LEEUWARDEN – Zaterdagmiddag liepen circa 300 demonstranten via de rondweg naar de binnenstad. Daarbij werd een rotonde voor korte tijd geblokkeerd door de demonstranten.

De demonstranten die ook wel “de gele hesjes” worden genoemd, verzamelden zich bij het WTC aan de Heliconweg en gingen in optocht naar het centrum. Ze liepen via de Valeriusstraat, Dammelaan, Gerbrandyweg, Archipelweg, Groningerstraatweg, Hoeksterend, Voorstreek en de Wirdumerdijk naar het Zaailand. Onderweg werd de tocht begeleid door de politie en handhavers van de gemeente. Daarbij werd op enkele plaatsen het verkeer geregeld.

Op de rotonde bij het Hoeksterend blokkeerden demonstranten kort de rotonde voor autoverkeer.

De “gele hesjes” demonstreerden tegen het beleid van de overheid. Zo willen zij onder meer dat de AOW-leeftijd terug gaat naar 65 jaar en willen zij dat de btw-verhoging terug wordt gedraaid. De gele hesjes zijn overgewaaid uit Frankrijk, daar is het ontstaan wegens de verhoging van de benzineprijs.

De demonstratie werd georganiseerd door de Friese tak van de gele hesjes, maar de deelname was internationaal. De route was vooraf afgestemd met politie en gemeente.