LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag ingegrepen tijdens de anti-pieten demonstratie op het Zaailand, om te voorkomen dat pro-pieten op de vuist gingen met anti-pieten.

Een groepje anti-pieten van KOZP had zich verzameld op het Zaailand, maar waren het niet eens met hun toegewezen plek. Zij kozen daarom zelf een plek dichterbij de intocht. Burgermeester Ferd Crone kwam op zijn fiets naar de actievoerders toe en gaf aan dat ze toch echt in het toegewezen vak moesten staan. De politie begeleidde de actievoerders daarom naar het toegewezen vak.

Op de trappen van het Paleis van Justitie hadden grote aantallen voorstanders van zwarte piet zich verzameld, waaronder leden van de harde kern van Cambuur. Deze pro-pieten groep stapte plotseling af op de groep tegenstanders van zwarte piet. De politie greep daarom in en reed drie ME bussen tussen de twee groepen in en zette de wapenstok in. De rust keerde vervolgens snel terug. Eerder had de groep al een draaiorgel ingezet wat sinterklaasliedjes draaide om de anti-pieten leuzen te overstemmen.

De groep pro-pieten ging vervolgens tussen de  intocht en de anti-pieten groep staan. Op het moment dat de intocht passeerde, kwam er gejoel en applaus vanuit de groep pro-pieten.

De politie meldt dat er niemand is aangehouden uit beide groepen. Wel zijn twee personen op het Zaailand aangehouden die shirts met de tekst ACAB droegen. Dit ziet de politie als beledigende teksten, omdat de afkorting staat voor All Cops Are Bastards. De twee wilden de teksten niet bedekken en zijn daarom aangehouden. Volgens de politie stond dit los van de intocht.

De anti-piet demonstranten zijn voor hun eigen veiligheid na de intocht door twee ME busjes naar een andere locatie gebracht.