LEEUWARDEN – Donderdagmiddag presenteerde de politie hun drie nieuwe arrestanten bussen voor het bureau aan de Holstmeerweg.

De drie bussen vervangen oudere bussen uit 2006 die hun beste tijd gehad hebben inmiddels en aan vervanging toe waren. De bussen zijn speciaal voor de politie Fryslân op maat en naar wens gemaakt en zijn dan ook uniek in Nederland.

De bussen van het merk Volkswagen zijn bedoeld voor het vervoer van arrestanten en vallen onder de parket politie. Ze worden onder andere gebruikt voor het vervoer van verdachten naar de rechtbank. Ook worden ze ingezet voor executie acties waarbij verdachten van huis gehaald moeten worden. Vanwege de striping en signalering (zwaailichten) kunnen de bussen ook ingezet worden voor andere politie taken zoals hulp bij ongevallen of bij voetbalwedstrijden.

De bussen bieden plaats aan vijf arrestanten verdeeld over twee 2 persoonscellen en een 1 persoonscel aan de achterzijde. Er is rekening gehouden met de huidige regelgeving op gebied van veiligheid en comfort, zo zitten er in elke cel een camera en een intercom voor contact tussen arrestant en agent. Vroeger was een simpel kacheltje voldoende in een cel, in deze nieuwe bussen zit in elke cel airco.

De drie bussen hebben zo’n 80.000 euro per stuk gekost. Voornamelijk door de inbouw van cellen en ontsnappingsluiken in het dak die met een hendel geopend kunnen worden in geval van nood.

112Fryslan