FRYSLAN – Iedereen kent de brandweer, ambulance en politie als officiële hulpdienst. Maar er zijn meer diensten binnen de sector hulpdiensten. Sinds kort zijn er twee bijgekomen die de officiële status hulpdienst hebben gekregen.
Op 5 september werd in Rotterdam het eerste groene hulpverleningsvoertuig in gebruik genomen. Met de introductie van dit groene voorrangsvoertuig is het voor personeel van de veiligheidsregio met een dringende taak nu mogelijk om zich veiliger door het verkeer te begeven en direct met hun coördinerende en/of uitvoerende taken te kunnen starten op bijvoorbeeld de plaats van het incident, het rampterrein of in het crisiscentrum. Zij hebben extra rij-training gehad om dit veilig en vakkundig te doen.
Een filmpje met uitleg over de veiligheidsregio.
Er zijn echter naast de veiligheidsregio meer hulpdiensten die met zwaailicht en sirene mogen rijden.
Inderdaad ook Rijkswaterstaat die op rijkswegen zoals de A7/N7 actief zijn is sinds kort een hulpdienst die met zwaailicht en sirene mag rijden. Om sneller ter plaatse te kunnen zijn bij incidenten op snelwegen gaan 24 weginspecteurs van Rijkswaterstaat een blauw zwaailicht en sirene voeren. De proef start op 1 oktober in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen. Weg inspecteurs beveiligen ongevallen zodat hulpverleningsdiensten veilig kunnen werken en het overige verkeer vlot en veilig kan doorstromen. In Friesland zal Rijkswaterstaat dus nog niet met zwaailicht en sirene gaan rijden maar in Groningen kun je ze wel met zwaailicht en sirene tegenkomen.
Bij dit artikel een aantal foto’s van hulpverleningsvoertuigen anders dan de brandweer, politie of ambulance.