FRYSLAN – Krijg je een ongeval met je auto? Dan zal een gloednieuwe auto vanaf 2018 zelf 112 bellen mocht het nodig zijn.

Het Europees parlement heeft besloten dat alle nieuwe auto’s, die vanaf 31 maart 2018 verkocht worden, uitgerust moeten worden met het E-callsysteem. In 2021 moeten ook vrachtwagens en bussen van ecall worden voorzien. Dit systeem kan automatisch 112 bellen als de auto een ongeval krijgt. Met behulp van sensoren en het wel of niet uitklappen van de airbag wordt bepaald of er 112 gebeld moet worden.

De exacte locatie van het ongeluk en andere informatie wordt doorgegeven. Het is ook mogelijk door middel van een knop E-call met de hand in werking te stellen. Dit is een goede methode indien u bijvoorbeeld getuige bent van een ongeluk. In beide gevallen wordt er een spraakverbinding gemaakt met 112 zodat een centralist nadere vragen kan stellen.

De data van het E-callsysteem mag niet worden doorverkocht of op andere manieren gebruikt worden, dan voor de hulpverlening. De data wordt niet opgeslagen op het systeem.

Het systeem is handig op bijvoorbeeld het platteland waar regelmatig weinig mensen getuige zijn van een ongeval. De verwachting is dat het systeem levens kan redden. In 2014 kwamen 23 mensen om in het verkeer, tegen 16 in 2013. Een aanzienlijke stijging. De meeste slachtoffers vielen in 2014 bij aanrijdingen met auto’s, verder kwamen 3 motorrijders, 2 scooterrijders en 2 voetgangers om.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DoQlrCmmHRQ[/youtube]

112Fryslan