Drachten, 21-01-2009 • De politie heeft het onderzoek naar drie overvallen in Drachten afgerond. Tijdens het onderzoek werden drie inwoners uit Drachten van 17, 17 en 18 jaar aangehouden.

Naast de overvallen bekende het trio ook twee insluipingen en een aanranding. De drie Drachtsters zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zitten nog steeds vast.


Overvallen
Op 29 december werd op de Hanebalken een buschauffeur overvallen. Twee gemaskerde mannen stapten in de bus en bedreigde de chauffeur met een nepwapen. De chauffeur overhandigde zijn geldlade, waarna de twee overvallers er vandoor gingen. Op 31 december werd een snackbar aan de Hage overvallen door drie gewapende mannen. Een medewerker van de snackbar moest onder bedreiging van een nepwapen de kassalade openen. Eén van de overvallers pakte vervolgens het geld uit de kassalade. Op 9 januari was het wederom raak. Deze keer overvielen twee gemaskerde mannen een sigarenwinkel aan de Lange West. De eigenaar werd bedreigd met een mes. Er volgde een worsteling en de eigenaar raakte hierbij gewond. Uiteindelijk vertrokken de twee overvallers met een geldbedrag. Zowel eigenaar als diverse getuigen belden direct met 1-1-2. Na een korte zoektocht konden twee Drachtsters van 17 en 18 jaar in en nabij de Handwerkerszijde worden aangehouden. De buit werd bij één van mannen aangetroffen. Het duo werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie startte direct een groot onderzoek en diezelfde avond kon nog een 17-jarige plaatsgenoot van de overvallers worden aangehouden.

Verhoor en onderzoek
De drie verdachten werden diverse malen verhoord. Daarnaast verrichtte de politie uitvoerig onderzoek, waarbij onder andere werd gesproken met getuigen en aangevers. De drie verdachten bekenden al snel dat ze in wisselende samenstelling de overvallen hadden gepleegd. Het geld van de eerste twee overvallen werd gebruikt voor uitgaan en de aanschaf van genotsmiddelen. Het nepwapen dat bij de eerste twee overvallen werd gebruikt, trof de politie in de woning van één van de verdachten aan. Het nepwapen werd in beslaggenomen.

Insluipingen en aanranding
Tijdens de verhoren bekenden de drie Drachtsters ook nog twee insluipingen in woningen aan de Zuiderdwarsvaart en De Uithof. Daarbij werden twee laptops en handtas met inhoud weggenomen. Het trio verkocht de buit en gebruikte de opbrengst wederom voor uitgaan en de aanschaf van genotsmiddelen. Daarnaast bekende de 18-jarige dat hij in december 2008 op de Vogelsang een meisje onzedelijk had betast. Hij trok het slachtoffer van de fiets en betastte haar vervolgens. Het slachtoffer verzette zich hevig en kon zo aan haar belager ontkomen.

Vervolging
De drie verdachten werden op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris op 14 januari in bewaring gesteld. De drie zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

112Fryslan

})