LEEUWARDEN – Vanwege een mogelijke dreiging van een explosief zijn panden op en rondom de Tweebaksmarkt woensdagmiddag ontruimd geweest. De straat werd afgesloten voor publiek.

De politie zegt een serieuze dreiging te hebben ontvangen en daarom de omgeving rondom het provinciehuis te hebben afgesloten. Mogelijk zou er iemand met een explosief, in de vorm van een ‘schervenbom’, onderweg zijn naar het provinciehuis, dit meldde de commissaris van de koning, Arno Brok. De politie heeft de dreiging heel serieus genomen. Agenten liepen rond met kogelvrije vesten.

Stadenleden en alle andere aanwezigen in het provinciehuis mochten het gebouw niet verlaten. De politie doet momenteel onderzoek naar de aard en achtergrond van de melding. Op diverse locaties werden mensen staande gehouden en tassen gecontroleerd.

Ten tijde van de ontruiming was er een protestactie gaande door een groep van zo’n 30-40 personen. De groep is door de politie verzocht de omgeving te verlaten.

Update 14:10: De dreiging is voorbij, de politie gaat afschalen en het gebied zal worden vrijgegeven. Het onderzoek naar de dreiging gaat ondanks door. Over de achtergrond van de melding kan de politie momenteel nog niks zeggen.

R. Kiestra