Nieuwe voorrangsvoertuigen en autopulse voor fa. Kijlstra

DRACHTEN – Kijlstra Personenvervoer en Kijlstra Ambulancegroep Fryslân schaffen elf nieuwe z.g.n. voorrangsvoertuigen aan. Daarnaast neemt men de autopulse in gebruik.

Acht van deze voertuigen worden geleidelijk in het eerste kwartaal van 2012 door de gehele provincie ingezet voor het vervoer van huisartsen voor Dokterswacht Friesland. De dokterswacht is een organisatie van en voor Friese huisartsen en verleent spoedeisende hulp in de avond, nacht in de weekenden en tijdens de feestdagen.

De overige drie worden ingezet voor het voertuig van de Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G). Bij een incident of calamiteit wordt de dienstdoende officier van dienst geneeskundig gealarmeerd.
Deze zorgt op de locatie van het incident voor de coördinatie van de geneeskundige hulpverlening. Daarnaast zorgt de OvD-G voor afstemming met de politie en brandweer. Hij / zij coördineert de benodigde ambulancezorg, de Geneeskundige Combinatie en het Mobiele Medische Team (MMT)

AANSCHAF AUTOPULSE
Daarnaast heeft fa Kijlstra na een proef van enkele maanden donderdag de AutoPulse geïntroduceerd in Noord-Nederland. Het gaat om een apparaat dat specifiek ontwikkeld is voor patiënten die in een reanimatiesituatie zijn beland.
De AutoPulse kan de hartmassage overnemen van ambulancemedewerkers, die hierdoor de aandacht kunnen verleggen naar andere noodzakelijke werkzaamheden.

De AutoPulse is een draagbaar apparaat dat werkt op batterijen waarbij een band om de borst van de patiënt wordt gelegd. Die band trekt in een vast ritme samen en kan onbeperkt doorgaan.
Algemeen directeur Sietze Kijlstra: “Het geven van hartmassage is een inspannende activiteit. Daarbij is het lastig om dit in het juiste, gelijkmatige ritme te doen, zeker omdat de medewerkers elkaar om de 2 minuten moeten afwisselen. Met de AutoPulse is het wel mogelijk om dit gelijkmatige ritme te behouden. Daarnaast is de kracht waarmee de AutoPulse de borstkas (thorax) indrukt, in vergelijking met de eigen handen, simpelweg niet te evenaren.
Een ander voordeel is dat de massage door kan gaan ook als een patiënt via een trap moet verplaatsen naar de ambulance.”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan