Fryslân, 16-08-2006 • De politieberichten dinsdag 15 augustus 07.00 uur tot en met woensdag 16 augustus 07.00 uur.

Rinsumageest: politie zoekt getuigen brandstichtingDe politie is een onderzoek gestart naar de brandstichting van het openbare toiletgebouw aan de Eeltjemeer. Op donderdag 10 augustus tussen 14.00 en 16.30 uur hebben onbekende(n) brand gesticht in het openbare toiletgebouw aan het Eeltjemeer. Door de brand is er grote schade ontstaan aan het gebouw. De politie vermoedt brandstichting en is op zoek naar getuigen die meer hebben gezien van dit incident. Zij kunnen zich melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. 

Leeuwarden: politie zoekt eigenaren gestolen goederenDe politie heeft een aantal inbraken en diefstallen aan de Potmarge opgelost. In totaal zijn er vier verdachten aangehouden en gehoord door de politie.

De afgelopen weken hebben er in de schiphuizen aan de Potmarge in Leeuwarden inbraken plaatsgevonden. Hierbij zijn een buitenboordmotor en een bootje gestolen. Daarnaast zijn er fietsen gestolen. De politie startte een onderzoek naar de inbraken en heeft vervolgens vier verdachten aangehouden en verhoord. De hoofdverdachte is een 29-jarige Leeuwarder die zich schuldig maakte aan de diefstal van fietsen, een rubberboot en een buitenboordmotor. Bij de diefstal van de rubberboot en buitenboordmotor werd hij geassisteerd door een 26-jarige Leeuwarder. Verder heeft de politie een 30-jarige inwoonster uit Leeuwarder, de heler van de fietsen, verhoord. Ook is de heler van de buitenboordmotor verhoord, dit betreft een 21-jarige Harlinger. De verdachten hebben bekend de feiten te hebben gepleegd. Zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politie heeft de fietsen weer teruggevonden, de motorboot en de buitenboordmotor waren echter al doorverkocht.

De politie heeft de eigenaren van een Gazelle herenfiets en een Batavus damesfiets, de rubberboot en buitenboordmoter nog niet achterhaald. De Gazelle fiets is waarschijnlijk bij de voormalige Miro aan de Tijnjedijk in Leeuwarden ontvreemd. De eigenaren van de goederen worden opgeroepen om aangifte te komen doen bij de politie. Zij kunnen zich melden bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844.

Franeker: diefstal fiets opgelostDe politie heeft maandagmiddag twee jongens van 15 en 16 jaar oud uit Franeker aangehouden op verdenking van de diefstal van een fiets. Een getuige had de jongens aangesproken omdat één van hen een fiets op zijn bagagedrager vervoerde. Omdat hij het niet vertrouwde belde hij de politie. Na een zoekslag kon de politie de twee aanhouden in een woning aan de Bogermanstraat, waar ook de gestolen fiets werd aangetroffen. De politie heeft er voor gezorgt dat de fiets weer terug is bij de rechtmatige eigenaar.

Leeuwarden: ruit vernielt, man aangehoudenDe politie heeft dinsdagochtend op de Oosterkade een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit van een horecagelegenheid aan de Tweebaksmarkt. De man had met een stoeptegel de ruit ingeslagen en was vervolgens gevlucht. Een getuige kon de politie een goed signalement geven van de dader. Na een korte zoekslag werd hij aangetroffen op de Oosterkade. De Sneker is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. Namens de eetgelegenheid moet nog aangifte worden gedaan.

Steggerda:snelheidscontrole De politie heeft dinsdagochtend op de Steggerdaweg een snelheidscontrole uitgevoerd. Omdat er op dit moment werkzaamheden op en langs deze weg plaatsvinden, mag er in plaats van 80 kilometer per uur maar 30 kilometer per uur worden gereden. Met behulp van een lasergun is ertussen 09.00 uur en 09.45 uur en 11.00 uur en 12.00 uur op snelheid gecontroleerd. Tien snelheidsovertreders hebben een bekeuring gekregen. De snelste automobilist paseerde de controle met maar liefst 83 kilometer per uur.

Workum: diefstal van rubberboot met buitenboordmotorDe politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een rubberboot met buitenboordmotor. De boot lag afgemeerd aan de Diepe Dolte. Tussen maandagavond en dinsdagochtend is de boot, die met twee trossen aan de wal vast lag, weggenomen. De 50-jarige eigenaar uit Joure heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in woning aan de Spanjaardsstraat. Tussen dinsdagochtend en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd doorzocht. Er werd onder andere een computer, een horloge en wat kleingeld weggenomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Drachten: inbraak in woningDe politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Postlaan. Tussen maandagmiddag en dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Er werden onder andere twee computers weggenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Bolsward: automobiliste gewond bij aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Marne. Een 43-jarige automobiliste uit Wons moest uitwijken voor een 76-jarige fietser uit Makkum, die een rood stoplicht had genegeerd. Om een aanrijding te voorkomen stuurde de vrouw naar rechts. Hierbij kwam ze frontaal in botsing met een wegwijzerpaal. De bestuurster werd met handletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto van de vrouw is door een berginsbedrijf afgevoerd. De fietser kwam met de schrik vrij.

Ee: automobiliste gewond bij aanrijdingDe politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Uniastrjitte. Een 27-jarige automobiliste uit Holwerd reed over de Stienfeksterwei en wilde de Uniastrjitte oprijden. Hierbij verleende zij geen voorrang aan 37-jarige automobilist uit Warfstermolen.  Een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

112Fryslan