FRYSLÂN – Op diverse plekken in de provincie heeft gladheid door ijzel tot meerdere ongevallen geleid. Diverse auto’s raakten van de weg en scooters en fietsers gingen onderuit.

Vrijdagavond omstreeks half twaalf raakte op de N31 bij Leeuwarden, ter hoogte van de Boksumerdyk, een auto van de weg. De auto ramde daarbij een bewegwijzeringsbord en kwam uiteindelijk net voor de sloot tot stilstand. Niemand raakte gewond bij het ongeval. Ook op de Nieuwestad gebeurde een ongeval door gladheid.

Op de Jousterperweg – N359 bij Parrega moest de brandweer omstreeks zes uur in de ochtend assisteren bij een auto te water. De bestuurder was zelfstandig uit de auto gekomen, maar was hierdoor wel in weiland beland en kon daardoor niet meer bij de weg komen. De brandweerlieden werden gevraagd om een brug te maken, maar door lokale kennis zijn de brandweerlieden naar de juiste kant gereden, waar de persoon het land uit kon stappen.

De Grousterdyk bij Grou was zaterdagochtend zo glad, dat de politie besloot na een ongeval, de weg voor langere tijd af te sluiten. Even later raakte er op de J.W. de Visserwei ook nog een auto in de sloot. Niemand raakte daarbij gewond.

Verder kwamen er ongevalsmeldingen uit Pingjum, Workum, Donkerbroek en Drachten. Op de Lavendelheide in Drachten gingen meerdere scooters en fietsers onderuit. Eén van de scooterrijders ging zo hard onderuit, dat onderzoek door ambulancepersoneel genoodzaakt was. Het slachtoffer hoefde uiteindelijk niet mee naar het ziekenhuis.

Het KNMI gaf code oranje uit voor gladheid als gevolg van ijzel. De verwachting is dat in de tweede helft van de ochtend de gladheid zal verdwijnen. Om 11:10 werd code oranje ingetrokken.

Foto’s: Weginspecteur Ron, 112Drachten , Brandweer Parrega & Gerard Willemse 

Redactie