FRYSLÂN – De politie heeft donderdagochtend op meerdere locaties invallen gedaan in het kader van een onderzoek naar hennepteelt. Zes mensen konden worden aangehouden, waaronder een 31-jarige hoofdverdachte die wordt verdacht van grootschalige hennepkweek en handelen daarvan. De invallen vonden plaats in Tzum, Leeuwarden, Deinum, Bolsward en Hemelum.

Tzum

Op de Wommelserweg in Tzum werd een hennepkwekerij met enkele honderden planten aangetroffen. Bij deze inval konden een 38-jarige man en 30-jarige vrouw uit de gemeente Waadhoeke worden aangehouden.

Leeuwarden

In een bedrijfspand aan de Pasteurweg in Leeuwarden werd ook een hennepkwekerij met enkele honderden planten aangetroffen, hier werd een 49-jarige man uit Franeker voor aangehouden. In de Barent Fockesstraat werd een 27-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor een kwekerij van ongeveer honderd planten. Elders in Leeuwarden heeft de politie een doorzoeking gedaan in een bedrijfspand, de politie meldt hierbij niks over een locatie. In het pand werden materialen aangetroffen die gebruikt worden voor het kweken van hennep. De materialen, evenals twee voertuigen, werden door agenten in beslag genomen.

Deinum

In Deinum trof de politie in een pand materialen aan waarmee hennep kan worden geknipt, gedroogd en verpakt. Alle materialen zijn door de politie in beslag genomen en een 52-jarige man uit de gemeente Waadhoeke kon worden aangehouden.

Bolsward en Hemelum

In Bolsward en Hemelum werden hennepkwekerijen in aanbouw aangetroffen, hier zijn vooralsnog geen aanhoudingen voor verricht.

Onderzoek

Alle aangetroffen kwekerijen zijn geruimd en de materialen daarvan zullen worden vernietigd. De zes aangehouden verdachten zitten nog vast en worden door de politie gehoord. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer invallen en aanhoudingen zullen worden verricht. De financiële administratie van de hoofdverdachte zal worden doorgelicht om te kijken of er sprake is van witwassen.

Foto’s: Kwekerijen Tzum en Leeuwarden

Redactie