Fryslân, 15-08-2006 • De politieberichten maandag 14 augustus 07.00 uur tot en met dinsdag 15 augustus 07.00 uur

Leeuwarden: politie vraagt getuigen diefstal navigatieapparatuur uit auto’sDe politie doet onderzoek naar inbraken in auto’s waarbij alleen navigatieapparatuur wordt weggenomen. Dit gebeurt bij auto’s waar de navigatieapparatuur zichtbaar in de auto hangt.Vanaf maart 2006 tot op heden zijn er al 90 aangiftes bij de politie binnengekomen.

Het lijkt erop dat een tot nu toe nog onbekende man voor een groot deel van deze inbraken verantwoordelijk is. Het gaat hier om een man die langs auto’s fietst die allen vlak buiten het centrum van de stad geparkeerd staan. Als hij ziet dat er een navigatiesysteem voor het grijpen hangt, komt hij terug en slaat dan, meestal aan de bijrijderzijde, een ruit in met een zogenaamde lifehammer. Zonder van de fiets te komen grijpt hij dan de navigatieapparatuur en fietst weg. Zijn buit bestaat dan ook alleen maar uit die navigatieapparatuur, terwijl er soms ook andere waardevolle zaken ook voor het grijpen lagen.

Signalement van de verdachte: het gaat om een blanke man van tussen 20 en 25 jaar, ongeveer 192 cm lang, opvallend krachtig postuur, niet dik, pokdalig gelaat, geen baard/snor of bril en kort licht blond, glad, achterovergekamd haar. De politie vraagt de medewerking van het publiek om deze man te kunnen achterhalen. De politie is op zoek naar getuigen, die nog niet eerder hierover met de politie hebben gesproken. Tevens is de politie op zoek naar mensen die denken te weten of vermoeden wie wellicht de dader is van deze serie inbraken. Deze personen kunnen zich melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 van de politie Fryslân.

Tot slot adviseert de politie eigenaren van navigatieapparatuur om geen waardevolle goederen in hun auto achter te laten. Soms maakt de gelegenheid de dief!

Damwoude: auto tegen winkelpuiEen 78-jarige automobilist uit Rotterdam heeft maandagmiddag nogal wat schade veroorzaakt in de Conradi-veenlandstraat. De man reed een parkeerhaventje in, maar in plaats van te remmen drukte hij op het gaspedaal. Hij ramde een auto van een 54-jarige inwoner van Damwoude en drie fietsenrekken. Uiteindelijk kwam hij met zijn auto tegen de pui van een winkel tot stilstand. Zowel de winkelpui als de twee betrokken auto’s liepen behoorlijk wat schade op. De 78-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij.

Sumar: verdachten aangehouden voor diefstal mobiele telefoonDe politie heeft maandagavond op een sportcomplex aan de Joute van der Meerweg een 18-jarige inwoonster van Nuis en een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal. Na zijn training ontdekte een 23-jarige inwoner van Sumar dat zijn mobiele telefoon was verdwenen. Eén van zijn teamgenoten belde het toestel, waarna als snel duidelijk werd dat de mobiele telefoon in de tas van de 18-jarige verdachte zat. Toen bleek dat er van een andere speler, een 23-jarige inwoner van Sumar, ook een mobiele telefoon was verdwenen werd de politie gebeld. Die hield vervolgens de 18-jarige man aan. Omdat een getuige had gezien dat de 18-jarige vrouw uit Nuis tijdens de training naar de kleedruimte was gelopen, werd ook zij aangehouden. Beide zijn voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Zandhuizen: auto in brandDe politie heeft maandagavond geassisteerd bij een brand in een auto op de Oldeberkoperweg. Door nog onbekende oorzaak vatte de auto, bestuurd door een 21-jarige inwoner van Noordwolde, vlam. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto verloren ging. Een bergingsbedrijf heeft de auto weggesleept.

Leeuwarden: eten zonder te betalen, man aangehoudenDe politie heeft maandagavond laat in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier een 69-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De verdachte had een kippenbout opgegeten, maar weigerde deze vervolgens te betalen. De man is voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. Namens de eetgelegenheid moet nog aangifte worden gedaan.

Joure: drie jongens aangehouden voor het vernielen van een bushokjeDe politie heeft dinsdagochtend vroeg drie jongens uit Joure van 13, 15 en 17 jaar oud aangehouden op verdenking van het vernielen van een bushokje. Een getuige had gezien dat de drie een bushokje aan de Geert Knolweg hadden vernield. Hierop werd de politie gebeld, die na een korte zoekslag één van de jongens kon achterhalen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor van de jongen kon de politie ook de twee andere betrokkenen aanhouden. Alle drie zijn voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. De ouders zijn hiervan door de politie op de hoogte gebracht.

Drachten: brand in woningDe politie heeft dinsdagochtend vroeg geassisteerd bij een brand in een woning aan De Warren. Door nog onbekende oorzaak vatte de wasdroger vlam. De 34-jarige bewoner had de brand, met behulp van twee brandblusser, snel onder controle. De brandweer heeft de woning gecontroleerd en de rook uit alle ruimtes geblazen. In verband met rook- en waterschade hebben de bewoners de nacht elders door moeten brengen.

Fryslân: onder invloed De volgende bestuurder werden betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurder ontving een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Nieuweweg, dinsdagochtend vroeg, 40-jarige automobilist uit Dokkum, 1095 ug/l, rijverbod 14 uur, rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan

})