FRYSLAN – De politie heeft donderdag op grote toegangswegen in Friesland verkeerscontroles gehouden in de strijd tegen mobiel banditisme. Aan de actie deden meerdere agenten mee.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Op diverse toegangswegen in Friesland werd het verkeer gecontroleerd. In totaal waren er vijf controleposten. Daarbij werd gebruik gemaakt van ANPR. In totaal werden tientallen voertuigen en de inzittenden daarvan aan een controle onderworpen, waaronder ook buitenlandse auto’s.

In een auto werd een tas met hennepresten aangetroffen. Ook hadden de twee inzittenden een grote hoeveelheid contant geld bij zich. De 59-jarige man en 45-jarige vrouw, beiden uit Groningen, werden aangehouden.

Diverse bestuurders bleken boetes te hebben openstaan. Deze zijn direct betaald. Daarnaast zijn bekeuringen uitgeschreven voor gladde banden, het niet tonen van rijbewijs, het rijden met een ongeldig rijbewijs, snelheid, overbelading en bellen tijdens rijden.

Naast dit alles leverde de controle ook interessante informatie op die de politie eventueel in de toekomst kan gebruiken in onderzoeken.

Mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, autodiefstal en diefstal uit auto’s. Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De internationale samenwerking op het gebied van verkeerscontroles is een volgende bouwsteen in de strijd tegen mobiele inbrekersbendes en dievengildes. De mobiele daders zijn in bendevorm georganiseerd en plegen veel inbraken of diefstallen in korte tijd, waarna ze weer over de landsgrens naar het buitenland verdwijnen. Juist door intensieve samenwerking en het delen van informatie wil de politie deze bendes een halt toeroepen.

Foto SRFOTOGRAFIE – Meer op Srfotografie.nl

 

112Fryslan