Marrum-Sinds vanmorgen 10 uur zijn hulpverleners bezig om meer dan 150 paarden uit een ondergelopen stuk land te bevrijden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De paarden,die gisteravond op een hoge dobbe (eilandje) zijn geplaatst door hun eigenaren liepen vannacht tijdens de storm naar een lager gelegen dobbe en raakten toen in de problemen door het stijgende water. Tijdens een poging om over te zwemmen naar de 500 meter verderop gelegen dijk verdronken 15 paarden. 

Op dit moment zijn de brandweerkorpsen van Stiens, Hallum, Ferwert in aanwezig op de Jepmaloane. Tevens zijn de korpsen Leeuwarden, Zwaagwesteinde,Damwoude en Harlingen aanwezig met hun waterongevallen teams. Ook is de hulp ingeroepen van de ME en de 105 brugcompagnie van de landmacht uit Wezep. Met behulp van een pontonbrug wil men de paarden in groepjes van 10 per keer naar de vaste wal brengen. Deze operatie gaat nog tot diep in de nacht duren.

update 2 november :

I.v.m. met het wegtrekken van het water na de storm van afgelopen woensdag heeft de genie uit Wezep zijn reddingspogingen gestaakt. Doordat het water niet diep genoeg meer is kon men geen pontons meer plaatsen. Als het water voldoende is weggetrokken gaat men proberen met andere paarden de nog altijd vastzittende paarden te lokken. De beesten worden in de tussentijd wel van water en hooi voorzien.

Rond 12 uur vertrok de 105 brugcompagnie weer uit Marrum. De toeloop van pers en toeschouwers is nog steeds enorm,wegen zijn vanwege die reden nog steeds afgezet.

update 3 november :

Op dit moment probeert men de paarden die nog steeds vaststaan op een dobbe in het Noorderleech bij Marrum over te laten zwemmen naar de dijk. Dit alles onder toeziend oog van een dierenarts die hun conditie in de gaten houdt. Ook worden de beesten nog steeds ter plekke gevoerd. Toch zijn enkele paarden na hun redding aan een longontsteking overleden. De reddingsactie gaat vermoedelijk nog de hele dag duren.

Bron overzichtsfoto : Google earth

Foto’s E. Brandsma & N.V.

112Fryslan