LEEUWARDEN – Het ongeval tussen een vrachtwagen en een trein op de Merodestraat heeft vrijdagavond voor veel schade gezorgd. Het spoor is opgeruimd maar het treinverkeer is nog niet hervat.

Vrijdagavond botste de sneltrein naar Groningen op een vrachtwagen, een ravage en zes gewonden was het gevolg. Prorail is de hele nacht bezig geweest om de ontstane chaos op te ruimen. De trein was deels ontspoord en is later door Prorail op de rails gezet, vervolgens is de trein weggesleept.

De schade aan de trein en het spoor is groot, ook de overweg installatie werd grotendeels verwoest. Het herstel van het spoor en overweg gaat nog zeker tot het einde van de middag duren, mogelijk zelfs langer. Over de oorzaak van het ongeval is nog steeds geen duidelijkheid, zowel de machinist als de vrachtwagenchauffeur zijn verhoord. De machinist raakte lichtgewond, hij kon tijdig de cabine verlaten, de trein remde vervolgens automatisch. Ook de vrachtwagenchauffeur wist tijdig de cabine te verlaten waardoor hij ongedeerd bleef.

Zodra de herstelwerkzaamheden aan de overweg en het spoor zijn afgerond zal het treinverkeer tussen Leeuwarden en Hurdagryp worden hervat, tot die tijd worden er bussen ingezet.

Update: de treinen rijden weer, de eerste trein vertrekt om 16:21 uur

Foto’s 1 t/m 4: ProRail/Stefan Verkerk.

Bauke van der Veen