkt aan het Akkersplein hadden weggenomen. Namens de supermarkt moet nog aangifte worden gedaan.

Wolvega: brand in rolcontainerDe politie heeft maandagochtend vroeg geassisteerd bij een brand in een rolcontainer aan de Hoofdstraat. De container stond voor een woning en daarom werd de bewoonster door de politie gewekt. De brandweer heeft de brand, die vermoedelijk is aangestoken, geblust.

Leeuwarden: politie onderzoekt straatroofDe politie doet onderzoek naar een straatroof gepleegd op zondag 09.45 uur op de Sacramentsstraat. Een onbekende man heeft de tas van een 71-jarige vrouw uit haar handen gegrist. Hierdoor viel de vrouw op de grond waardoor ze schaafwonden opliep. In de tas zaten sleutels, een beurs met kleingeld en een bril. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie.

Formerum: zwemmers gered door reddingsbrigadeDe politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een actie van de reddingsbrigade. Zes mensen waren te ver de zee ingegaan ondanks de gele en de rode vlag die gehesen waren om te waarschuwen voor een gevaarlijke zee. De reddingsbrigade is vervolgens de zee ingegaan en heeft de zwemmers allemaal uit de zee gehaald. De zwemmers bleken reeds onderkoeld te zijn. Twee ambulances en een traumahelikopter waren ter plaatse om te helpen. De zes zijn overgebracht naar de ambulancepost op het eiland. Een persoon is door de KNRM overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Ternaard: aanhouding verdachte voor vernielingDe politie heeft zondagmiddag een 39-jarige inwoner uit Ternaard aangehouden voor vernieling van een raam op de van Aylvastrjitte. Het raam zat in een voordeur van een woning aan deze straat. De 23-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan bij de politie.

Leeuwarden: inbraak in kantoorDe politie doet onderzoek naar een inbraak in een kantoor aan de Stationsweg. Hier is tussen vrijdag 17.00 en zondag 15.00 uur ingebroken. Men heeft een raam ingeslagen aan de achterzijde van het pand en uit het kantoor twee computers weggenomen. Een 44-jarige inwoner uit Cornjum heeft aangifte gedaan bij de politie.

Sint Jacobiparochie: aanrijding met letselDe politie heeft zondagmiddag assistentie verleend bij een aanrijding op de Zuiderweg. Een 49-jarige automobilist uit Harlingen is door nog onbekende oorzaak met zijn auto over de kop geslagen. De auto kwam op de kop terecht, gedeeltelijk in de sloot. De automobilist raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Terschelling: baldadige jongeren bekeurdDe politie heeft maandagnacht aan drie jongens, twee 18-jarige inwoners en een 19-jarige inwoner uit Venhuizen, boetes gegeven voor baldadigheid. Op de Willem Barentszkade schopten ze tegen en trokken aan een frisdrankenautomaat omdat het blikje er niet uitkwam. De drie jongens kregen ieder een boete van 130 euro.

Sneek: Sneekweek tot nu toe rustig verlopenDe Sneekweek is tot nu toe goed verlopen, er waren veel mensen op de been in het centrum van Sneek en de sfeer was goed. In de eerste nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie zes personen aangehouden (zie berichten zaterdag 5 augustus). In de nacht van zaterdag op zondag is er niemand aangehouden. In de nacht van zondag op maandag heeft de politie vier verdachten aangehouden voor vernieling en baldadigheid. Zondag overdag was er op de wateren rondom Sneek en op het starteiland ook sprake van een gemoedelijke sfeer. De politie heeft weinig overlast geconstateerd. Vier jachten met geluidsinstallaties die voor anker lagen bij het starteiland hebben een waarschuwing gehad omdat er klachten kwamen over het geluid. Omdat er ’s avonds weer klachten kwamen, is de politie aan boord gegaan en heeft de verantwoordelijke DJ een proces-verbaal gekregen.

Fryslân: rijden onder invloedDe volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

Zondagavond, Leeuwarderweg in Sneek, 35-jarige automobilist uit Sneek, 620 ug/l, invordering rijbewijs.

Zondagavond, Duinweg op Terschelling-West, 39-jarige automobilist uit Midsland, 715 ug/l, invordering rijbewijs.

Maandagochtend vroeg, De Marne in Bolsward, 55-jarige automobilist uit Witmarsum, 665 ug/l, invordering rijbewijs.

Maandagochtend, Hendrik Dijkstraleane in Langweer, 25-jarige automobilist uit Heerenveen, 375 ug/l. Het rijbewijs van de automobilist bleek ongeldig te zijn verklaard. Hij mocht dus geen voertuig besturen.

112Fryslan