FRYSLÂN – Met ingang van 1 maart wordt de vertrouwde sirene die naderende hulpdiensten aankondigt, vervangen door een tweetonige sirene die beter hoorbaar is.

Vanaf vandaag laat een ambulance van Kijlstra Ambulancegroep als eerste dit nieuwe geluid horen in Friesland. Deze ambulance is ook voorzien van een nieuwe lichtbalk en flitslicht. In 2014 moeten alle hulpdiensten aan de nieuwe eisen voor geluid en licht voldoen.

De huidige tweetonige sirenes van politie en brandweer en de drietonige sirene van ambulances hebben aan effectiviteit verloren doordat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn. De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz. Mede vanwege het toenemende verkeer wordt het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Met de invoering van één uniforme sirene verdwijnt dus ook het onderscheid tussen de sirenes van verschillende hulpdiensten.

Nieuwe verlichting
Aan de lichtarmaturen (zwaailichten, flitslichten en lichtbalk) worden ook nieuwe eisen gesteld. Deze worden vanaf 1 maart uitgevoerd in een overeenkomstige kleur blauw.[url=http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/96500/2008-11-24nieuwvoorbeeldnieuwetweetonigehoorntnodemo2toon_vib.wav]Voorbeeld van de nieuwe sirene[/url]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=nh6BKo9z69U]Klik hier voor een video van de nieuwe ambulance 18 met de nieuwe sirene en zwaailichten[/url]

Op de foto ambulance 02-141 voor de ambulance post aan de Elzenstraat, deze valt ook onder Kijlstra.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan