BERLTSUM – Een brand aan de Mulseleane die als buitenbrand begon heeft zaterdagmiddag het pand van een muziekschool in de as gelegd.

De brand was waarschijnlijk ontstaan door jeugd die aan het fikkie stoken waren. De brandweer van Sint-Annaparochie die rond twintig over vier aankwam trof al een brandend dak aan. De gemelde buitenbrand had zich al ontwikkeld tot een forse gebouwbrand. Er werd opgeschaald naar middel-brand waarop brandweer Marssum en Stiens kwamen assisteren als tweede en derde bluswagen en de hoogwerker uit Leeuwarden om van bovenaf de brand te bestrijden.

De brandweer had voornamelijk ingezet op het voorkomen van overslag, zo werden bosschages tussen het pand en een naastgelegen woning nat gehouden. Het was al snel duidelijk dat het voornamelijk metalen pand niet meer te redden was. Een deel van de muziekinstrumenten kon door buurtbewoners en de brandweer nog gered worden, maar het grootste deel is verloren gegaan. Het pand, een voormalige kleuterschool, was in gebruik als muziekschool.

Om voldoende bluswater ter plaatse te krijgen was een groot water transport ingezet die het water uit een nabijgelegen sloot haalde. De brand trok veel toeschouwers, dezen werden door de politie op afstand gehouden zodat de brandweer genoeg werkruimte had.

Rond zes uur in de avond werd het sein brand meester gegeven. Van het pand waren op dat moment slechts wat rokende restanten over en het gebouw kan daarom als verloren worden beschouwd. Om omwonenden te waarschuwen werd NL Alert ingezet.