Voorpagina > Politie en brandweer maken eerstejaars studenten bewust
2. Regio Leeuwarden E.O.

Politie en brandweer maken eerstejaars studenten bewust

Politie en brandweer maken eerstejaars studenten bewust

LEEUWARDEN – Maandag hebben Brandweer en Politie Fryslân de eerstejaars studenten bewust proberen te maken tijdens de introductieweek.

Ieder jaar komen 3000 nieuwe studenten in Leeuwarden wonen. Aangezien de brandveiligheid van studentenwoningen relatief laag en het aantal inbraken hoog is, besloten de beide hulpdiensten de nieuwe studenten tips te geven op het gebied van brand- en inbraakpreventie.

Bij de brandweer werden de studenten het belang van een werkende rookmelder en een vluchtplan verteld. Volgens woordvoerder Ingrid Weert, van de Veiligheidsregio Fryslân, heeft deze actie echt zin. ‘We zien dat de studenten anders over brandveiligheid gaan nadenken en hopen dan ook dat ze dit meenemen in hun eigen omgeving.’ aldus Ingrid. Eerste jaars studenten konden in een tent zelf ervaren hoe het is om in een kamer vol met rook te lopen. ‘Maar echte rook bij een brand is natuurlijk dikker en niet licht van kleur’, benadrukt een brandweerman.

Studenten kregen daarnaast van de politie de tip om studentenwoningen goed af te sluiten of betere sloten te plaatsen. In Nederland is het aantal inbraken in studentenhuizen relatief hoog Met goede sloten en gedrag aanpassingen kan dit eenvoudig voorkomen worden. ‘Daarnaast is het installeren van een z.g.n. track-and-tracesysteem voor telefoons en laptops absoluut een must. Met dit systeem kan de elektronica veel sneller terug worden gevonden’, aldus een agente.

Daarnaast konden de studenten zelf beginnende branden blussen. Tijdens het “Leip! Festival” is de brandweer opnieuw aanwezig.

Over de fotograaf

112Fryslan