FRYSLAN – Het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland gebeurt vanaf vandaag afwisselend door de NH90-maritieme transporthelikopter en de Cougar-transporthelikopter.

Zij opereren vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.Het patiëntenvervoer gebeurde hiervoor door 2 Cougars vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Deze taak zou vanaf vandaag door een civiele partij worden overgenomen, maar de overdracht loopt vertraging op.

Dit komt door een kort geding tegen de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV) over de gunning van de ambulancehelikopterdienst. Het RAV zou het vervoer overnemen, maar eiser Heliventure is door de rechter in het gelijk gesteld. De aanbesteding moet zodoende opnieuw.

Patiëntenvervoer ononderbroken

De betrokken partijen, onder meer belanghebbenden in de regio, de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Defensie, voeren nu overleg over de manier waarop de taak moet worden uitgevoerd tot het moment van overdracht. Daarbij staat voorop dat het patiëntenvervoer ononderbroken doorgaat.

Nachtelijke vluchten

De operationele inzet van militaire helikopters vanaf Vliegbasis Leeuwarden, zoals de Nato Respons Force in 2016, mag niet in het gedrang komen. Daarom is gekozen voor De Kooy als standplaats voor het patiëntentransport. De NH90 en de Cougar zouden per 1 juli tijdelijk het patiëntenvervoer in de nachtelijke uren overnemen van Noordzee Helikopters Vlaanderen.

Dit totdat de nieuwe civiele partij de nachtvluchten ook uitvoert. Met de vertraging van de overdracht nemen de Defensiehelikopters dus tijdelijk alle vluchten voor hun rekening, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Bron: Defensie.nl

112Fryslan