HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmiddag rond het middaguur een man uit Zwagerbosch neergeschoten op een schoolplein aan de Barten.

De man werd geraakt in een been en een arm. Hij wilde zwaaiend met een mes de school binnendringen en was niet tot rede te brengen. Volgens een woordvoerder van de politie handelde de agent die de schoten loste uit noodweer.

De man was eerder die dag al helemaal door het lint gegaan en had zijn woning in Zwagerbosch in brand gestoken. Getuigen hadden hem gewapend met een mes zijn huis aan de Heidewei zien verlaten en waarschuwden de politie. Omdat bekend was dat er problemen waren in de relationele sfeer werd aangenomen dat hij op weg zou gaan naar zijn ex-vrouw en kinderen in Heerenveen.

Deze werden dan ook onmiddellijk gewaarschuwd en de kinderen uit voorzorg van school gehaald. De man ging in eerste instantie naar het bedrijf aan de Burgemeester Falkenaweg waar zijn ex werkt. Hij trof haar hier niet aan en schopte volgens een woordvoerder van de politie ,,een enorme stennis.’’

De politie was ondertussen al met 15 man sterk uitgerukt naar de Van Kleffensschool. Uit voorzorg waren de deuren op slot gedraaid en de kinderen opgevangen in het gymlokaal. Toen de gewelddadige vader uit de auto stapte en zwaaiend met een mes de school binnen wilde gaan, trof hij dan ook een kleine politiemacht op zijn pad.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van de agenten was hij niet tot rede te brengen. Uiteindelijk werd hij door twee politiekogels geveld. De man is per ambulance overgebracht naar ziekenhuis De Tjongerschans, maar verkeert niet in levensgevaar.

De omgeving van de school is de hele middag afgezet in verband met het onderzoek van de technische recherche. Volgens een woordvoerder van de politie hebben de schoolkinderen nauwelijks iets gemerkt van de schietpartij.

Tekst: Harry de Jong – http://www.feannijs.nl
Foto’s: Dennis Stoelwinder – – http://www.feannijs.nl, hier vind u ook meer foto’s

112Fryslan

})