LEEUWARDEN – Rond elf uur dinsdagochtend ging een motorrijder er vandoor na het negeren van een volgteken op de Aldlânsdyk.

De motorrijder viel op tijdens een patrouille van twee motoragenten, hij vertoonde opvallend rijgedrag op de Anne Vondelingweg. De agenten gaven de motorrijder ter hoogte van de Greunsbrug een volgteken. De motorrijder voldeed hier even aan tot ze ter hoogte van de Stinzenflora kwamen. De motorrijder sloeg op de vlucht en kon aan de eerste motoragent ontkomen door over de middenberm van de Aldlânsdyk naar de Stinzeflora te rijden. De tweede motoragent volgde de motorrijder snel en ging ook de middenberm over.

Door de zeer hoge snelheid kon de motorrijder aan de agenten ontkomen. Hierop werd er een grote zoekactie opgezet door de politie om de motorrijder te vinden. Er werd door de diverse politie-eenheden met optische- en geluidssignalen gereden achter de motorrijder aan door de wijk Aldlân. De motorrijder reed met hoge snelheid via de Stinzenflora de Weideflora op. Door de hoge snelheid namen de agenten afstand van de motorrijder.

In een poging om aan de politie te ontkomen, had de motorrijder zijn motor in een steeg bij het Rietgras verstopt. Hier had hij zijn motorpak en helm afgedaan die hij in de struiken verstopte. Hij probeerde vervolgens te voet aan de politie te ontkomen. Oplettende buurtbewoners die op de sirenes afgekomen waren, zagen de man lopen en waarschuwden de politie. Dankzij de aanwijzingen van de buurtbewoners kon de politie de man snel oppakken en werd de motor gevonden. Waarom de man er vandoor ging, is niet bekend.

Een 33-jarige inwoner van de gemeente Medemblik is aangehouden. De tenlastelegging is: Artikel 5 Wegenverkeerswet 1994, rijden zonder rijbewijs, rijden met valse kentekenplaten, negeren stopteken en het rijden zonder verzekering. De motorfiets is in beslag genomen.

Bauke van der Veen