LEEUWARDEN – Een gebarsten hoofdwaterleiding heeft woensdagavond voor overlast en schade gezorgd op de Voorstreek. Een fietser viel in de ontstane sinkhole.

Rond half zeven werd de brandweer opgeroepen voor een melding van wateroverlast. Toen zij ter plaatse kwamen, bleek de waterleiding in de stoep te zijn gebarsten. Het water stroomde over de weg de stadsgracht in en ook een winkelpand in. In afwachting van Vitens sloot de brandweer de Voorstreek af vanaf de Kelders tot aan de Tuinen.

Een fietser fietste over de stoep en belandde met zijn fiets in een diep gat / sinkhole. Kleddernat werd hij met zijn fiets uit het gat geholpen door de brandweer.

Vitens kon na enige tijd de waterleiding afsluiten. Ondertussen was een schoonmaakbedrijf al begonnen met het reinigen van de getroffen winkel op de hoek. Stichting Salvage kwam ook ter plaatse om de eigenaar van de winkel te ondersteunen bij de afhandeling van de schade. De winkel heeft schade door het binnenstromen van water, modder en zand.

Vitens zal de leiding opgraven en herstellen, daarna zal de gemeente aan de slag moeten om de stoep en weg te herstellen. Waarschijnlijk zal een deel van de weg nog enkele dagen afgesloten zijn. De politie heeft een lintje opgehangen voor verkeer en fietsers die vanaf de Eewal komen.