LEEUWARDEN – De Leeuwarder brandweer heeft woensdagmorgen samen met de gemeente Leeuwarden en de architect de plannen bekend gemaakt voor de nieuwe kazerne.

Naast de pers en leden van de gemeenteraad, waren ook de brandweerlieden aanwezig bij de onthulling van nieuwe kazerne. Architecten bureau [url=http://www.bdgarchitecten.nl]BDG[/url] uit Zwolle heeft het project gekregen. BDG kwam volgens burgemeester Ferd Crone en brandweercommandant Nettie Karelse het beste uit de bus.

Gezien worden
Architect Wilco Scheffer onthulde de eerste beelden van de nieuwe kazerne in een korte presentatie en benadrukte dat het gebouw ‘gezien’ moet worden. Hiervoor worden de bossages voor de huidige kazerne deels weggehaald. Daarnaast moet de organisatie transparant zijn en dat word ook met de kazerne aangeduidt, er zal veel glas in het gebouw zijn.

Het gebouw zal compact zijn, zodat de brandweerlieden snel van werkplek naar de uitrukhal kunnen, waarbij ze in een aparte hal de uitrukkleding kunnen aantrekken. De slangentoren zal blijven bestaan in het huidige plan en zal in de toekomst worden gebruikt voor oefeningen. Daarnaast zal er om en bij de toren een oefenterrein komen.

Om het gebouw voor een groot gedeelte op dezelfde plek neer te zetten, zal de linkerhelft van de huidige brandweerkazerne ‘geamputeerd’ worden. Om de uitruk te garanderen, blijven er 8 uitrukplaatsen over. Dit betekent wel dat de brandweer tijdelijk minder ruimte heeft voor parkeer en oefenruimte.

Om de uitrukkende voertuigen niet te belemmeren tijdens de bouwfase, krijgen de bouw bedrijven tijdelijk een eigen ingang. De bouw zal in 2011 starten en eind 2012 klaar zijn.

112Fryslan