LEEUWARDEN – In de november maand is er maar liefst vier keer ingebroken in auto’s in de wijk Westeinde. Voornamelijk airbags zijn uit de opengebroken auto’s gesloopt. Een autobezitter was zelfs tweemaal aan de beurt.

Dinsdagmorgen 10 november kwam de eigenaresse van een Renault Twingo bij haar voertuig. Zij zag bij haar auto aan de J.P. Wiersmawei dat de airbags waren gestolen. Dit waren de airbags op het stuur en op het dashboard aan de bijrijderskant. Door het verbreken van het slot in de deur is men binnengekomen.

Afgelopen nacht, vrijdag 20 november, omstreeks 04.15 uur is er ingebroken in een VW Polo. Deze Volkswagen stond geparkeerd op de Reinder Brolsmawei. De airbag van dit voertuig is weggenomen, een getuige heeft een verdachte bij en in het voertuig gezien. Hij beschrijft deze verdachte als een lange tengere man. Nadat deze het voertuig had verlaten had hij iets onder zijn arm. Hierop heeft de getuige telefonisch contact opgenomen met de politie, ondanks een zoekslag is de verdachte niet meer aangetroffen.

Dezelfde morgen kwam ook een bewoner van de Jan Piebengawei te Leeuwarden er achter dat zijn airbags uit zijn voertuig waren gestolen. Dit was voor hem niet de eerste keer, op 10 november werden de airbags ook al uit de Seat Ibiza gestolen. Er zat geen schade aan de portieren, maar beide airbags waren gestolen. De airbags vanuit het stuur en die in het dashboard aan de passagierszijde zijn gestolen.

Niet alleen in Leeuwarden
De politie ziet de afgelopen weken een sterke toename van het aantal diefstallen uit auto’s in Noord-Nederland. Airbags en ingebouwde navigatiesystemen zijn dan vooral favoriet. Zowel particuliere autobezitters als garagebedrijven behoren tot de gedupeerden.

Veel diefstallen in omgeving van snelwegen
Sinds een paar weken neemt het aantal aangiften van diefstallen uit auto’s weer sterk toe. Vooral de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda zijn gewild bij de inbrekers. In eerste instantie werd vooral ingebroken in geparkeerde auto’s in steden en dorpen langs de A7 in Zuidwest-Fryslân. Dit beeld veranderde al snel en ook vanuit andere delen in Noord-Nederland kwamen diverse meldingen binnen. Zo werden op één nacht bij een garagebedrijf in de stad Groningen acht airbags uit diverse auto’s weggenomen. Wat bij al deze aangiften opvalt, is dat de pleegplaats in veel gevallen in de omgeving van een snelweg ligt.

Wat kunt u doen?
De politie roept garagehouders en autobezitters op om extra waakzaam te zijn en auto’s te parkeren, als dat kan, op een goed verlichte plaats. Daarnaast wordt gevraagd om verdachte situaties direct bij de politie te melden. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 112!

Wat doet de politie?
Het vermoeden bestaat dan ook dat één of meerdere rondtrekkende mobiele bendes achter deze diefstallen zit. Om dergelijke groepen aan te kunnen pakken, houdt de politie in Noord-Nederland specifieke verkeerscontroles gericht op mobiel banditisme. Daarnaast wordt extra gesurveilleerd op de zogenaamde hotspots.

Bron Politie Noord Nederland(Groningen, Friesland, Drenthe)

 

Redactie