FRYSLAN – Politie persberichten van vrijdag 23 maart 7:00 – 17:00 met onder andere wegwerker gewond bij aanrijding N31.

Verdachten aangehouden in drugsonderzoek
Beslag gelegd op diverse goederen


GRONINGEN/FRYSLAN – De politie heeft woensdagavond vijf Groningers aangehouden op verdenking van grootschalige hennepteelt en -handel. Daarnaast verdenkt de politie de mannen van het witwassen van crimineel geld. Het onderzoek naar de verdachten is een gezamenlijk project van de politieregio’s Fryslân en Groningen. De verdachten zijn vrijdagmiddag voorgeleid aan de Rechter Commissaris en zijn in bewaring gegaan. Het onderzoek wordt voort gezet.

Verdachten
Het onderzoek naar de hennepteelt heeft met enkele tussenpozen ongeveer anderhalf jaar geduurd. In die periode kwamen de verdachten in beeld. De verdachten variëren in de leeftijd van 26 t/m 33 jaar en zijn allen afkomstig uit Groningen. De politie vermoedt dat twee van de woensdag aangehouden verdachten een hoofdrol speelden in de hennepteelt.

Provincies Fryslân en Groningen
Uit het politieonderzoek komt naar voren dat de verdachten vermoedelijk de afgelopen vijf jaar actief zijn geweest met grootschalige hennepteelt. Ze waren actief in de provincies Fryslân en Groningen. Voor de locaties van de hennepkwekerijen werd voornamelijk gekozen voor industriegebieden of plaatsen waar weinig toezicht was. De grootste kwekerij die is ontmanteld en waarvan de aangehouden Groningers worden verdacht, is een bedrijfsruimte in Hurdegaryp. Daar trof de politie eind vorig jaar een werking zijnde kwekerij met zo’n 3000 hennepplanten en ongeveer 100 kg geoogste henneptoppen. Donderdag werd een kwekerij met bijna 400 planten ontmanteld in Leeuwarden. Diezelfde avond werd in een bedrijfsruimte in Drachten een pas aangelegde kwekerij ontdekt. In die kwekerij waren nog geen hennepplanten. De goederen in de ruimte, met een waarde van zo’n 10.000 euro, zijn in beslag genomen. Andere kwekerijen werden eerder al ontmanteld in Drachten, Delfstrahuizen en de stad Groningen.

Goederen in beslag genomen
Naast de aanhouding van de vijf verdachten heeft de politie beslag gelegd op drie auto’s, sierraden en tv’s. Misdaad mag namelijk niet lonen! De politiekorpsen en het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland proberen daarom zo veel mogelijk crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit naar de staatskas. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, laten politie en OM zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie Noordelijke politiekorpsen en het OM afpakken kan bovendien niet gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

Wegwerker gewond na aanrijding
HARLINGEN – De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding onderzocht waarbij een 30-jarige wegwerker uit Gieten ernstig letsel aan zijn been en rug opliep. De man was samen met een collega bezig om op de N31 bebording te plaatsen vanwege wegwerkzaamheden. Beide mannen hadden hun voertuig in de berm geparkeerd. Een 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Urk reed vanwege het drukke verkeer langzaam over de N31. De chauffeur moest uitwijken voor een tegenligger en raakte tijdens manoeuvre de wegwerker. Het slachtoffer liep daarbij ernstige verwondingen op aan zijn been en rug. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatste onderzoek verricht.

Man aangehouden voor diefstal
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagmorgen bij een boerderij aan de Omweg een 35-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal van oud ijzer. Getuigen hadden de man zien lopen op het terrein van de boerderij. Ze vertrouwden het niet en waarschuwden daarom direct via 1-1-2 de politie. De agenten hielden vervolgens de 35-jarige man aan. In zijn bestelbus vonden de agenten oud ijzer, afkomstig van de boerderij. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mocht hij het bureau weer verlaten.

Verkeerscontrole
LEMMER – De politie heeft vrijdagmiddag op de Plattedijk een verkeerscontrole gehouden. De controle was gericht op aanhangers. In totaal werden 20 auto’s met aanhangers gecontroleerd. Eén bestuurder kreeg een bekeuring vanwege het ontbreken van kentekenplaten. Daarnaast werden er nog drie waarschuwingen uitgedeeld voor kleine technische gebreken.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag nabij het occupy-kamp aan de Lange Markstraat een 60-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had de aanwezigen in het kamp met een mes bedreigd. De politie werd vervolgens gewaarschuwd, waarna de man werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd in beslag genomen.

Auto in beslag genomen
SUMAR – De politie heeft vrijdagmiddag de auto van een 40-jarige automobilist uit Burgum in beslag genomen voor het rijden zonder geldig rijbewijs. De man had eerder die middag een bekeuring gekregen voor het rijden zonder rijbewijs. Toen de agenten hem niet veel later weer zagen rijden op de Van Harinxmaweg werd de auto van de man in beslag genomen. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Controle aaisykjen
FRYSLAN – De politie heeft vrijdag in samenwerking met een handhaver van de gemeente gecontroleerd op aaisykjen. In de gemeente Weststellingwerf, Lemsterland en Skarsterlân werden in totaal 21 aaisykers gecontroleerd. Negentien van hen hadden de papieren keurig voor elkaar. Twee echter niet,één daarvan had zijn papieren vergeten en de ander had helemaal geen papieren. In dat laatste geval werd proces-verbaal opgemaakt.

Man in scootmobiel gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Drachtsterweg een aanrijding onderzocht, waarbij een 66-jarige bestuurde van scootmobiel uit Leeuwarden gewond raakte. Een 49-jarige automobiliste uit Wergea stond voor het verkeerslicht te wachten. De vrouw dacht dat ze op mocht rijden, omdat de auto’s naast haar ook gingen rijden. Dit was echter niet het geval en de automobiliste reed dan ook door rood. Plotseling zag ze de man op zijn scootmobiel naderen, ondanks krachtig remmen kon de vrouw een aanrijding niet meer voorkomen. De man viel op de grond en raakte daardoor gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

112Fryslan