HEERENVEEN – De politie hield in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober een actie om fietsers bewust te maken van hun eigen veiligheid met verlichting.

De laatste tijd gebeuren er vaak ongevallen met fietsers die zonder licht rijden. Automobilisten merken dit vaak te laat op met een aanrijding als gevolg. Daarom komen de politie en Veilig Verkeer Nederland in actie om de mensen bewust te maken van de gevaren. “Doel van de actie is niet om bonnen uit te schrijven, maar om de fietser bewust te maken van de gevaren en op te komen voor zijn of haar eigen veiligheid in het verkeer!” Verteld Amarins Kortstra, politie Heerenveen.

Op verschillende plekken rond het centrum stonden twee teams, bestaande uit vier agenten en twee medewerkers van Veilig Verkeer Nederland, te surveilleren op fietsers met en zonder verlichting. Fietsers werden staande gehouden en gecontroleerd op verlichting en diefstal. Wanneer de verlichting tiptop in order was kreeg men een duimpje (sleutelhanger) van Veilig Verkeer Nederland. Mocht de verlichting niet deugen was de keuze aan de fietser: de boete van 55 euro accepteren, of schrappen en ter plaatse een verlichtingssetje kopen voor vijf euro.

In totaal zijn 95 mensen verstandig geweest en hebben een setje lampjes gekocht. Een jongeman zag de controle al op afstand en was zo slim te gaan lopen met de fiets aan de hand. Hierdoor zagen de agenten de jongen niet fietsen maar wezen hem alsnog op de gevaren. “Ik loop wel verder,” zei de fietser. Maar na 100 meter stapte hij toch op de fiets waarop de achtervolging van twee agenten werd ingezet en bekeurde de fietser.

Op locatie Koornbeursweg waren twee meisjes, beide rond de dertien jaar, het niet eens met de agenten. Omdat ze beide geen geld bij zich hadden werd de keuze voorgelegd om te gaan pinnen. Dit zagen de twee niet zitten en maakten veel stennis. Een van de ouders kwam er aan te pas om het geld te betalen.

Naarmate het later werd, werd ook een alcoholcontrole ingezet. Terugkijkend op de controle waren de agenten tevreden. Bij de controle werden 95 lampjes verkocht en twee bonnen uitgedeeld. Gevallen van diefstal zijn niet direct geconstateerd, bij twijfel werden de fietsers wel directe vragen gesteld.