TERSCHELLING – Een containerschip verloor woensdag tijdens een storm 270 containers, drie daarvan bevatten een gevaarlijke stof. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar een grip-2 situatie.

Het schip verloor de containers afgelopen nacht ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Er werd in eerste instantie uitgegaan van dertig containers, dit is in de loop van de middag bijgesteld naar 270.

Van de 270 containers zijn er op moment van schrijven 21 aangespoeld op de Friese Waddeneilanden. Op de stranden van Terschelling, Ameland en Vlieland ligt de inhoud van de containers, spullen als speelgoed, auto onderdelen, televisies en meubelen. Slechts enkele containers zijn dicht op de stranden terecht gekomen.

In drie containers zitten grote vaten met  organische peroxide in poedervorm, een gevaarlijke stof. Deze drie zijn nog niet gelokaliseerd. Volgens de Kustwacht gaat het om de volgende containers

  • ​Gele container met nummer: MSCU3713629
  • Blauwe container met nummer: CXDU2077321
  • Roestbruine container met nummer: TCLU41747408

Dwingend advies is om bij de containers weg te blijven, en niet aan te raken of lucht in te ademen. Mocht u een van deze containers aantreffen, bel dan meteen 112.

Jutters zijn op de eilanden druk bezig om aangespoelde spullen te verzamelen, ook zijn er burgers die helpen met het opruimen. Op Vlieland en Terschelling worden brandweerlieden en leden van het Sigma ambulanceteam ingezet om te helpen met het opruimen van de aangespoelde spullen. Vanwege onder andere de gevaarlijke stof hebben de Friese hulpdiensten opgeschaald naar grip-2 voor de coördinatie.

De kustwacht meldt dat er nog een groot aantal containers op zee ronddobberen. Zij zijn bezig met een zoektocht naar de drie containers met een gevaarlijke stof. De containers zijn afkomstig van containerschip MSC Zoë uit Panama. Het schip heeft een capaciteit van 20.000 containers en was onderweg naar Bremerhaven. ‘’Belangstellenden worden gevraagd niet mee te helpen met opruimen vanwege de nog drie niet gelokaliseerde gevaarlijke containers’’, aldus de kustwacht.

Foto’s met dank aan Laura Conijn

Redactie