FRYSLÂN – Ten opzichte van de voorgaande jaren is de jaarwisseling onrustig verlopen. Zo werden er vijftien mensen aangehouden en werd de politie met vuurwerk bekogeld. Ook kwamen er meer brandmeldingen bij de meldkamer binnen. In totaal werd de Friese brandweer rond de negentig keer opgeroepen. Dit varieerde van afvalbranden tot enkele autobranden. Grote woning- en bedrijfsbranden waren er in onze provincie niet.

In Leeuwarden moest de brandweer tenminste vijftien keer uitrukken. Zo ging in Zuiderburen op Oudjaarsdag een kledingcontainer in vlammen op en stond op de Kurkemeerstraat een bouwcontainer in brand. Op de Willem Lorestraat ging op Nieuwjaarsdag een auto in vlammen op. In bijna alle andere gevallen ging het om kleine brandjes op straat.

Ook in Drachten moest de brandweer rond de vijftien keer uitrukken. Naast enkele afvalbranden gingen op zowel de Langewyk als de Middelwyk twee coniferenhagen in vlammen op. Ook was er rond twee uur in de nacht een bootbrand op de Moleind ZZ. Volgens 112drachten had iemand een vuur ton op een boot gegooid waarna de boot vlam vatte.

Op de Dokkumer Straatweg in Burdaard werd de politie met vuurwerk bekogeld nadat deze ingreep bij afvalbrand op een kruising.

Ook in Wolvega waren meerdere incidenten zo werd op de Wiekstraat een persoon opgepakt tijdens het blussen van een afvalbrand. In totaal rukte de brandweer van Wolvega tijdens de jaarwisseling vier keer uit.

Op de Doarpsstrjitte in Twijzelerheide ging een caravan in vlammen op. In Oudehorne was iets na middernacht brand in een keet vlak naast de Schoterlandseweg – N380. Om de brand te blussen werd de N380 tijdelijk afgesloten voor het verkeer. De brandweer van Kollum moest drie keer uitrukken voor branden in Oudwoude, in alle gevallen ging het om afvalbranden. Ook op Ameland moest de brandweer drie keer uitrukken voor afvalbranden.

Bij een bedrijfsbrand aan de Prins Hendrikkade in Franeker ontstond schade nadat het dak in brand stond. De brandweer had het vuur snel onder controle, vermoedelijk was een vuurpijl de oorzaak. Ook in Joure was vuurwerk de oorzaak van een kleine woningbrand.

Dode door vuurwerk in Morra
Op de Achterwei kwam Oudjaarsavond rond acht uur een 41-jarige man om het leven als gevolg van vuurwerk. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Volgens getuigen stak de man vuurwerk af wat gelijk explodeerde.

Redactie