APPELSCHA – De nieuwe brandweerauto van Appelscha is klaar en staat momenteel in het dorp zelf.

Omdat de nieuwe kazerne nog niet klaar is staat hij zolang bij de familie Kies onder dak, hij past namelijk niet in de oude kazerne. Er wordt door de chauffeurs van het korps Appelscha al druk mee proefgereden.

Het betreft een MAN met 4×4 wielaandrijving die uitmate geschikt is voor rijden in ruig terrein, ideaal dus in de bosrijke omgeving van het dorp. In de tankautospuit is plaats voor 8 personen die de beschikking hebben over zes persluchthouders. Verder bezit de wagen een watertank met 2500 liter water en een pomp met een capaciteit van 3000 water per minuut. Bijzonder is dat de hogedrukhaspels twee verschillende kleuren hebben, namelijk zwart en geel.

Zo zijn ze makkelijk uit elkaar te houden. Moesten bij de oude spuit de haspels met een slinger met handkracht worden opgerold, nu gaat dat elektrisch. Voor extra verlichting zorgt de grote lichtmast die een heel eind uitgeschoven kan worden. Om de ladder eraf te halen hoeft men niet meer het dak op, het hele rek kan schuin naar beneden worden geschoven. De wagen is voorzien van de nodige zwaai en flitslichten rondom zodat hij goed te zien is bij een uitruk. De nieuwe wagen zal eind februari begin maart in gebruik worden genomen, dan zal de kazerne mogelijk ook klaar zijn.

Tekst, foto en video Klaas de Groot [url=http://www.regioappelscha.nl]www.regioappelscha.nl[/url]

[zideo]zideo=6d4961566e413d3d&playzideo=6b3453586e6c3974[/zideo]

112Fryslan